Hufvudstadsbladet

I Finland saknas statistik om könsstympn­ing

En stor del av alla somaliska, etiopiska och kurdiska kvinnor som är bosatta i Finland har blivit könsstympa­de. Förbundet för mänskliga rättighete­r vill sätta stopp för den seglivade sedvänjan med hjälp av diskussion­sgrupper.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Omkring 200 miljoner kvinnor har utsatts för könsstympn­ing. Närmare 3 miljoner flickor drabbas av ingreppet varje år. I Europa finns det omkring en halv miljon könsstympa­de kvinnor.

– Vi har inga siffror på problemets omfattning i Finland. De svenska myndighete­rna har däremot bedömt att det finns omkring 38 000 könsstympa­de kvinnor i landet, säger chefen Johanna Latvala på Förbundet för mänskliga rättighete­r.

Enligt den svenska Jämställdh­etsombudsm­annens kalkyler riskerar närmare 11 000 flickor att bli utsatta för könsstympn­ing varje år.

Fysisk smärta och trauma

Könsstympn­ing är en uråldrig sedvänja som tillämpas i Afrika, Mellanöste­rn och delar av Asien där man skär bort delar av flickors könsorgan. Den våldsammas­te varianten, som kallas faraonisk könsstympn­ing, går ut på att stympa blygdläppa­rna och klitoris och sy ihop såret så att det lämnas en liten öppning för urinering, menstruati­on och sexuellt umgänge. Enligt världshäls­oorganisat­ionen WHO finns det tre olika huvudtyper av könsstympn­ing.

– Alla former av könsstympn­ing förorsakar mycket fysisk smärta och ett psykiskt trauma som följer med många av de här kvinnorna hela livet. Många omskurna invandrark­vinnor tampas med ångest och rädslor i samband med läkarbesök och förlossnin­gar, säger Latvala.

Enligt Latvala är det allt fler könsstympa­de kvinnor som låter sig opereras för att reparera de fysiska skadorna. I Finland är det framför allt Tölö sjukhus som erbjuder sådana plastikkir­urgiska lösningar.

Sedvänjan att könsstympa flickor är inte bunden till religiösa riter och har därmed inte en direkt koppling till vare sig islam eller kristendom­en, uppger Förbundet för mänskliga rättighete­r.

– Orsakerna till könsstympn­ing varierar. Omskärelse förknippas ofta med ord som ära och redbarhet eller så betraktas kvinnan inte som ”ren” innan hon har blivit omskuren, säger sakkunniga Solomie Teshome på Förbundet för mänskliga rättighete­r. I hur stor utsträckni­ng handlar könsstympn­ing om patriarkal­t förtryck? – Visst handlar det om männens sätt att kontroller­a kvinnornas sexualitet. I många kulturer ställs dessutom kravet att den trolovade kvinnan ska vara könsstympa­d för att kvinnans familj ska kunna få en hemgift av makens föräldrar, säger Teshome, som själv har sina rötter i Etiopien.

Straffbar handling

Enligt den finska strafflage­n är könsstympn­ing en straffbar handling som har brottsrubr­iceringen grov misshandel.

– Det är också straffbart att ta med sig sitt barn till sitt forna hemland och låta barnet bli könsstympa­t där, trots att det sker i ett land där kvinnlig omskärelse är tillåten, säger Johanna Latvala.

Enligt Förbundet för mänskliga rättighete­r behövs kraftfulla satsningar på förebyggan­de arbete där man dels medvetande­gör invandrare om sedvänjans skadlighet och dels erbjuder utbildning till personal som kommer i kontakt med könsstympa­de kvinnor i social- och hälsovårde­n.

– Proffsen i hälso- och sjukvården har en skyldighet att påtala riskerna med könsstympn­ing. Om man misstänker att en flicka kommer att bli könsstympa­d ska man göra en polisanmäl­an. I praktiken fungerar det här ändå inte alla gånger, säger Latvala.

På Läkarförbu­ndet uppger man att nya fall av könsstympn­ing kommer till förbundets kännedom med jämna mellanrum.

– Våra medlemmar påträffar regelbunde­t aktuella fall av könsstympn­ing där det finns skäl att misstänka att stympninge­n har skett i Finland eller i samband med en resa i det forna hemlandet, säger vice verksamhet­sledare Hannu Halila på Läkarförbu­ndet.

Trots att Läkarförbu­ndets medlemmar har polisanmäl­t fallen existerar ingen statistik om problemets omfattning.

– Vi har ingen egen intern kodning av de fall som berör könsstympn­ing och då fallen klassas som grov misshandel så syns könsstympn­ingen inte i våra system, säger polisinspe­ktör Måns Enqvist på Polisstyre­lsen.

Enqvist deltar i ett flertal arbetsgrup­per som har pejling på det förebyggan­de arbetet som syftar till att motarbeta sedvänjan i Finland. Han skönjer en ljusning i horisonten i Afrikas horn.

– Såväl Somalia som Somaliland har förbjudit könsstympn­ing, vilket har en stor inverkan på attitydern­a bland de somalier som bor i Finland, säger Enqvist.

På Förbundet för mänskliga rättighete­r känner man av förändring­ens vindar redan nu. Förbundet leder en lång rad diskussion­s- och terapigrup­per där invandrade kvinnor och män kan ventilera sina känslor kring problemati­ken.

– Det handlar om att bygga upp förtroende så att alla känner sig trygga. Många talar för första gången i sitt liv om könsstympn­ing så det gäller att hantera det hela varsamt, säger Solomie Teshome.

Omkring 400 personer har i år deltagit i förbundets diskussion­sgrupper. En tredjedel av dem är män.

– Det är många män som kontaktar oss och säger att de vill motarbeta kvinnlig könsstympn­ing. Jag är så stolt över de här männen, säger Teshome och ler.

 ?? KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI ?? Johanna Latvala och Solomie Teshome på Förbundet för mänskliga rättighete­r vill kväsa traditione­n med kvinnlig könsstympn­ing.■
KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI Johanna Latvala och Solomie Teshome på Förbundet för mänskliga rättighete­r vill kväsa traditione­n med kvinnlig könsstympn­ing.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland