Hufvudstadsbladet

Emilia Sisco gör blues för en yngre generation

- JAEL NYMAN kultur@hbl.fi

I bluesgrupp­en Helge Tallqvist Band möter unga talanger erfarna legender. Bluesen som genre är kanske inte känd för sin popularite­t bland ungdomar, åtminstone i Finland. Men unga artister, som prisbelönt­a Emilia Sisco, kan hjälpa att introducer­a musiken för en ny målgrupp.

Tease me, aha, baby won’t you please me aha. Sångaren Emilia Siscos djupa och fylliga klang fullkomlig­en trollbinde­r publiken på Koli Ruska Blues. Dansgolvet fylls snabbt, mobiltelef­onerna plockas fram för att ta tillvara en bit av stämningen.

Emilia Sisco & Helge Tallqvist Band hör till de sammansätt­ningar som faktiskt låter ännu bättre live än på skiva. Under de snart tre år de spelat ihop har de lyckats hitta ett fungerande scenspråk – de har kul tillsamman­s och det syns!

I bluesgrupp­en, som plockar influenser också från soul och funk, sammanstrå­lar den finländska bluesvärld­ens veteraner med nya talanger inom genren.

– Att vi inom gruppen represente­rar olika generation­er har enbart fördelar. Helge (bandets munspelare Helge Tallqvist, red. anm.) har ofta sagt att åldern inte spelar någon roll inom musiken eftersom vi alla talar samma språk, säger gruppens solist Emilia ”Sisco” Heinonen då vi träffas i hennes hemkvarter i Tölö.

Internatio­nell uppmärksam­het

Heinonen har några intensiva år bakom sig. År 2016 erbjöds hon platsen som solist i Helge Tallqvists band. Året därpå valdes hon till Årets nykomling på prisgalan Finnish Blues Awards. I våras släpptes bandets första album You ain’t heard som väckt positiv uppmärksam­het också i internatio­nella blueskrets­ar.

– Att albumet tagits emot så väl känns oerhört bra. Jag är så lycklig över det! Det är mitt första helt egna album någonsin så att över huvud taget få uppskattni­ng känns jättefint. Härligt att folk diggar vår stil!

Största delen av låtarna på albumet har Heinonen skrivit tillsamman­s med gitarriste­n Tomi Leino. Heinonen tillägger att hela bandet bidragit till planeringe­n av materialet och att albumet är resultatet av ett fungerande samarbete. Du var 25 år då du år 2016 blev erbjuden platsen som solist i blueslegen­den Helge Tallqvists band. Hur kändes det? – Jag var verkligen tagen att jag blev tillfrågad. Det kändes jättebra att få vara med i ett band med så begåvade musiker och jag har verkligen stor respekt för Helge. Följande år valdes du till Årets nykomling på Finnish Blues Awards. Hur påverkade det dig? – Det hade en mycket positiv inverkan på mig. Att folk uppskattar det jag gör inspirerar mig och gör mig glad.

Grejen med blues är att man verkligen får sjunga från bottnen av hjärtat, som sångare är det härligt. Det är starka, råa känslor och man går rakt på sak, det gör ett starkt intryck.

Bluesens råa känslor lockade

Heinonen visste redan som barn att hon ville sjunga. Hon var bara fyra då hon för första gången listade sångare som sitt drömyrke.

Att hon blev just bluessånga­re har hon delvis sin familj att tacka för. I barndomshe­mmet lyssnades det mycket på musik och hyllorna var fulla av skivor. Heinonens pappa hade i sin ungdom jobbat som musiker och för hennes zambiska mammas var musik en viktig del av kulturen. Därför var Heinonens musikidole­r som barn inte den tidens popstjärno­r utan legender som Billie Holiday, Sarah Vaughan och Stevie Wonder.

– Jag sjöng med när skivorna snurrade och härmade det jag hörde. Först var det jazz, så blev det soul och så kom jag tillslut in på bluesen som 16-åring.

Bluesmusik­ens stora känslor tilltalade – och tilltalar fortfarand­e – henne.

– Grejen med blues är att man verkligen får sjunga från bottnen av hjärtat, som sångare är det härligt. Det är starka, råa känslor och man går rakt på sak, det gör ett starkt intryck.

Även om Heinonen och bandets gitarrist Konsta Kovalev represente­rar en yngre bluesgener­ation är genren inte precis känd för att vara

mainstream bland dagens ungdomar. Varför lyssnar inte unga på blues? – Popmusik behöver man inte leta efter, det hör man automatisk­t. Men grejen med blues är att det kan vara svårt att hitta de bästa bitarna om man inte vet var man ska gräva. Jag tror att alla människor oavsett ålder har plats för musik med akustiska instrument i sitt hjärta, men någon måste visa vägen.

Det har Heinonen själv erfarenhet av. Då hon spelat bluesklass­iker för sina vänner har de blivit entusiasti­ska.

– Det är också viktigt att det inom bluesmusik­en finns artistföre­bilder som represente­rar den egna generation­en. På det sättet kan en yngre generation lyssnare hitta till bluesmusik­en.

Emilia Sisco & Helge Tallqvist Band uppträder 6.10 på Bluesfest på Storyville i Helsingfor­s.

Det är också viktigt att det inom bluesmusik­en finns artistföre­bilder som represente­rar den egna generation­en. På det sättet kan en yngre generation lyssnare hitta till bluesmusik­en.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Bluesartis­ten Emilia Sisco har några intensiva år bakom sig tillsamman­s med Helge Tallqvist Band. Även om deras första album släpptes så sent som i våras, är nytt material redan på kommande.
FOTO: CATA PORTIN Bluesartis­ten Emilia Sisco har några intensiva år bakom sig tillsamman­s med Helge Tallqvist Band. Även om deras första album släpptes så sent som i våras, är nytt material redan på kommande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland