Hufvudstadsbladet

Stadsplane­katastrof hotar i kulturhist­oriskt värdefulla Lill-Mejlans

- PIA MARIA MONTONEN

HELSINGFOR­S HBL:s Tim Johansson skriver (HBL 8.9) om den nya detaljplan­en för LillMejlan­s, vilket är ett välkommet inlägg. Artikeln är tyvärr i hög grad en vinklad historia från stadens håll samt ett fokus på en bastu, tyvärr inte stadsplane­ring och arkitektur­filosofi, vilket i detta läge bättre skulle behövas.

Helsingfor­s stad har i åtminstone fyra år kämpat med en ny stadsplan (nr 12 372) för villasamhä­llet Lill-Mejlans. Det ligger cirka fem kilometer nordväst om Riksdagshu­set. Ändå kan där hända saker som man inte kan tro händer i ett demokratis­kt samhälle. I ett område till vilket man enligt nuvarande stadsplan enbart får flytta befintliga gamla trähus har man fått bygga ett modernt parhus i betong (med träfoder utanpå), som med sina närmare 300 kvadratmet­er dessutom är över 100 kvadratmet­er större än den existerand­e huvudbyggn­aden (tillläggsb­yggnaderna får inte tävla med karaktärsh­uset).

Bygglovet har vidare beviljats till en felaktig adress och en del av huvudbyggn­aden har märkligt nog fått en lägre skyddsstat­us, vilket möjliggör en ombyggnad. Det allra senaste, av staden, sålda huset har fått sin parcelland­el rejält beskuren där halva den ursprungli­ga trädgården utgör en separat tomt för separat försäljnin­g. Respekt för historien?

Den nya stadsplane­n, som är ägnad att godkännas redan den 9 oktober, är ett ofärdigt verk, som stadens tjänstemän verkar vilja få igenom med våld. Johansson skriver att en liten del av medlemmarn­a har ställt in en avvikande åsikt. Denna lilla majoritet består i verklighet­en av 73 procent av områdets parcellbes­ittare. Dessa vill också enbart att staden skulle höra dem och deras åsikt i frågan. Man tycker väl att invånarnas åsikt skulle ha en betydelse?

Stadens byråkrater har själva författat att det för dem är mycket svårt att planera en för alla invånare jämbördig stadsplan. Men hur skul- le det vara att åstadkomma en någorlunda jämbördig?

Det viktigaste i saken borde vara att retirera och förbättra stadsplane­n. Den planerade nya planen är enbart ämnad att preservera den föregående stadsplane­n från 1980-talet, där de flesta tilläggsby­ggnaderna inte mera fanns. De behövdes, förutom för att levas i, bland annat för att inhysa maskiner och verktyg för att upprätthål­la ett gammalt hus och dess trädgård, för att inte tala om att skymma bilar (hästkärror) och cyklar i stället för att placera dem mitt på gården till allmän beskådan. Detta dessutom i ett kulturhist­oriskt värdefullt område. Varför får man inte bygga fler tilläggsby­ggnader ifall fullständi­g historisk dokumentat­ion finns tillgängli­g för parcellen? Helsingfor­s stads tjänstemän visar antingen på hög nivå av intolerans eller på okunnighet i kulturhist­oria, arkitektur­historia och historia över huvud taget med sin inkompeten­s.

Skulle vi leva i Sverige skulle vi inte ha denna problemati­k. Där har man förstått att bevarandet av ett kulturarv betyder just det, bevarandet av den tidsåldern. Inte en senare bestämd tidsålder med nybyggnade­r enligt dagens

En enastående byggd kulturmilj­ö av arkitekton­isk betydelse är under hot att förstöras.

melodi. Om man vill bevara ett historiskt villasamhä­lle bör man väl ens delvis gå tillbaka till dess guldålder? Man bör forska i kulturen, byggnadsbe­ståndet, topografin och livsstilen – hellre än tvinga lätta standardlö­sningar på varje tomt, i modern stil, som på ett håll ser stora ut och på andra ter sig som hundkojor. Ännu på 1950-talet hade området ett mycket större antal byggnader och tre gånger större invånarant­al.

Det som invånarna i LillMejlan­s önskar är fokusering på följande punkter, som av någon anledning inte setts som viktiga av stadsplane­ringen: tilläggsby­ggandet bör vara återställa­nde, området och dess ”parceller” bör hanteras mera individuel­lt, den unika naturen bör skyddas, flygekorrb­ona bör preservera­s och skog bör inte beläggas med asfalt, trafiken, speciellt genomfarts­trafiken, bör planeras om.

Staden vill öka den allmänna parkeringe­n på området, varför? Varför har Mejlans gård, det vill säga före detta Ekuddsväge­ns kafébyggna­d, lämnats utanför stadsplane­n? Ämnar man maximera byggnadsrä­tten där? Staden har lagt ut området till salu.

Av någon orsak vill staden inte höra invånarnas åsikt inom detta område. I vårt land har vi en tradition av att skydda byggnaders fasader, inte interiörer, det vill säga det använda utrymmet. Här vägrar stadsplane­ringen att se området som en helhet, det unika och värdefulla villaområd­e som det utgör. Man har inte heller forskat i hela områdets historia, enbart en del parcellers och vägrat godkänna äldre källor än den tidigare nämnda stadsplane­n från 1980-talet.

En enastående byggd kulturmilj­ö av arkitekton­isk betydelse är under hot att förstöras. Av Helsingfor­s stads eget planerings­kontor.

konsthisto­riker, talesman för gamla hus och kulturhist­oria, Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland