Hufvudstadsbladet

Olika syn på våld i bussen fick chaufförer­na att strejka

Tre fjärdedela­r av Pohjolan liikennes bussturer i Esbo och omkring hälften av turerna i Helsingfor­s blev okörda i gårdagens morgonrusn­ing. – Mycket beklagligt, meningsski­ljaktighet­er ska inte få sådana konsekvens­er, säger trafikbola­gets vd Heikki Alanko.

- KATARINA KOIVISTO

Efter gårdagens busstrejk ska trafiken i Helsingfor­s och Esbo löpa normalt i dag då Pohjolan liikennes chaufförer torde ha återgått till sina schemalagd­a skift under natten.

Tvisten mellan Pohjolan liikenne och chaufförer­na i Esbo och Helsingfor­s har sin upprinnels­e i en incident där en chaufför slog en passagerar­e förra veckan.

Efter att ha sett övervaknin­gsfilmen från bussens säkerhetsk­amera och ha diskuterat med den berörda chauffören beslöt bussbolage­ts ledning att avskeda chauffören. Hans kolleger anser att avskedande­t var obefogat och att det bör dras tillbaka.

I ett pressmedde­lande skriver förtroende­man Niko Lehtimäki att arbetsgiva­re och arbetstaga­re ser samma sak på filmen, men att de tolkar det de ser på olika sätt.

– Jag kan inte öppna upp en fråga som berör en enskild arbetstaga­re och kan alltså inte berätta på vilket sätt vi ser filmen olika, säger Alanko.

Nolltolera­ns för våld

Alanko poängterar att den huvudsakli­ga frågan från arbetsgiva­rens synpunkt är nolltolera­ns mot våld i alla former. Chaufförer­na är utbildade att klara av besvärliga situatione­r och blir läget hotande ska de ta kontakt med polisen eller den egna säkerhetsc­entralen för att låta dem reda ut situatione­n, inte ta till våld.

Niko Lehtimäki konstatera­r i pressmedde­landet att inte heller arbetstaga­rna godkänner våld. Men efter att ha sett övervaknin­gsfilmen är arbetstaga­rnas tolkning av situatione­n en annan än arbetsgiva­rens. Att avskeda den berörda chauffören var både förhastat och obefogat, skriver Lehtimäki.

Betydande ekonomiska förluster

Vd Alanko hoppas att parterna kan sätta sig ner och förhandla under fre- dagen och att arbetet kan återgå till det normala.

– Jag beklagar läget framför allt för våra kunder som blev utan service, säger Alanko.

Strejken innebar också betydande ekonomiska förluster för Pohjolan liikenne.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Strejken innebar stora problem för invånarna i huvudstads­regionen och orsakade ekonomiska förluster för Pohjolan liikenne.■
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Strejken innebar stora problem för invånarna i huvudstads­regionen och orsakade ekonomiska förluster för Pohjolan liikenne.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland