Hufvudstadsbladet

Du-reformen förenklade för alla

Säg du till alla utom till kungafamil­jen. Så lyder språkvetar­en Maria Fremers tips till den som besöker Sverige drygt 50 år efter den så kallade du-reformen.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

”Hela Sverige började säga du den 3 juli 1967 när Bror Rexed som nyutnämnd generaldir­ektör vid Medicinals­tyrelsen lade bort titlarna med hela personalen.”

Så lyder populärver­sionen av dureformen, men i verklighet­en hade språkbruke­t börjat förändras långt tidigare och förändring­en fortsatte ett bra tag efteråt. Det säger Maria Fremer, språkvårda­re vid Institutet för de inhemska språken, som vill nyansera bilden av förändring­en i sin doktorsavh­andling som ska godkännas vid Helsingfor­s universite­t senare i höst.

Exakt hur snabbt och hur frekvent svenskarna verkligen började dua varandra är inte känt, och det går inte heller att ta reda på efteråt. Däremot kan Maria Fremer genom att analysera reklamoch husmorsfil­mer se att övergången i dem skedde successivt från 1950-talet till 1970-talet. Hon tar fasta på några av de drag som var förknippad­e med övergången.

En gängse uppfattnin­g, säger hon, är att övergången i tilltal primärt gick från titel till du. Man slutade att tilltala folk herrn, frun eller professorn, och började i stället säga du.

– Niandet hade däremot aldrig varit särskilt populärt eftersom det användes nedåt i hierarkier. En kund kunde nia kundbetjän­ingen och en chef sin anställda. Därför har det en negativ klang som folk inte gillar.

Dina känslor, ert förnuft

Maria Fremers analys av språkbruke­t i reklamfilm­erna är ändå att den gängse uppfattnin­gen inte är helt korrekt. I Sverige duade och niade man de facto parallellt, och det följde rentav ett mönster:

– Duandet är vanligt i gamla reklamfilm­er som vädjar till känslorna, i reklamer som ska roa, vara lite skojiga eller rimma. Duandet förekommer också när reklamen vill väcka oro, till exempel för vad som kan hända om du inte köper en försäkring, säger hon.

I reklam som vädjar till förnuftet är niandet vanligare. Titeltillt­al skulle inte heller ha funkat eftersom en så enkel titel som herrn eller frun skulle ha exkluderat hälften av tittarna, påpekar Fremer. När reklamfilm­en spelades upp inför en biopublik var det inget hierarkisk­t stigma förknippad med niandet.

Ett utmärkt exempel på en kombinatio­n av båda formerna är en tugggummir­eklam från 1956. Det är Alice Babs som redan elva år före Bror Rexeds tal duar publiken i en inledande sångsekven­s, men när hon i slutet av samma reklamfilm uppträder som butiksbitr­äde niar hon kunden.

Så småningom minskade niandet, och duandet slog igenom på bred front.

– Man gick från ett komplext system till ett enkelt system där duandet duger i alla sammanhang, säger Fremer.

Titulerand­et försvann. I dag används det endast i skämtsamma sammanhang, och vid tilltal av medlemmar av kungafamil­jen.

– Ibland händer det att journalist­er bryter mot titulering­spåbudet och duar någon av kunglighet­erna, men niar dem gör man inte, säger Fremer.

Däremot har niandet gjort en viss comeback bland yngre människor i serviceyrk­en.

– Äldre personer, som minns det hierarkisk­a niandet, kan uppleva det här som ett så markant stilbrott att de blir kränkta och reagerar. Niande har så länge varit så ovanligt i Sverige att många kommer ihåg om de har utsatts för det någon enstaka gång, säger hon.

 ?? Foto: Cata Portin ?? Dureformen innebar att Sverige gick från ett komplext system till ett enkelt system där duandet duger i alla sammanhang, säger Maria Fremer.
Foto: Cata Portin Dureformen innebar att Sverige gick från ett komplext system till ett enkelt system där duandet duger i alla sammanhang, säger Maria Fremer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland