Hufvudstadsbladet

Bottas fick inte plocka segern

Ett relativt medelmåttl­igt lopp i Rysslands GP resulterad­e ändå i het debatt efteråt. Orsaken? Mercedes stallorder till Valtteri Bottas om att låta Lewis Hamilton köra till segern.

- HBL-FREDRIK AF PETERSEN

Rysslands GP blev en väntad batalj mellan Mercedes och Ferrari som denna gång slutade i de förstnämnd­as favör. Serieledar­en Lewis Hamilton tog hem segern, Valtteri Bottas kom andra och Ferraris Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen trea respektive fyra. Men det var Mercedes stallorder som orsakade det största snacket efter loppet.

– Bottas skulle ha vunnit det här loppet. Vi ändrade det, erkänner Mercedes teamchef Toto Wolff.

Många andra tycker att ordet bestulen är det enda rätta. Efter 26 varv på banan i Sotji hade Bottas ledningen, men Mercedes beordrade föraren att låta stallkamra­ten Lewis Hamilton passera – något som väckte mycket känslor både under och efter loppet.

Även mer förargligt kan det faktum att Wolff hade lovat att finländare­n skulle få vinna, te sig.

– Vi diskuterad­e innan loppet att om Bottas leder så skulle han få göra det in i mål. Men sedan fick Lewis blåsor på däcken och Vettel kom ifatt så vi var tvungna att fatta ett impopulärt beslut eftersom det handlade om mästerskap­et.

Det är alltid James Vowles, teamets taktiker, som pratar med föraren när han har något negativt att säga.

– Valtteri. Det är James. Lewis har blåsor på vänster bakdäck och pressas av Sebastian, löd radiomedde­landet.

Sedan tog det inte lång tid innan de två stallkamra­terna bytte plats.

När bilarna var på väg tillbaka till depån knastrade det åter till i Bottas radio.

– Valtteri, här är Toto. Detta var en svår dag för dig och oss. Vi pratar om det när vi träffas och kommer då att förklara det.

På ett av de sista varven trodde tydligen finländare­n att cheferna skulle hålla sitt löfte om att låta honom segra.

– Hur kör vi? Hur skall loppet sluta, frågade han sin ingenjör.

– Behåll positionen. Vi pratar efteråt, blev svaret.

Allmänhete­n på Bottas sida

Att Mercedes gjorde helt rätt tyckte också ett par före detta förare som arbetar som tv-experter. Men bortsett från Mercedes så var de ensamma om den åsikten, eftersom det inte tog många minuter innan det bröt ut en hektisk debatt på sociala medier – och det med all rätt. Man får inte glömma publiken som köper dyra biljetter och sedan inte få se hur dagens bästa och snabbaste förare segrar. Publiken reagerade också med att vara tyst då Hamilton intervjuad­es.

– Jag ville inte detta, säger Hamilton och såg ut som en förlorare i stället för en vinnare.

Det första britten gjorde i depån var att gå fram till Bottas och prata med honom. Men när man såg finländare­ns min så spelade det ingen roll vad stallkamra­ten sa.

– När jag fick informatio­nen sa jag att de skulle säga till Bottas att han skulle köra fortare. Det kändes inte bra att köra om honom.

Ur publiken hördes jubel när det var Bottas tur.

– Alla såg ju vad som hände. Tiden kommer att visa om det var nödvändigt eller inte. Vad beträffar konstruktö­rs-VM så spelar det ju ingen roll om jag ligger före eller inte. Gårdagens utropsteck­en var dock Red Bulls Max Verstappen. Nederlända­ren startade från 19:e rutan och kom i mål som femma och dessutom ledde han under en stor del av loppet. Det förklaras med att han sparade på sitt depåstopp ända tills 43:e varvet, men oavsett var det en fin prestation av Verstappen, som dagen innan fyllt 21. Inte undra på att han blev vald till loppets förare.

Endast fem lopp återstår i årets formel 1-serie. Nästa vecka tävlas Japans GP.

 ?? Foto: lehtikuvA/ANdrej iSAkovic ??
Foto: lehtikuvA/ANdrej iSAkovic
 ?? FOTO: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / LEHTIKUVA ?? ■Lewis Hamilton (t.h.) tröstar sin stallkamra­t Valtteri Bottas efter loppet i Sotji.
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / LEHTIKUVA ■Lewis Hamilton (t.h.) tröstar sin stallkamra­t Valtteri Bottas efter loppet i Sotji.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland