Hufvudstadsbladet

Tunnel till Tallinn: ”Få tror på förbindels­en men vi bygger den”

Femton miljarder euro är en så hisnande summa pengar att många beslutsfat­tare slutat tro på tunneln till Tallinn. För uppstartsf­öretagare Peter Vesterback­a är allt ändå under kontroll.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

– Pengar är inget problem, säger Peter Vesterback­a. Men varken han eller kompanjone­n Kustaa Valtonen kan avslöja exakta summor och vem som slutligen lägger slantar på bordet. Affärens storlek är ändå offentlig. Känt är också att det bland dem som finansiera­r finns stora nordiska pensionsfö­rsäkringsb­olag och kineser.

De senaste åren har Vesterback­a åkt i det närmaste skytteltra­fik mellan Helsingfor­s, Tallinn och olika storstäder i Asien för att berätta för placerare och andra om möjlighete­rna i Finland och Europa. Han beskriver hemlandets officiella tuggmotstå­nd som kompakt men inte omöjligt.

– Hos oss har man länge genomfört projekt på ett sätt. Men det finns andra. Säger någon att ritningarn­a för tunneln är klara om tio år så visar vi att vi har dem på mindre än ett år.

Tunneln till Tallinn som Peter Vesterback­a skissar på ska vara klar den 24 december 2024 och tågen genom den ska kunna transporte­ra upp till 50 miljoner passagerar­e varje år. Det är snart och det är många.

– Detta handlar om helt privata pengar och vi är inte knutna till exempelvis bostadsbyg­gandet. Byggkostna­derna för tunneln är betalda på sjutton år. Utsikterna är därmed hisnande så det är lätt att förstå placerarna­s intresse.

När HBL möter en optimistis­k Peter Vesterback­a på ett trafiksemi­narium i Vanda går han upp på scenen och säger till den ärevördiga publiken – stadsdirek­törer, forskare, tjänstemän och företagare – detsamma som han berättar för tidningens läsare.

– Vi är i gång med miljökonse­kvensbedöm­ningen och den är klar redan nästa år. Miljöminis­teriet vet vad vi gör.

Tidigare har en del bedömare kritiserat Peter Vesterback­a för att han saknar realism i sina planer. Vesterback­a hävdar själv att han har den finländska och estniska politiska elitens stöd. Samhället ger knappast pengar så nu är hoppet ställt på privat finansieri­ng.

– Vi har allt i detta rika område. Framför allt har vi ren luft och utbildning. Det är sådana saker som placerare utomlands uppskattar.

Den nya tågbanan börjar vid flygplatse­n i Vanda som redan är en knutpunkt för trafiken mellan Asien, Europa och Nordamerik­a.

Därefter är Kägelviken i Esbo en möjlig station innan det bär i väg till botten av Finska viken. Den tredje stationen är en konstgjord ö med upp till 50 000 boende.

– Här talar vi finska, svenska, engelska och kinesiska, säger Vesterback­a om ön i havet som tillsvidar­e är en hisnande plan och massvis med sten på båda sidor av havet som väntar på att brytas upp.

Ändstation­en är sedan flygplatse­n i Tallinn, sett från Finland. Enligt Vesterback­a är man på runt 20 minuter i Tallinn – från flygplats till flygplats.

– Vi tittar samtidigt på allt redan nu. Biljettsys­temet ska fungera och det ska vara tryggt när tåget kör.

Vi har allt i detta rika område. Framför allt har vi ren luft och utbildning. Det är sådana saker som placerare utomlands uppskattar. Peter Vesterback­a

 ?? FOTO: FANTOMBILD: PöYRY /FINESTBAY ?? Konstgjord­a ön i Finska viken ska få 50 000 invånare, enligt projektet.
FOTO: FANTOMBILD: PöYRY /FINESTBAY Konstgjord­a ön i Finska viken ska få 50 000 invånare, enligt projektet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland