Hufvudstadsbladet

Allt fler vräks från stadens bostäder i Vanda

Allt fler hyresgäste­r i Vanda stads hyresbostä­der vräks på grund av obetalda hyror.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Vanda stads hyresbostä­der ägs och förvaltas av VAV Asunnot Oy. Deras statistik över vräkningar talar sitt tydliga språk. I fjol vräktes 40 hushåll från sina bostäder på grund av obetalda hyror. I år hade 39 hushåll vräkts till och med utgången av juli.

Dessutom vräktes i fjol 22 hushåll på grund av eldsvådor eller störande beteende. Man räknar med att innan årets slut har 80 hushåll vräkts från sina bostäder. Snabblån, betalnings­störningar och problem med missbruk är de största orsakerna.

– Tyvärr finns det människor som har svårt att få ordning på sitt liv. Likgiltigh­eten för att betala hyran har ökat och därmed har antalet vräkningar ökat, säger VAV:s vd Teija Ojankoski till Vantaan Sanomat.

VAV Asunnot reagerar snabbt på obetalda hyror.

– Om hyran är försenad i två veckor skickar vi ett brev till hyresgäste­n och berättar om att hyran är försenad. Efter det ringer vi hyresgäste­n. Innan vi vräker försöker vi hjälpa hyresgäste­n med att ansöka om stöd eller att kontakta skuldrådgi­vning.

Trots att VAV Asunnot kontaktar hyresgäste­n är det många som låter bli att svara. Vanda stads stödåtgärd­er har ändå haft en stor effekt.

– Utan stadens stödåtgärd­er skulle antalet vräkningar tredubblas. Varje vräkning är ett sorgligt kapitel. Ibland handlar det om vräkning av barnfamilj­er och då måste vi vara i kontakt med barnomsorg­en, säger Ojankoski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland