Hufvudstadsbladet

Har du fastnat i nätet?

Ständig uppkopplin­g är dagens melodi, men det kan också leda till ett svårt beroende. Jaron Lanier kommer i sin bok med ett resolut råd: ”förstör dina konton”.

- STURE ENBERG

FACKLITTER­ATUR

Jaron Lanier: Ten Arguments For Deleting Your Social Media Accounts Right Now The Bodley Head, 2018

Är du också fångad i nätet, uppkopplad till Facebook, Google, Twitter, Instagram eller Whatsapp? Då kan du ha nytta av att läsa Jaron Laniers bok. Han arbetade på 1990-talet med att utveckla det tidiga internet. Han är alltså själv en av dessa nördar – en arketyp för vår tid.

I dag har han sällat sig till kritikerna eller rättare sagt: Han har inget emot internet, men är kritisk till de digitala storbolage­n med sina snikna affärsmode­ller. I sina Silicon Valley-vänners ögon ses han som en förrädare.

Lanier skriver: ”Tänk på de miljarder dollar som Facebook och Google och resten av den så kallade digitala reklamindu­strin tar in varje månad. Den stora majoritete­n av de pengarna kommer från källor som försöker förändra ditt beteende och tror att de får resultat. Algoritmer samlar in data om oss varje minut. Vilka länkar klickar du på? Vilka videor har du sett? Var är du då du tittar på dessa sidor? Vem är du i kontakt med? Vilka ansiktsutt­ryck har du? Hur ändrar du ditt tonläge?”

Lanier är inte ute efter att skapa en paranoid rädsla för Storebror, som ser allt. Han vill peka på det geschäft som görs på oss, antingen vi vill det eller inte.

Det är inte längre fråga om tradi- tionell reklam. I dag är den individual­iserad för att fånga dig så effektivt som möjligt. De som gör reklamen vet troligen mer om dig än du vet om dig själv. Det handlar, anser Lanier, om beteendemo­difikation i titanisk skala. Hur fungerar den då?

Själva grunden är väldigt enkel. Facebooks första president Sean Parker förklarade: ”Vi vill ge dig en liten dopaminkic­k varje gång du gillar eller kommentera­r ett foto eller en utsago eller vad som helst. Det är fråga om feedback av social bekräftels­e.”

För Lanier går det hela ut på ”att exploatera en sårbarhet i den mänskliga psykologin”. Vi blir helt enkelt likt Pavlovs hundar, som inte bara reagerar på köttbiten, utan också på klockan som associeras med köttbiten. Och visst finns själva behavioris­mens fader B. F. Skinner med i bilden som andlig fader till beteendemo­difikation­en. Det var han som menade att människan kunde programmer­as med belöning och straff.

Men behavioris­men är, enligt Lanier, ett inadekvat sätt att tänka om samhället. Om du vill motivera höga värden och kreativa lösningar är belöningar och straff inte de rätta lösningarn­a. Vi borde i stället ”nära glädje, intellektu­ell utmaning, individual­itet och nyfikenhet”.

Manipulatö­rer

Vår hjärna betingas av stimuli som finns på nätet. Det som förnämt kalllas ”annonsörer” på nätet, borde enligt Lanier kallas ”manipulatö­rer”. Och de stora firmor som möjliggör att vi blir manipulera­de är ”imperier för beteendemo­difikation”. Vi utsätts alltså för individuel­lt utformad reklam, som aktiverar vår dopaminpro­duktion, men blir samtidigt ”genomskinl­iga” och öppna för annan form av utnyttjand­e.

Laniers bok är skriven i slutet av 2017, men i företalet noterar han Cambridge Analyticas försåtliga analyser som bevis för hans egna teorier.

Det är lätt att se att folk blir beroende av nätet. Så gott som överallt i bussar och tåg sitter de som hypnotiser­ade och tittar in i den lilla, flimrande rutan. Dopaminkic­karna och känslan av att befinna sig i ett globalt digitalt meningssam­manhang har fått dem ”på kroken”. Många är riktiga missbrukar­e.

Algoritmer­na som styr beteendemo­difikation­en är finurliga: De är ”adaptiva”, de gör alltså hela tiden små förändring­ar i relation till sig själva för att få bättre resultat. ”Bättre” betyder att algoritmer­na blir mera lockande och därför mera profitbrin­gande. Denna slumpmässi­ghet ökar medberoend­et. Lanier påminner oss om att de som byggde upp internet var spelutveck­lare.

Väckarkloc­ka

Vad har han då för lösning på problemen? Han skriver: ”För att befria dig själv, för att vara mer autentisk, mindre beroende, mindre manipulera­d... för alla dessa underbara skäls skull, förstör dina konton.”

Så enkelt – och så svårt. Precis som i alla andra former av beroende. Och barnen är viktiga. Laniers råd är att precis som många andra av nördarna i Silicon Valley sätta barnen i Steiner-skolor, där man betraktar elektronis­ka hjälpmedel med skepsis.

Laniers bok är en stridsskri­ft med dess för- och nackdelar. Den kunde vara bättre underbyggd och mindre pratig, men den är en effektiv väckarkloc­ka.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS / EUGENIO MARONGIU ?? Vi utsätts för individuel­lt utformad reklam, som aktiverar vår dopaminpro­duktion, men blir samtidigt ”genomskinl­iga”■ och öppna för annan form av utnyttjand­e.
FOTO: MOSTPHOTOS / EUGENIO MARONGIU Vi utsätts för individuel­lt utformad reklam, som aktiverar vår dopaminpro­duktion, men blir samtidigt ”genomskinl­iga”■ och öppna för annan form av utnyttjand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland