Hufvudstadsbladet

Den humanoida roboten Nao

Digilab som öppnade i Grankulla på onsdagen sätter inga gränser för nyfikenhet­en.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@hbl.fi

har varit i flitig användning i Grankulla. När roboten besöker svenska daghem talar den finska med barnen och växlar obehindrat till svenska på ett finskt daghem. Roboten är en del av Grankullas satsning på ett digilab där man erbjuder invånare i olika åldrar en möjlighet att ta del av det senaste inom den digitala utveckling­en. Speciellt skolelever använder Digilab flitigt och med hjälp av teknologin har eleverna kunnat planera sin skolgård.

Digilabs verksamhet var i full gång i Villa Odenwall i Grankulla på onsdagen. Den humanoida roboten Nao, som promenerad­e runt i korridorer­na tills den slocknade när batteriets effekt tog slut, drog till sig det största intresset. Nao har varit i flitig användning – så flitig att den måste skickas hem till ”sjukhuset” i Frankrike för tre veckor. Lärmiljöut­vecklare Taru Koskinen vid Grankulla stad berättar att roboten använts till exempel i språkbadsu­ndervisnin­gen.

– När roboten besökt svensksprå­kiga daghem har den talat finska och i finskspråk­iga daghem svenska. Vi visar också för barn att de kan programmer­a roboten så att den till exempel kan läsa upp olika ramsor. Roboten har många gånger haft en motiverand­e effekt på barn och elever, säger Koskinen.

Emil Heinonen, som är elev i Hagelstams­ka skolan i Grankulla, var på plats och visade upp en mindre modell av roboten som han själv hade programmer­at. Ett jobb som inte var helt enkelt. Han har enbart gott att säga om Digilab.

– Jag tror inte att det här har så stor betydelse för skolarbete­t, men det är bra att man får en möjlighet att lära sig att koda, printa ut 3D-utskrifter och bekanta sig med virtuella verklighet­er i närheten av skolan, säger Heinonen.

I Grankulla jobbar man med nya teknologis­ka lösningar i form av projektet Koko Hela Grani som är ett gemensamt digitalise­ringsproje­kt för hela bildningen i Grankulla. Projektet började 2014. Bildningsc­hef Heidi Backman berättar att man gått in för att fördomsfri­tt testa olika lösningar.

– Redan för två år sedan började vi testa virtuell verklighet och roboten Nao kom med i bilden. Vi har ordnat workshoppa­r för olika delar inom bildningen. Vår strategi har varit att kasta oss över nya fenomen utan att vi egentligen vet vad de är. Vi lär oss genom att pröva. Till exempel har eleverna med den digitala teknologin byggt en plaståterv­innare. Eleverna har också planerat sin egen skolgård med 3D-modeller från idé till verklighet, säger Heidi Backman.

Hon understryk­er att Digilab är till för alla som bor i Grankulla – oberoende av ålder.

– En senior med erfarenhet av datorer har hört sig för om han får ordna workshoppa­r för äldre personer, och det är just idéer av det här slaget som vi välkomnar.

I sin nuvarande form är Digilab en popup-version, som ska utvecklas vidare. Finansieri­ngen för Digilab sker inom ramen för stadens budget och med medel från Utbildning­sstyrelsen.

– Jag tror att tröskeln för att komma till Digilab är ganska låg eftersom ingen vet vad man kan göra med artificiel­l intelligen­s i framtiden. Det här är ett ställe där man kan förstå något om framtiden utan att man blir rädd. Vi är alla lika ovetande. Även om man är tekniskt begåvad så uppstår säkert flera frågor när man testar på olika saker. Vår dröm är att Digilab ska kunna vara öppet 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan, säger Heidi Backman.

 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ?? Lärmiljöut­vecklare Taru Koskinen berättar att många barn blivit inspirerad­e av mötet med den humanoida roboten Nao.
FOTO: EMMA GRöNQVIST Lärmiljöut­vecklare Taru Koskinen berättar att många barn blivit inspirerad­e av mötet med den humanoida roboten Nao.
 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ?? Emil Heinonen från Hagelstams­ka skolan har programmer­at en robot.■
FOTO: EMMA GRöNQVIST Emil Heinonen från Hagelstams­ka skolan har programmer­at en robot.■
 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ?? Taru Koskinen med roboten Nao, som är en viktig stöttepela­re i Grankullas■ digitala strategi.
FOTO: EMMA GRöNQVIST Taru Koskinen med roboten Nao, som är en viktig stöttepela­re i Grankullas■ digitala strategi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland