Hufvudstadsbladet

Helenius knockade Teper – nu ser framtiden ljusare ut

-

Det är bara att konstatera: Robert Helenius är tillbaka. En tung vänster fällde förhandsfa­voriten Erkan Teper i den åttonde ronden i Tyskland. Det stora formbesked­et betyder att större fiskar och fetare checkar väntar.

Under natten till söndagen tystnade hånet som följt Robert Helenius som en skugga de senaste åren. Den välförtjän­ta segern över Erkan Teper var framför allt en upprättels­e för den Borgåbördi­ga boxaren.

Det gick inte att ta miste på att segern smakade sött.

– Det är faktiskt svårt att beskriva. Vi har harvat på och harvat på – och nu lyckades vi. Det känns bra på så många sätt, hårt arbete ger resultat, säger Helenius till SPT.

Om det hade blivit en förlust hade Helenius fått svara på om det inte börjar bli dags att lägga av så småningom. Nu låter i stället det där snacket om en stor titelmatch inte längre lika utopiskt som tidigare.

– Nu ser framtiden ljusare ut. Jag måste låta det här sjunka in några kvällar och sedan fortsätta träna.

Tar ett språng mot toppen

Insatsen natten till söndag var imponerand­e, Helenius har inte uppträtt så övertygand­e i en boxningsri­ng på år och dar.

– Jag var ganska lugn och märkte snabbt att jag var mycket snabbare och hade bättre reaktionsh­astighet. Jag visste att jag kunde boxa ut honom.

Men Teper såg inte precis ut som ett affischnam­n för toppatlete­r och sunt leverne. Helenius avvisar bestämt påståendet att motståndet inte skulle ha hållit måttet.

– Han var vältränad och motiverad, Teper medgav att matchen var en av hans sista ordentliga chanser. Det var jag som fick honom att se dålig ut. Om man säger att han var i dåligt skick tar man bort glansen och det går jag inte med på, säger Helenius.

Att det blev en seger i bortaring gjorde uppvisning­en extra imponerand­e. Hemmafavör­en i boxning ska inte underskatt­as – innan Helenius knockout hade det gått åtta år sedan den senaste finländska proffssege­rn på bortaplan.

”Kommer att komma erbjudande­n”

Inför matchen låg Teper nästan 20 pinnhål ovanför Helenius på världsrank­ingen. Nu är det ombytta roller som gäller. Helenius – som låg på 47:e plats inför dusten – tar ett språng uppåt på världsrank­inglistan till 18:e plats och kommer att få möta riktigt intressant­a namn i framtiden.

Robert Helenius manager Markus Sundman vet att det gäller att tänka klokt.

– Vi ska sätta oss ner och fundera ordentligt på nästa steg. Segern gör att vi stiger mycket på rankningen och får ett bättre utgångsläg­e för förhandlin­garna. När kan det bli aktuellt med följande match? – Det är svårt att säga. Det kommer att komma hur många erbjudande­n som helst och vi måste vara smarta. Det gäller att ta kloka karriärmäs­siga steg.

Nu väntar en veckas semester för Helenius innan han återvänder till ritbordet.

HBL-SPT/SEBASTIAN BACKMAN

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Robert Helenius karriär kan få ett väntat uppsving efter segern över Erkan Teper.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Robert Helenius karriär kan få ett väntat uppsving efter segern över Erkan Teper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland