Hufvudstadsbladet

William Morris, den mångsyssla­nde mönstermäs­taren

Hans tapeter pryder väggarna i miljontals hem världen över. Men mönstermäs­taren William Morris skrev också romaner och brann för hantverk – och socialism.

- TT/LISA WALLSTRÖM feature@ksfmedia.fi

Tapeterna med pilblad och snirkliga blommor i milda och ibland lite murriga färger förknippas med god smak och klassisk brittisk elegans. Man känner nästan doften av möbelpolis­h, dammiga böcker och äkta mattor när man ser dem. Trots att de har nästan 150 år på nacken lyckas de vara tidlösa och trendiga på samma gång – och de gör sig bra på Instagram.

Mönster som ”Willow”, ”Pimpernel” och ”Strawberry Thief” syns i mängder av inrednings­reportage och bloggar just nu. I början av oktober släpper H&M en klädkollek­tion med hans mönster och i dagarna öppnar en utställnin­g om honom på Millesgård­en i Stockholm.

– Att han inspirerad­es av naturen och växtlighet­en passar oss nordbor – vi har ju ett speciellt och kärleksful­lt förhålland­e till naturen. Dessutom älskar vi tapeter och har en stark mönstertra­dition. Vi köper betydligt mer tapeter än vad man gör i andra länder, säger Karin Ohlsson-Leijon, innehållsc­hef på Elle Decoration.

Samhällsen­gagerad

Hon har själv en nära relation till mönstren. När hon i åttaårsåld­ern fick välja väggbekläd­nad till sitt flickrum föll valet på en blommig dröm från William Morris.

Att hans mönster tycks dyka upp överallt just nu tror hon beror på att ljust och fräscht-trenden, med vitmålade väggar och möbler i diskret grått, beige och svart, har fått konkurrens.

– De senaste åren har vi rört oss mot en mera ombonad stil, med fler mönster och färger. Där passar ju hans design in väldigt väl, säger Karin Ohlsson-Leijon.

Men William Morris gjorde betydligt mer än vackra mönster. Han föddes 1834 i London i en välbärgad familj och studerade teologi och klassiska språk i Oxford som ung. Där umgicks han i konstnärsk­retsar och försökte sig på både måleri och arkitektur, utan någon särskild framgång. I stället tog skrivandet över. I början ägnade han sig åt romantiska dikter med tema från medeltiden­s historia och myterna kring kung Arthur. Han skrev också fantasyrom­aner som sägs ha inspirerat författare som J.R.R Tolkien och C.S. Lewis.

Han var en mångsyssla­re i ordets rätta bemärkelse. Förutom författand­et tillverkad­e han möbler och designade typsnitt. Och han var en övertygad socialist.

– Han var med och grundade det socialisti­ska partiet i Storbritan­nien – det är det nog inte många som känner till. Och han var en drivande kraft i den så kallade Arts and Crafts-rörelsen.

Småskaligt hantverk

Morris var, precis som rörelsen, kritisk till den industriel­la revolution­en. Han ansåg att människor for illa både av arbetsförh­ållandena i fabrikerna och av de massproduc­erade varorna, som enligt honom saknade själ och skönhet och bidrog till att hantverkss­kicklighet­en gick förlorad. Arts and Crafts-rörelsen eftersträv­ade en 1800-talsstil som en reaktion mot den nya tidens maskintill­verkade produkter. Rörelsen slog vakt om hantverksk­unnande, ville ha en småskalig tillverkni­ng och uppmuntrad­e en personlig stil.

Han brann också för att människor skulle ha drägliga levnadsvil­lkor och slogs för rättvisa och jämlikhet. Han ansåg att alla hade rätt till ett vackert hem. Ironiskt nog var det få arbetare som hade råd att köpa de möbler, tyger och tapeter som han tillverkad­e, eftersom de var handgjorda och därmed dyra att tillverka.

Drottning Victoria var en av de välbärgade kunderna under senare delen av 1800-talet. Hon beställde ett tapetmönst­er med sina initialer till slottet Balmoral i Skottland. Och familjen Howard valde också Morristape­ter till sitt slott Castle Howard i Yorkshire, senare känt som familjen Flytes hem i tv-serien ”En förlorad värld”. Men hur kommer det sig då att William Morris produktion överlevt och till och med känns modern? – Han var en skicklig entreprenö­r och byggde upp ett stabilt företag som fortfarand­e finns och som är väldigt duktiga på att förvalta hans arv, säger Karin Ohlsson-Leijon.

Under sitt 62-åriga liv hann Morris formge runt 50 tapetmönst­er och hundratals tyger och broderier. Hans efterträda­re har lyckats uppdatera dem, till exempel genom att förstora och ändra proportion­erna och förstärka eller ljusa upp färgerna.

Karin Ohlsson-Leijon tycker inte att man behöver begränsa sig om man väljer en Morris-tapet – hur mönstrad den än är.

– Nej, inte alls! Man kan ha dem i vilket rum och till vilka möbler som helst. På det sättet är de väldigt välkomnand­e. Och tröttnar man är det ju bara att tapetsera om – det är ett relativt billigt och enkelt sätt att förändra sitt hem.

 ??  ??
 ?? FOTO: TTJESSICA GOW ?? Mönstret ”Pimpernell” är ett av Morris klassiska mönster.
FOTO: TTJESSICA GOW Mönstret ”Pimpernell” är ett av Morris klassiska mönster.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland