Hufvudstadsbladet

Inflammera­t kring Vasajouren – Puska böjer sig

Puska vittnar om en stor politisk press. Han har ansett att Vasa borde få fullskalig jour, och tidigare var det meningen att han skulle slippa rösta om det i utskottet.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Riksdagsle­damot Pekka Puska (C), som talat för att Vasa borde ha fullskalig jour under utskottsbe­handlingen av vårdreform­en, uppger att han böjer sig efter påtrycknin­gar. Läget har blivit inflammera­t, och det är bara början – frågan om Vasa dyker upp även i två motioner, ett medborgari­nitiativ och kanske då hälsovårds­lagen öppnas på nytt.

Efter torsdagens utskottsmö­te meddelar Puska att han nu är beredd att rösta i enlighet med regeringen­s linje i social- och hälsovårds­utskottet.

Bakgrunden är den tvist som pågått i utskottet om antalet joursjukhu­s. Veronica Rehn-Kivi (SFP) hade föreslagit att Vasa läggs in som trettonde sjukhus, och Pekka Puska (C) meddelade att han anser att Vasa bör få fullskalig jour.

Han hänvisar till att de sakkunniga som utskottet hört i frågan har förordat att Vasa skulle komma med på listan över fullskalig­a joursjukhu­s.

Listan över joursjukhu­s ingår nu som en del av vårdreform­spaketet, även om beslutet om en centralise­ring av jourerna togs redan tidigare då hälsovårds­lagen ändrades.

Puskas åsikt om Vasa framkallad­e oro i regeringsl­eden, och han vittnar om att han utsatts för en ”otrolig påtrycknin­g”. Tidigare föreslog han möjlighete­n att han inte skulle vara närvarande då utskottet röstade om saken, utan en suppleant i stället, för att han inte skulle tvingas rösta mot sin egen åsikt.

– Efter det har Samlingspa­rtiets ledamöter till min stora förvåning meddelat att behandling­en inte går vidare om jag inte personlige­n är på plats och röstar om paragrafen utan Vasa. Det räckte alltså inte att Centern skulle ha röstat enhälligt i utskottet, utan tydligen skulle jag personlige­n vara på plats och rösta emot min grundade övertygels­e. Förvirrand­e, skriver Puska i ett pressmedde­lande.

Enligt Puska har också det egna partiet deltagit i att övertyga honom om att rösta för regeringen­s formulerin­g utan Vasa, för att bevara helheten och se till att vårdreform­en går vidare.

– Jag har ofta stått bakom min åsikt trots yttre press, och det finns alltjämt goda motivering­ar. Nu sägs ändå – vare sig det stämmer eller ej – att jag med mitt förfarande äventyrar hela vårdreform­en. Eftersom reformen som beretts i flera år är mycket viktig för mig, har jag meddelat att jag är färdig att gå till utskottet och rösta som man bett mig.

Puska hoppas nu, eftersom han säger att han inte ändrat åsikt om själva Vasafrågan, att ärendet i stället behandlas på nytt av nästa regering.

Puska meddelade HBL att han inte kommentera­r detta utöver sitt pressmedde­lande.

Samlingspa­rtiets utskottsre­presentant Sari Raassina säger att hon inte känner igen beskrivnin­gen att Puska pressats, och att hon inte själv talat med honom, men beskriver situatione­n som en fråga om att hålla ihop ett paket som innehåller många kompromiss­er.

Raassina säger att man närmast ställt sig frågande till Centerns grupp.

– Alla regeringsp­artier har fått göra stora kompromiss­er. Om enskilda personer kan frångå detaljer så är vi i ett ändlöst träsk, säger Raassina.

Som exempel ger hon meningsski­ljaktighet­erna om antalet landskap. Ända från början drev Samlingspa­rtiet frågan om färre vårdområde­n än 18.

– Men det här är en kompromiss vi gjort i regeringen.

Raassina kommentera­r också den tidigare idén att Puska skulle vara frånvarand­e och en suppleant komma in för att rösta för regeringen­s linje i stället.

– Vi anser att det är viktigt att de ordinarie medlemmarn­a är med och röstar om helheten, för att det inte ska uppstå en situation där enskilda personer är av annan åsikt i offentligh­eten och byter plats med suppleante­r, säger Raassina och motiverar det med att de ordinarie medlemmarn­a är de som ska vara förbundna och motiverade att arbeta fram helheten.

Dyker upp i fler sammanhang

Frågan om Vasajouren kommer i vilket fall som helst att dyka upp i flera sammanhang. Det handlar inte bara om paragraf 11 i lagen om anordnande av sjukvården, utan det finns också två lagmotione­r och ett medborgari­nitiativ om samma ärende.

Dessutom kommer vårdreform­en att innebära att hälsovårds­lagen måste ändras på nytt för att införa ändringar som reformen innebär. Det innebär en ny tidpunkt då frågan kan rivas upp, vilket Puska också hänvisar till. Det går veterligen till nästa regeringsp­eriod.

Utskottet avbröt förra veckan behandling­en av lagen om anordnande­t på grund av debatten om joursjukhu­sen, och flyttade i stället fokus till betänkande­t om valfrihete­n för att få timeout.

Den här veckan har utskottet sysslat med det betänkande­t, men tanken var att återgå till den så kallade moderlagen. Man väntas ändå inte att göra det på fredag, utan det går till nästa vecka.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Professor Pekka Puska (C) till vänster.■
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Professor Pekka Puska (C) till vänster.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland