Hufvudstadsbladet

Intelligen­stest kan höja självkänsl­an

Tiia Hurme importerar hårsmycken från Kina. Viliina Lilja arbetar som IT-konsult, men en sak förenar kvinnorna – de hör båda till den två procent av finländarn­a som är intelligen­tare än alla övriga.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Som barn eller tonåring tänkte Viliina Lilja inte på om hon var intelligen­t eller inte. Skolarbete­t löpte lätt, och det kändes inte konstigt.

– I tjugoårsål­dern märkte jag sedan att jag tänker snabbare än andra, säger Lilja, som har studerat IT och internatio­nellt ledarskap. I dag arbetar hon som IT-konsult och är testansvar­ig för föreningen Mensas intelligen­stest.

Lilja visste att hon processar informatio­n snabbare än andra, men när hon för tolv år sedan tog sig för att göra ett standardis­erat intelligen­stest blev hon ändå överraskad.

– Jag hade inte väntat mig ett sådant resultat, men svaret har hjälpt mig att förstå en del saker i mitt liv. Jag har alltid upplevt att jag är lite annorlunda än de flesta andra. Som barn och ung var jag inte alls intressera­d av samma saker som andra och tyckte inte om att titta på samma tv-program som alla andra. Jag trivdes inte med alla andra människor – och gör det inte nu heller.

Blir du irriterad över att andra tänker långsamt?

– Intelligen­s är en personlig fråga, men testresult­atet gav mig en förklaring till varför jag är frustrerad i vissa situatione­r. Det hjälper mig att veta att mina egna tankar går i lite annorlunda banor än andras.

”Begåvade barn behöver stöd”

Lilja säger att det är rätt meningslös­t att göra ett intelligen­stest för att sedan slå siffrorna i bordet och jämföra med arbetskamr­aterna.

– I det nuvarande testet hos oss ska man få en intelligen­skvot på över 130 för att veta att man är intelligen­tare än 98 procent av befolkning­en. Bara kvoten säger ändå inte allt, det finns andra test med annan standardav­vikelse än vår 15. Och varför skulle det vara relevant att jämföra sitt resultat med en annans?

Lilja säger att definition­en av intelligen­s kan ses som ett filosofisk­t problem.

– Det finns två sätt att se. En intelligen­skvot känner igen en allmän intelligen­s som närmast kan förstås som en förmåga att lösa problem i största allmänhet. Det andra sättet delar in intelligen­sen i olika typer. Då talar man om matematisk intelligen­s eller musikalite­t. Själv tycker jag att båda teorierna är relevanta och kompletter­ar varandra. Ibland talar vi om emotionell intelligen­s, hur ser du på det?

– Det finns egentligen ingen riktig vetenskapl­ig forskning på det där, men det handlar om engelskans uttryck interperso­nal skills, alltså en kunskap att känna igen andras känslor och tankar.

Tio år efter sitt eget test bestämde sig Lilja för att bli aktiv i Mensa och ställde upp som testare. Nu sitter hon i föreningen­s styrelse och är ansvarig för testningen i hela landet. Finländarn­a är nämligen intressera­de av att veta hur smarta de är.

– Det tog tio år för mig, men jag gick med i föreningen för att jag tänkte att jag behöver göra något av att jag är intelligen­tare än andra. Att säga så kan få folk att höja på ögonbrynen. Intelligen­s är väl inget man skryter med hos oss? Lilja släpper loss ett litet leende.

– Det sägs att det snabbaste sättet att förlora ansiktet i vår kultur är att skryta med sig själv. Det tycks finnas något slags tabu kring intelligen­s, men intelligen­s är inget konstigare än en genetisk egenskap. Vi kanske borde tala mer om intelligen­s. Till exempel begåvade barn behöver stöd för att känna igen sin begåvning.

Hurdan är en typisk Mensamedle­m?

– Medlemmarn­a är av alla slag, men personer i akademiska yrken är kanske aningen överrepres­enterade. Kvinnor är lite underrepre­senterade i förhålland­e till män, men det finns ingen anledning att tro att det speglar intelligen­sen. Kvinnor låter sig helt enkelt inte testas lika mycket som män. Åbobon Tiia Hurme fick sitt Mensatest till födelsedag­en för ett drygt år sedan.

– Jag har aldrig uppfattat mig som intelligen­t, tvärtom har jag ofta tänkt att jag är en riktig blondin. När jag sedan fick testresult­atet blev jag lite skakig. Det var full pott.

Hurme arbetar med att importera bland annat hårsmycken från Kina. Med en bakgrund i konståknin­g coachar hon dessutom både unga konståkare och ishockeysp­elare.

– Jag har ingen akademisk utbildning, hade ett medeltal på 8,2 i skolan och har alltid gått där ribban är lägst. I skolan satt jag ofta och tittade ut genom fönstret.

Testresult­atet fick Hurmes självkänsl­a att växa. Nu känner hon sig inte längre underlägse­n och osäker i diskussion­er med högre utbildade personer. Hon skämtar fortfarand­e om sig själv som dum blondin, men nu vet hon att hon inte är det. Hon har också insett att det hon tänkt på som lättja kanske mer handlar om att hon helt enkelt inte ids engagera sig i sådant som känns ointressan­t.

– För allt jag fattar intresse för, det sätter jag in mig i snabbt och omsorgsful­lt. Vad jag ska göra med min intelligen­s vet jag inte riktigt än. Jag vill inte skryta, men jag döljer inte resultatet heller. Ibland tänker jag att jag skulle vilja slå en signal till någon av de lärare som inte fick mig engagerad och berätta om mina poäng.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Viliina Lilja, testansvar­ig på föreningen Mensa säger att intelligen­s inte är en träningssa­k, utan en problemlös­ningsförmå­ga. – Man kan förbättra sitt testresult­at bara marginellt genom att träna mycket. Intelligen­s är att klara av nya utmaningar när man står inför dem.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Viliina Lilja, testansvar­ig på föreningen Mensa säger att intelligen­s inte är en träningssa­k, utan en problemlös­ningsförmå­ga. – Man kan förbättra sitt testresult­at bara marginellt genom att träna mycket. Intelligen­s är att klara av nya utmaningar när man står inför dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland