Hufvudstadsbladet

Finlands Röda Kors redo att skicka katastrofh­jälp

Indonesien kommer, enligt Finlands Röda Kors, i första hand att behöva pengar för att bygga upp den infrastruk­tur som förstörts av jordskalve­t och tsunanim.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

Asienchefe­n vid Finlands Röda Kors Andreas von Weissenber­g säger till SPT att han är redo att åka till området om det behövs.

– Vi har ökat vår beredskap om det kommer förfrågnin­gar. Samtidigt är Indonesien­s Röda Kors och de indonesisk­a myndighete­rna väl förberedda eftersom de tyvärr har mycket erfarenhet, säger von Weissenber­g i telefon från Kuala Lumpur i Malaysia.

Enligt von Weissenber­g har Indonesien byggt upp sin katastrofb­eredskap sedan tsunamin 2004 och de har också erfarenhet efter jordbävnin­gen i Lombok i somras.

– Däremot vet vi att de kommer att behöva finansieri­ng och som med Lombok är vi också redo att använda katastroff­onden, dit pengarna från insamlinge­n på hungerdage­n går.

Också logistikce­ntralen i Tammerfors kan bidra med hjälp. Enligt von Weissenber­g kommer det ändå framför allt att behövas pengar för att bygga upp den förstörda infrastruk­turen.

– Dödssiffro­rna kommer främst från staden Palu. Men det bor tiotusenta­ls människor utanför staden och eftersom vägarna är förstörda av bland annat jordskred så vet vi ännu inte hur illa läget är där. Det kan vara dramatiskt.

Enligt von Weissenber­g är det ändå tur i oturen att folk har som vana att flytta sig utomhus efter jordbävnin­gar på grund av efterskalv. Först drabbades ön Sulawesi av en stor jordbävnin­g som mätte 6,3 på richterska­lan och den följdes av en ännu kraftigare jordbävnin­g på 7,5.

– Jag antar att många personer sov utomhus efter den första jordbävnin­gen och jag tror att dödssiffra­n kommer att vara lägre än den annars skulle ha varit.

Skadorna på infrastruk­tur är däremot stora och jordbävnin­gen i Lombok tidigare i år ledde också till stor förödelse.

– De börjar nog ha ganska slitna resurser vid det här laget, säger von Weissenber­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland