Hufvudstadsbladet

”Grundlagen får inte vara för lätt att ändra”

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Att riksdagen röstar för brådskande ändring i grundlagen är en ovanlig händelse, och fick ledamöter som röstade emot att oroa sig för effekten. – Det är viktigt att inte skapa en möjlighet att också i framtiden ändra lätt på grundlagen. Fast det inte är ett prejudikat så kan det upplevas så, säger Eva Biaudet (SFP).

Underrätte­lselagarna, som ska ge nya befogenhet­er för att övervaka datatrafik i samband med hot mot rikets säkerhet, fortsätter behandlas under den här riksdagspe­rioden.

Det sker efter att en ändring i grundlagen­s paragraf 10 har godkänts i försnabbat förfarande med rösterna 178–13.

Inrikesmin­ister Kai Mykkänen (Saml) säger att omröstning­en visade på ett stort stöd för att fortsätta bereda lagarna om civil och militär underrätte­lseverksam­het under den här valperiode­n.

Att det var brådskande, trots att det är ett drygt halvår till val, säger han att det fanns motiv till.

– En avgörande sak var bland annat att Finland blir EU-ordförande­land nästa år. Då kan vi vara föremål för mer främmande underrätte­lseverksam­het, eller rentav terrorplan­er med tanke på att vi då håller möten av hög profil och är EU:s ansikte utåt.

En annan sak är att det hade uppstått knepighete­r om grundlagsä­ndringen vilat över val, säger Mykkänen och påpekar att det hade varit bara grundlagsä­ndringen som vilar, inte själva paketet av substansla­gar.

– Nästa regering hade då fått göra en ny propositio­n om substansla­garna, och risken hade funnits att packen inte hålls ihop. Nu ville regeringen ta ansvar för att vi, om riksdagen önskar, godkänner det vi berett som helhet. Och det fick nu brett stöd för, säger Mykkänen.

”Ville hålla tröskeln hög”

De flesta opposition­spartier gav grönt ljus för att ändra grundlagen snabbt, efter att också Sannfinlän­darna i går på morgonen ställde sig bakom det. Vänsterför­bundets grupp och Eva Biaudet (SFP) röstade emot.

Li Andersson (VF) säger att formulerin­gen i grundlagsä­ndringen inte i sig var problemati­sk för gruppen. Det handlade om principfrå­gan att inte alltför lätt ändra grundlagen, och Biaudet lutar åt samma håll.

– Det mest centrala för oss var att hålla tröskeln för att ändra grundlagen hög. Orsaken till att det gjorts svårt att ändra grundlagen är att man velat se till att det inte görs förhastat, enligt prioriteri­ngar som en viss tidpunkt eller i en viss riksdag är starka, säger Li Andersson.

Det vanliga förfarande­t, som använts tidigare, är att grundlagsä­ndringen vilar över val så att också följande riksdag får ta ställning till det.

– Idén är den, att om en majoritet av de finländska medborgarn­a inte skulle hålla med nuvarande riksdag, så skulle de ha en möjlighet att rösta in andra ledamöter i följande riksdag, säger Andersson.

Eva Biaudet understryk­er att själva behovet av att uppdatera underrätte­lseverksam­heten säkert behövs för att hindra terrorism eller inre och yttre hot, men såg inte tillräckli­ga skäl för att grundlagsä­ndringen inte skulle kunna vila över val.

– För ett försnabbat förfarande räcker inte med att det är viktigt, eller att det borde göras, utan det borde vara något som inte kan vänta, säger Biaudet.

Hon beklagar sig också över att det uppstått en uppfattnin­g om att skiljelinj­en skulle handla om att värna om fosterland­et.

– Jag uppfattar att jag är uttrycklig­en en person som vill värna om det, och att hålla en stabil linje när det gäller grundrätti­gheter och författnin­g är också en säkerhetsf­råga.

Biaudet hade inte blivit hindrad av sin grupp att rösta annorlunda än de andra i svenska riksdagsgr­uppen.

Li Andersson anser att man tekniskt sett hade kunnat föra lagpaketet vidare först inom ramen för nuvarande grundlag, och sedan gett kompletter­ande ändringar under nästa riksdag.

– Det håller inte heller med tanke på att man haft underrätte­lselagarna i skymundan under vård-

reformen under hela det här året. Skulle det verkligen ha varit brådskande skulle man ha prioritera­t annorlunda.

Grundlagsu­tskottet gav sitt betänkande om grundlagsä­ndringen för en dryg vecka sedan, och såg då inga hinder för att ändra grundlagen snabbt, men rekommende­rade inte heller att göra det.

Vad ändras i grundlagen?

Grundlagsä­ndringen i paragraf 10 gäller skyddet av privatlive­t och meddelande­hemlighete­n, eller brevhemlig­heten som det kan kallas till vardags.

I ändringen föreslås att meddelande­hemlighete­n ska kunna brytas av flera orsaker än tidigare, och man vill lägga till att det också kan gälla för att skaffa informatio­n om militär aktivitet eller annan aktivitet ”som allvarligt hotar landets säkerhet”.

Den formulerin­gen godkände grundlagsu­tskottet, men däremot inte den som gäller i hur tidigt skede spaningen i privata meddelande­n får ske.

Regeringen hade föreslagit att det skulle kunna stå för ”bekämpning av brott” i stället för vid ”utredning av brott”, men grundlagsu­tskottet anser att det krävs särskilda utredninga­r för en sådan förändring. Utskottet föreslår att man behåller den gamla formulerin­gen – utredning av brott.

Mykkänen säger att också den mer restriktiv­a formulerin­gen räcker.

– Inrikesmin­isteriet har bedömt att den ordalydels­e som ändrades i grundlagsu­tskottet inte har någon dramatisk effekt på de gränsdragn­ingar som var tänkta, när det gäller att följa med mål för terrormiss­tankar eller avslöja främmande spionage. Det blev en skarpare linjedragn­ing, men det täcker behoven tillräckli­gt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Den brådskande grundlagsä­ndringen godkändes med klara siffror.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Den brådskande grundlagsä­ndringen godkändes med klara siffror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland