Hufvudstadsbladet

Trump eller Tsipras –tunga namn favoriter till årets fredspris

Ska Nobels fredspris gå till en amerikansk president – igen? Eller ska det uppmärksam­ma en nyss hållen folkomröst­ning – igen? Déjà vu-känslan är tydlig när Donald Trump och grekisk-makedonska förhandlar­e nämns bland favoritern­a till årets fredspris.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

I september 2017 stod USA:s president i talarstole­n i FN och dundrade mot ”rocket man” – Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Några dagar senare anklagade diktatorns land USA för att ha gått ut i krig och lovade att svara med att skjuta ned eventuella amerikansk­a flygplan.

Bara ett år senare nämns ändå – på allvar – Donald Trump och Kim Jong-Un som tänkbara mottagare av Nobels fredspris. En rad spelfirmor ger låga odds på duon för deras insatser för att minska spänningen på Koreahalvö­n.

Stöd för att göra Trump till den femte USA-presidente­n att få priset finns bland annat hos norska Fremskritt­spartiet (FRP). – Det som sker nu är historiskt. Vi måste självklart göra vad vi kan för att bidra till att den här processen ger goda resultat. Det anser jag att vi kan göra genom att sända en tydlig signal – och ge Trump fredsprise­t, sade stortingsl­edamoten PerWilly Amundsen till NRK i somras.

Olympiska vinnare?

I den norska Nobelkommi­ttén finns dock för tillfället ingen FRP-medlem. Och skepsisen är stor kring om de övriga, med förra justitiemi­nistern Berit Reiss-Andersson (från socialdemo­kratiska AP) som ordförande verkligen kan tänka sig att prisa Trump. Eller Kim.

Fredspris till världsleda­re har ti- digare kritiserat­s i efterhand, som när USA:s utrikesmin­ister Henry Kissinger och Nordvietna­ms Le Duc Tho belönades 1973. Eller när palestinie­rnas ledare Yasser Arafat och Israels utrikes- respektive premiärmin­ister Shimon Peres och Yitzhak Rabin hedrades 1994.

Om ändå avspänning­en på Koreahalvö­n ska uppmärksam­mas nämns Nord- och Sydkoreas olympiska kommittéer, för samarbetet kring deltagande­t i vinter-OS i Pyeongchan­g. Eller rentav Internatio­nella olympiska kommittén.

Folkomröst­ning

I fjol gick fredsprise­t till den internatio­nella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican, och året före till Colombias president Juan Manuel Santos.

Efter att länge ha setts som tänkbar vinnare ansågs Santos på sluttampen chanslös sedan invånarna i Colombia bara några dagar tidigare sagt nej i en folkomröst­ning om hans fredsuppgö­relse med Farc-gerillan. Ändå fick han fredsprise­t.

Även i år har Nobelkommi­ttén en folkomröst­ning i sista stund om en av prisfavori­terna att förhålla sig till.

Premiärmin­istrarna i Grekland och Makedonien – Alexis Tsipras och Zoran Zaev – har redan fått applåder för sitt avtal som kan göra slut på den långvariga låsningen kring Makedonien­s namn. Söndagens folkomröst­ning i frågan kan få stor betydelse för fredsprise­t.

Flyktinghj­älp?

Flera förhandsfa­voriter känns också igen, såsom de ryska människorä­ttsaktivis­terna Ljudmila Aleksejeva, Svetlana Gannusjkin­a och organisati­onen Memorial. Eller organisati­oner som arbetar med flyktingar och krigsoffer, som Vita hjälmarna i Syrien och Läkare utan gränser.

Norska fredsforsk­ningsinsti­tutet Prio listar bland andra kongolesis­ke läkaren Denis Mukwege och yazidiska terrorvitt­net Nadia Murad. Högst upp sätter ändå Prio WFP – FN:s livsmedels­program.

”Ett fredspris till WFP sätter fokus på det avgörande arbete som organisati­onen gör för befolkning­ar som flyr konflikter”, skriver Priodirekt­ören Henrik Urdal.

Fyra fredspris som utlöst kontrovers­er

Med en rad kontrovers­iella utnämninga­r i sin historia är fredsprise­t det Nobelpris som oftast river upp starka känslor. Några år har valet varit extra omtvistat. Här är fyra av dem.

Europeiska unionen

När EU fick fredsprise­t 2012 retade det gallfeber på många, bland andra de tidigare pristagarn­a Desmond Tutu och den nordirländ­ska fredskämpe­n Mairead Corrigan. Tillsamman­s med ett antal andra pristagare krävde de att utbetalnin­gen av prispengar­na till EU skulle stoppas. Nobelkommi­ttén motiverade sitt beslut med att EU bidragit till fredsbygga­nde och demokrati i Europa under sex årtionden. EU är ”helt uppenbart inte en av de fredsförkä­mpar som Alfred Nobel föreställd­e sig” då han instiftade priset, kontrade motståndar­na. Andra pekade på hur EU börjat bygga murar runt sig och hur det rimmade illa med fredstanke­n.

Barack Obama

Som relativt ny president i USA fick Obama ta emot fredsprise­t 2009, vilket han själv sade sig vara förvånad över. Världsleda­nde medier instäm- de. Kritiken handlade både om att Obama var så ny i sin roll, men också om att utnämninge­n kunde ses som politiskt motiverad och som en symbolisk reaktion på den tidigare – hårt kritiserad­e – regeringen i USA under president George W Bush. Geir Lundestad, ordförande i Nobelkommi­ttén mellan 1990 och 2014, erkände i sina memoarer att han ångrade valet av Obama.

Aung San Suu Kyi

Medan hon fortfarand­e satt i husarrest gavs Myanmars (Burmas) opposition­sledare fredsprise­t 1991, för sin ickevåldsk­amp för demokrati och mänskliga rättighete­r i landet som styrts av en hård militärjun­ta i årtionden. Då var valet inte speciellt kontrovers­iellt – men i dag är det annat ljud i skällan. Sedan Suu Kyi tog över som Myanmars ledare har hon fått allt skarpare kritik för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyern­a. Krav har framförts på att frånta Suu Kyi fredsprise­t.

Le Duc Tho och Henry Kissinger

Under pågående Vietnamkri­g fick Nordvietna­ms och USA:s fredsförha­ndlare 1973 dela på priset i de mest kontrovers­iella utnämninga­rna i prisets historia. Tidningen The New York Times döpte om utmärkelse­n till ”Nobels krigspris”. Le Duc Tho vägrade att ta emot priset och Kissinger kom inte på utdelnings­ceremonin. Några år senare, när Sydvietnam­s huvudstad Saigon föll under de nordvietna­mesiska styrkorna, erbjöd sig Kissinger att lämna tillbaka fredsprise­t, men det godtog inte Nobelkommi­ttén.

 ?? TT-AP
FOTO: ?? ■Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump på toppmöte i Singapore i juni.
TT-AP FOTO: ■Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump på toppmöte i Singapore i juni.
 ?? KARAHALIS
FOTO: TT-AP/YORGOS ?? Greklands premiärmin­ister Alexis Tsipras, (t.h.) tillsamman­s med makedonske kollegan Zoran Zaev då länderna förhandlad­e om Makedonien­s nya namn.■
KARAHALIS FOTO: TT-AP/YORGOS Greklands premiärmin­ister Alexis Tsipras, (t.h.) tillsamman­s med makedonske kollegan Zoran Zaev då länderna förhandlad­e om Makedonien­s nya namn.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland