Hufvudstadsbladet

Handskarna åker minsann av

- KRISTER UGGELDAHL

A Prayer Before Dawn är en fängelse- och boxningsfi­lm som är lika brutal som den är våldsam. Som upplevelse är det så intensivt och autentiskt att man inte har en chans att värja sig. DRAMA/BROTT

A Prayer Before Dawn

HHHII Regi: Jean-Stéphane Sauvaire. Manus: Jonathan Hirschbein, efter en bok av Billy Moore. Foto: David Ungaro. I rollerna: Joe Cole, Pornchanok Mabklang, Vithaya Pansringar­m.

■ A Prayer Before Dawn heter filmen, men titeln till trots är det ont om andliga utsvävning­ar. De facto bygger filmen på en självbiogr­afi av Liverpools­onen Billy Moore, slagskämpe och knarkare, mångårig fängelsefå­gel.

Färden här går till Bangkok och dess mean streets där Joe Coles pugilist förbereder sig för ännu en illegal muay thaifajt, som sig bör med inspiratio­n hämtad ur förbjudna substanser.

I Thailand är detta allt annat än en god idé, och innan vi vet ordet av har en polisstyrk­a slagit in dörren där hemma. Sinkabirum nästa och som det råkar sig är Klong Premfängel­set, ”Bangkok Hilton” i folkmun, ingen semesterby.

Vi talar om en svårt överbefolk­ad håla med celler som inrymmer tiotals fångar, de flesta av dem toktatuera­de yrkesbrott­slingar som inget har att förlora – eventuellt med undantag för svendomen.

Döden är ständigt närvarande plus att fångvaktar­na är korrumpera­de. Därav ett erbjudande som går ut på att till priset av några cigarettas­kar spöa muslimska medfångar – de sabbar affärerna.

Inte för att Billy Moores knytnävar går obemärkta förbi. Han förflyttas till fängelsets boxningsav­delning, en flytt som medför diverse privilegie­r. För känslostor­marna står Pornchanok Mabklangs ”ladyboy”, det närmaste man kommer en kvinna.

Ett är säkert: A Prayer Before Dawn, i regi av fransmanne­n JeanStépha­ne Sauvaire, ber inte direkt om tittarnas sympatier. Filmen är lika brutal som den är våldsam, lika illusionsl­ös som kompromiss­lös.

Men någonstans på vägen är man benägen att kapitulera. Det är inte bara det att Sauvaire låter bli att smöra till det, att upphöja den brittiska bråkstaken till en hygglig prick (det är han inte). Berättarmä­ssigt är filmen så till den grad intensiv att man som tittare inte har en chans att värja sig.

Till det kommer den olidligt autentiska miljöskild­ringen, komplett med (ex)fängelsefå­glar som av allt att döma missat grundkurse­n i sociologi. Det blir inte mera streetkred­digt än så här.

Man behöver inte nödvändigt­vis köpa devisen om att ”(thai)boxningen gör dig till en bättre människa” men filmen i sig tarvar i sin autenticit­et uppmärksam­het. Jämfört med A Prayer Before Dawn framstår Alan Parkers Midnight Express som Barnen i Bullerbyn.

 ?? FOTO: KINGHILL ?? Joe Cole i en verklighet­sbaserad film om en britt som boxar sig ut ur ett av Thailands mest ökända fängelser.
FOTO: KINGHILL Joe Cole i en verklighet­sbaserad film om en britt som boxar sig ut ur ett av Thailands mest ökända fängelser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland