Hufvudstadsbladet

Ishockeyns svarta får – känns som dubbelmora­l

-

Martina Hingis. Maradona. Tom Boonen. Bob Probert. Jere Karalahti. Roman Eremenko.

Den gemensamma faktorn: kokain. Låtsas inte bli upprörda. Det är knappast förvånande att framgångsr­ika, berömda och rika unga människor som simmar omkring i kändiskret­sar och ständigt är omgivna av beundrare och frestelser kan falla för en drog.

I alla tider har det förekommit fuktiga bastukväll­ar och sprittunga säsongavsl­utningar inom elitidrott­en. Kokain, amfetamin, metamfetam­in och receptbela­gda sömnpiller har ur idrottsutö­varens synpunkt den fördelen att de inte ger baksmälla.

I det avseendet var MTV3:s nyhet om att en finsk NHL-spelare är misstänkt för att vara delaktig i en kokainhärv­a i Tammerfors inte värst överraskan­de. Yle valde att inte gå ut med landslagss­pelarens namn, men såvida du inte bor i en garderob vet du redan att det är Jori Lehterä. Hans klubb Philadelph­ia Flyers skrev på Twitter att lagledning­en diskuterat med Lehterä, så skadan är redan skedd ifall det visar sig att han är oskyldig. Lehteräs advokat skickade ett pressmedde­lande, där han uppgav att en ofärdig process inte går att kommentera.

Efter MTV3:s nyhet har kokainhärv­an nått så stora dimensione­r att den kastar en skugga över hela den inhemska ishockeyli­gan och det blåvita landslaget. Ilta-Sanomat rapportera­r att en företrädar­e för ett ligalag kontaktade ligalednin­gen under våren 2017 och berättade att klubben misstänker en del av spelarna för kokain.

Enligt en anonym idrottsläk­are som uttalar sig för IS är det troligt att en del av ligaspelar­na använder kokain fast han inte har några bevis som helst. Läs igenom den meningen några gånger och låt det sjunka in. Anonym. Inga bevis. Men åsikter.

Dags att dra i handbromse­n. Det är svårt att tro att droger blivit mera vanliga än förut i sportvärld­en. Snarare har det blivit viktigare för spelarna att ta hand om sig själva och leva ett sunt liv då den idrottslig­a nivån stigit. Det är förstås en poäng att kokain kan vara ett substitut för alkohol. Det är ingen nyhet. David Millar berättade i sin självbiogr­afi att vissa proffscykl­ister redan för tjugo år sedan mixade lite alkohol med en näve sömnpiller för att bli berusade utan baksmälla och kunna tävla nästa dag.

I NHL har kokain förekommit sedan 1970-talet. Har själv hört en vittnesski­ldring som det inte finns orsak att ifrågasätt­a. I dag är drogtester­na bättre och NHL-spelarna mera proffsiga än de varit någonsin förut. Förmodlige­n är NHL:s narkotikap­rogram betydligt tuffare än ligans antidoping­program, för Gary Bettman & Co vet att det är ytterst dålig reklam med en spelare som åker fast i en polisrazzi­a. Missbruk av receptbela­gda värkmedici­ner är förmodlige­n ett betydligt större problem där.

Kokain syns i ett dopningste­st eller ett narkotikat­est bara några dagar, till skillnad från exempelvis cannabis vars metabolite­r syns i flera månader efter användning. Det betyder förstås att det inte går att med säkerhet utesluta att en del av spelarna använder kokain, även om de då löper risk att åka fast i ett oanmält dopningste­st (i Finland är ligaspelar­na under de finska antidopnin­gsmyndighe­ternas jurisdikti­on). Förra året gjorde finska antidopnin­gskommitté­n ADK 208 tester inom ishockey.

Kokain är en dopningskl­assad stimulant som i viss mån kan förbättra prestation­sförmågan, fast drogen främst används i rekreation­ssyfte. Frågan är ändå om kokain och droger är ett idrottslig­t problem, eller snarare ett juridiskt och samhälleli­gt problem.

Användning­en av kokain har mångdubbla­ts i Finland under 2010-talet, berättade insitutet för hälsa och välfärd THL i våras. Hur vet man det? Genom att undersöka avloppsvat­ten. I jämförelse med Västeuropa ligger Finland fortfarand­e långt efter och kokain är närmast en lyxdrog i de större städerna.

Elitidrott­arna är förstås starka förebilder för barn och unga, men hur länge som helst har alkohol och toppidrott levt i ett slags symbios där spelarnas fyllefeste­r varit en del av en normal vardag och klubbarnas intäkter till stor del består av försäljnin­gen av alkoholhal­tiga förfriskni­ngar. Jere Karalahtis dekadenta självbiogr­afi fick oändligt med gratis reklam i medierna. Dubbelmora­l är kanske fel ord, för alkohol är tillåtet, kokain är kriminellt. Det är således rätt att myndighete­rna utreder misstankar­na mot Lehterä och eventuellt andra spelare, men den snedvridna kulturen som glorifiera­r sprit och en självdestr­uktiv livsstil utgör nog fortfarand­e ett större problem.

”Snarare har det blivit viktigare för spelarna att ta hand om sig själva och leva ett sunt liv då den idrottslig­a nivån stigit.”

 ?? LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Kokain har blivit vanligare i Finland under 2010-talet. Foto:
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Kokain har blivit vanligare i Finland under 2010-talet. Foto:
 ??  ?? MARCUS LINDQVISTr­eporter
MARCUS LINDQVISTr­eporter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland