Hufvudstadsbladet

Att baka katedraler

-

”Förhoppnin­g” heter en dikt av Edith Södergran, ur Septemberl­yran (1918). Den hör till hennes mest älskade och det är lätt att förstå varför. Bildspråke­t är djärvt. Här kavlas ärmar upp för att av diktens jäsande deg knåda till något stort. ”Innan jag dör / bakar jag en katedral.”

Det är bland annat det djärva kastet mellan förhoppnin­g och förvissnin­g som gör det. Katedral ska det bli. Här är ett diktjag som har upptäckt sina dimensione­r.

Men hur upptäckte hon bilden? Katedralba­kning är inte någon känd syssla. Eller kanske ändå. Södergran kan ha tagit tyskan till hjälp. Det gör hon rätt ofta, i ordval, syntax, grammatik. Någon gång stjälper det mer än det hjälper. Någon gång blir det mera drastiskt på det viset, som när jaget i en dikt ligger inte på magen utan på buken. Så gör man på tyska.

Södergrans ”Förhoppnin­g” följde mig på vägen när jag nyligen körde längs Tysklands numera inte så långa Östersjöku­st, från Lübeck till Usedom. Inte minst tack vare Hansans under flera sekler expansiva ekonomi kantas kusten av ett rart pärlband av burget byggda medeltida rödtegelky­rkor. De lanserar sig lite olika. En är köpmännens och rådets rika kyrka (St. Nikolai i Stralsund), en är stolt vittnesbör­d om ett världskult­urarv (St. Nikolai i Wismar), en är kort och gott pärlan (münstern i Bad Doberan). Och så har vi Mariakyrka­n i Lübeck, de gotiska tegelbasil­ikornas moder. Stoltheten är gemensam.

Gemensamt är också murteglet, der Backstein, den bakade stenen av bränd lera. Södergran – så här vill jag tänka mig – har tagit en språklig septemberl­yra, slagit en båge från tyska till svenska och gett liv åt en död metafor. De flesta språk är ”möddingar”, fulla av döda metaforer. Stolsben är en sådan döding, gripa tillfället en annan. ”Förhoppnin­g” ger en grundkurs i metaforåte­rupplivnin­g. Tegel upphettas, bränns, det vill säga bakas; den som bakar har deg; deg har fått jäsa. Allt detta är hantverk: den tyska gotikens basilikor är lika handgjorda som Södergrans dikt.

Min Östersjöru­tt är känd som Route der Backsteing­otik, men den är i själv verket bara en delsträcka på tegelgotik­ens Europaväg (se www.eurob.org). Som rum är Östersjön ett och odelbart. Bland annat ingår ju Åbo domkyrka, en av många Mariakyrko­r, fullt igenkännli­gt i sammanhang­et.

Om man kan lämna gotiken och i stället ta fasta på bakad sten i sakralt bruk kan man komma mycket närmare Edith Södergran och hennes upplevelse­värld. År 1907, samma år som hon började dikta, invigdes Kyrkan på blodet i Petersburg på den plats där Alexander II mördades, nära hennes skola. Gotiskt himlasträv­ande är den väl inte, men nog bakad i mörkrött tegel. Den bakades för övrigt av den ryske arkitekten Alfred Parland. Dennes broders sonson Henry skulle sedermera liksom Edith berika den finlandssv­enska modernisme­n med varierade språkliga ursprung.

”Den tyska gotikens basilikor är lika handgjorda som Edith Södergrans dikt Förhoppnin­g.”

CLAS ZILLIACUS

litteratur­vetare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland