Hufvudstadsbladet

”Det är aldrig för sent att börja spela trumpet”

- KIA KUPARINEN Praoelev på HBL

Sofia Sundström har två passioner – hon spelar trumpet och gillar att teckna. Det var Pippi Långstrump som väckte hennes intresse för blåsinstru­ment.

Sofia Sundström har alltid varit intressera­d av musik. Hennes pappa är en musikentus­iast och äger många instrument, så det var lätt för henne att gräva fram en trumpet i källaren och börja spela.

– Jag har spelat i över två år, men jag hinner inte spela så ofta som jag önskar numera, säger Sundström.

Hennes förtjusnin­g i blåsinstru­ment började då hon råkade se en video av en blåsorkest­er på nätet. Signaturme­lodin till Pippi Långstrump var första sången hon lärde sig spela.

– Jag tycker om min hobby för att trumpet är ett ganska ovanligt instrument och jag gillar att lära mig nya melodier, stycken och tekniker. Den bästa känslan får man då man lyckats spela en melodi som man övat på länge och det klingar bra.

Enligt Sundström är det svåraste med trumpetspe­lande att spela snabbt och att lära sig svåra stycken. Hon ogillar att irritera andra med sin musik, men det är svårt att inte göra det då instrument­et är så högljutt. Hennes syster tycker inte om oljudet då hon övar hemma, men hennes pappa blir uppspelt och uppmanar henne att fortsätta spela.

Sundström övar tre till fyra gånger i veckan, en timme varje gång. Hon har en orkesteröv­ning och en privatlekt­ion per vecka.

– Jag försöker spela varje dag. Ibland märker man inte hur snabbt tiden går då man spelar, säger hon.

Ogillar att uppträda

Blåsorkest­ern som hon är med i uppträder bara några gånger om året, oftast med släktingar som publik. Sundström spelar andra trumpet i orkestern.

– Jag har fått en kompis under övningarna, men vi träffas bara vid konserter, säger hon.

Trots sin passion för blåsinstru­ment tror Sundström inte att hon fortsätter med hobbyn efter högstadiet.

– Jag vill nog fortsätta spela hemma, men orkesteröv­ningarna och lektionern­a skulle ta upp för mycket av min tid i gymnasiet. Jag har länge

spelat piano och nyligen börjat spela trummor. Jag har också testat på gitarr, men det gick inte så bra. Jag tror inte att stränginst­rument är min grej, skrattar hon. Jag vill inte heller ha en musikkarri­är, för jag ogillar att uppträda. Det är roligare att spela hemma.

I högstadiet går det bra att öva trumpet, för man hinner göra läxorna, men Sundström är rädd för att det ändrar i gymnasiet. Mer press på

skolarbete­t och längre skoldagar bidrar till ett tajt schema.

Rytmsinnet viktigt

Kostnadern­a för hobbyn är också en del av orsaken till att hon tänker sluta. Sundström räknar upp utgifter: man måste betala för bensin eller transport till övningarna, en termin på Raseborgs kulturakad­emi där hon går kostar några hundra euro och i vissa fall måste man också köpa notböcker för ett par tior. Själva trumpeten kan kosta mellan 100 och 3 000 euro.

– Min trumpet kostade ungefär 180 euro, men den fungerar väldigt bra ändå, tillägger hon.

Om man är intressera­d av att börja spela trumpet eller något annat instrument, kan man ta reda när lokala musik- och kulturinst­itut ordnar inträdespr­ov. För att komma in är rytmsinnet och att kunna höra skillnader på noter väldigt viktigt, och det är bra om man också kan sjunga lite, tipsar Sundström. Man kan också bara köpa ett instrument och söka upp lektioner på nätet.

Då Sundström började ta lektioner på sjuan, kände hon sig för gammal och okunnig. Trots att hon trodde att alla skulle vara yngre och duktigare än hon var gav hon inte upp.

– Bara man övar flitigt och verkligen gillar sin hobby, kommer man ifatt de andra. Ingen är för gammal för att börja med något nytt, säger Sundström.

 ??  ?? Musik och teckning är 15-åriga Sofia Sundströms passion – i den här teckningen■ har hon kombinerat dem båda.
Musik och teckning är 15-åriga Sofia Sundströms passion – i den här teckningen■ har hon kombinerat dem båda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland