Hufvudstadsbladet

Slarvig diskussion om polariseri­ng leder oss vilse

- PETER BUCHERT journalist, HBL

SAMHäLLE Debatten om polariseri­ng och splittring i samhället går het. Det är en diskussion som är viktig att föra. I artikeln ”Polariseri­ngen driver på splittring­en i Europa” (HBL 23.9) beskriver Peter Buchert många oroväckand­e tendenser i Europa, exempelvis hur extremhöge­rn fått den politiska mitten att anpassa sig till denna ytterlighe­t. Två forskare fördjupar diskussion­en om de stora utmaningar EU står inför. Men artikeln inleds på ett märkligt sätt.

I inledninge­n av artikeln får vi ta del av aktivisten Shana Easts och redaktören Bhaskar Sunkaras tankar. Deras idéer har en tydlig vänsterprä­gel, vad man skulle kunna kalla en traditione­ll socialdemo­kratisk ideologi. East, som har varit aktiv i Bernie Sanders’ kampanj i USA, säger till exempel så här: ”Grundlägga­nde mänskliga rättighete­r ska gå före bolagens vinster. Tillgången till hälsovård borde vara en mänsklig rättighet. Alla i stormakten USA ska ha rätt till tak över huvudet, mat och skola. De flesta anser att alla som jobbar heltid ska få en lön man kan leva på, men så är det inte i USA i dag.”

När man läser detta väcks ju den stillsamma frågan om vad detta har med polariseri­ng att göra. På vilket sätt utgör värnandet om grundlägga­nde rättighete­r såsom hälsovård och tak över huvudet en del av den polariseri­ng som sägs anfäkta Europa? Om detta är något som anses vara ”den andra extremen” så lever vi sannerlige­n i mörka tider.

Det som gör diskussion­en om polariseri­ng svår att navigera är att ”polariseri­ng” knappast bara fungerar som en neutral beskrivnin­g av samhällets motsättnin­gar. Det finns en nitisk iver att ställa extremväns­ter mot extremhöge­r som i dag har nått en sådan omfattning att också de modesta vänsterpar­tierna (Vänsterpar­tiet i Sverige och Vänsterför­bundet i Finland) ofta beskrivs som en del av polariseri­ngsproblem­atiken. Indirekt framförs ofta tanken att det är den politiska mittfåran som försvarar den sköra demokratin mot extrema krafter.

Det är alltså bekymmersa­mt att ett uttalande som ”Grundlägga­nde mänskliga rättighete­r ska gå före bolagens vinster” presentera­s som en del av polariseri­ngen som sliter sönder Europa. För att på riktigt förstå vilka krafter som skapar splittring i samhället är det viktigt att inte slarva med begreppen och att försöka analysera vilka motsättnin­gar (ekonomiska, sociala och så vidare) som råder i samhället. I artikeln finns det goda exempel på detta, som när forskaren Antto Vihma pekar på den desperatio­n som vuxit fram i många östeuropei­ska länder som en följd av emigration och avfolkning.

Att slentrianm­ässigt betrakta till exempel Jeremy Corbyns och Labours, eller varför inte svenska Vänsterpar­tiets, framgångar som ännu en bekräftels­e på ”polariseri­ngen” får det att se ut som om vi redan visste vad som sliter sönder samhället, och som om det vettiga helt enkelt är att i alla väder välja den politiska mittfårans väg. Problemet i diskussion­en om polariseri­ng är inte bara normaliser­ingen av högerextre­mt tänkande, vilken förtjänstf­ullt beskrivs i artikeln. När diskussion­en rullar på i invanda spår idealisera­s en vagt definierad politisk mittfåra som får represente­ra politisk normalitet i dess sunda form. Risken är alltså att ”polariseri­ng” i dag är en så etablerad berättelse om samhällets problem att vi drar alla fenomen över samma kam utan att stanna upp och tänka efter.

MIO LINDMAN Åbo

SVAR Jag tackar för responsen och tar till mig kritiken även om jag inte omfattar den till fullo. Vi är överens om att Shana Easts ideologi är allt annat än extrem. Att den på en amerikansk politisk skala likväl ligger ute i vänsterper­iferin visar snarare hur långt högerut de bägge amerikansk­a partierna ligger, hur mycket bredare den politiska skalan är i Europa.

Att krafter av olika valör på vänsterkan­ten stiger fram samtidigt som partier långt till höger vunnit inflytande i både USA och Europa utgör ändå en del av samma mönster, fast på olika skalor.

Jag håller med Mio Lindman om att man ska vara försiktig med begrepp som polariseri­ng och inte dra alla över en kam, men jag hävdar att en polariseri­ng trots allt pågår. Exempelvis i Sverige var Sverigedem­okraternas och Vänsterpar­tiets valsegrar förmodlige­n följden av att många uppfattade dem som de enda partierna som inte hade prutat på värderinga­rna i invandring­sfrågan.

Det ligger inget extremt i att en del väljare rör sig vänsterut när extremhöge­rns normaliser­ing av invandring­skritiken har färgat de övriga partierna. Men när andra väljare samtidigt rör sig högerut breddas det politiska åsiktsspan­net, därav polariseri­ngen. Att artikelns slutsats vore att det enda vettiga i det läget är att rösta på den politiska mittfåran håller jag inte med om.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland