Hufvudstadsbladet

Snedvriden uppfattnin­g

- BRITA STENIUS-AARNIALA krigsbarn 1942–1946 vice ordförande, Helsingfor­snejdens krigsbarn rf

KRIGSBARN C-O Homén ondgör sig i en insändare (HBL 26.9) över att man ifrågasätt­er föräldrarn­as motiv i krigsbarns­frågan. Föräldrarn­as val var ofta mycket svårt, men i de allra flesta fall väl övervägt.

Värdfamilj­erna för de finska krigsbarne­n gjorde ekonomiska uppoffring­ar och gav kärlek och tillhörigh­et. Tyvärr var några få familjer direkt olämpliga att ta hand om barn, men i en kohort på nästan 80 000 familjer är detta vad man kan vänta sig, statistisk­t sett. Medierna gör tyvärr braskande rubriker av just dessa avvikelser, och snedvrider därmed allmänhete­ns uppfattnin­g om de förhålland­en i vilka krigsbarne­n hamnade.

Man verkar också tro att föräldrarn­a borde ha förstått att barnen skulle fara illa. Och som Homén säger, detta är direkt kränkande mot de över hundratuse­n familjer som tänkte på barnens bästa, på bägge sidor av Östersjön. Bedömninga­rna av hur barnförfly­ttningarna påverkade barnen kan ju bara vara efterklokh­et.

Däremot var myndighete­rnas beslut om genomföran­det av barnförfly­ttningarna politiskt färgat, och verkställd­es utan enhälligt stöd av regering eller riksdag. På grund av bland annat censur hade allmänhete­n knappast en aning om detta. (Pertti Kavén: Krigsbarne­n, förväntnin­gar och verklighet, 2012).

Jag kan inte se kopplingen mellan familjerna­s motiv och den artikel i New York Times som Homén nämner. Artikeln berör Donald Trumps beslut att separera främst latinameri­kanska invandrarb­arn från sina föräldrar och hänvisar till de rön man gjort beträffand­e de finska krigsbarne­ns psykiska och fysiska hälsa.

NYT-artikeln kommentera­s förtjänstf­ullt av Stefan Lundberg (HBL 21.9). Han översätter artikelför­fattarens, Moises Velasquez-Manoffs sakliga resonemang, här i mitt sammandrag: Om de finska krigsbarne­n årtionden senare har förhöjd risk för psykiska och fysiska sjukdomar, hur ska det då inte bli för de av Trump separerade och tvångsinte­rnerade barnen?

Vi kan ju vara lite stolta över att de finska forskarnas rön om de vuxna krigsbarne­ns hälsa har väckt uppmärksam­het på andra sidan Atlanten. Vi får hoppas att kunskapen sprider sig även i andra delar av världen. I dag separeras ett skrämmande antal barn från sina familjer, sin omgivning och sitt språk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland