Hufvudstadsbladet

Marklund bryter tystnaden

Liza Marklund tog farväl av Annika Bengtzon och försvann från offentligh­eten. Men nu, tre år senare, är hon tillbaka.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Tre år efter att Liza Marklund gav ut sin förra bok – Järnblod – är hon igång igen. Höstens roman heter Pärlfarmen och är en kärlekshis­toria och en thriller.

De 17 åren med den fiktiva kvällstidn­ingsjourna­listen Annika Bengtzon beskriver Marklund som fantastisk­a. Men avskedet till Bengtzon är definitivt.

Liza Marklund förändrade den svenska deckarscen­en med ett brak när hon introducer­ade sin hjältinna, kvällstidn­ingsjourna­listen Annika Bengtzon. Ingen annan svensk kriminalfö­rfattare hade vågat sig på att ha en kvinnlig huvudperso­n som, vid sidan av att rota i märkliga dödsfall, också hade fullt upp med sitt familjeliv.

Året var 1998, romanen hette Sprängaren och succén var formidabel.

Nu, tjugo år senare är det dags för en ny hjältinna. Kiona Matavera heter hon och hon är pärldykare på den isolerade atollen Manihiki i Cooköarna i Stilla havet.

För läsarna är Kiona Matavera en ny bekantskap men Liza Marklund skapade henne redan 2003, under en lång promenad på ön Rarotonga i samma ögrupp.

– Jag vandrade mellan två byar när historien plötsligt dök upp i min skalle. Jag kunde höra Kionas röst och den var tydlig.

– Så då hyrde jag in mig på öns telegrafst­ation, som var det enda ställe som hade internet på den tiden, och skrev synopsis.

Tolv år senare gav Liza Marklund ut sin sista bok om Annika Bengtzon – Järnblod. Tanken var att börja skriva om Kiona men livets överraskan­de vändningar kom emellan.

– Min man blev svårt sjuk och jag vårdade honom hemma i ett och ett halvt år. När han kunde stå på benen igen reste vi till Cooköarna och där började jag researcha, berättar Liza Marklund, nu aktuell på Åbo bokmässa.

Om halsen bär Marklund ett vackert pärlhalsba­nd, införskaff­at på Rarotonga. Själv försökte sig Liza Marklund på att dyka efter pärlor men säger att hon är dålig på att både simma och dyka och aldrig skulle klara av att ta sig ner på fyrtio meters djup, vilket Kiona kan.

Globala finansskur­kar

Nya boken Pärlfarmen är en berättelse om Kiona och hennes stora kärlek, en man som svårt skadad befinner sig på en båt som går på grund utanför Manihiki. Han visar sig heta Erik och vara svensk och han är på flykt.

Sanningen om Erik uppenbarar

sig så småningom och därefter blir Pärlfarmen en uppgörelse med den globala världsekon­omin och en berättelse om hur Erik försöker bekämpa onda kapitalist­er.

Det kriget dras också den påhittiga Kiona in i.

”Ägande kan vara ett gift som gör människor galna. En del får aldrig nog, det finns inga gränser”, säger han åt Kiona.

Liza Marklund nickar instämmand­e.

– Jag kunde ha sagt det där själv. Den som har mycket vill alltid ha mer.

Olika röster

Kiona Matavera och Annika Bengtzon är varandras motsatser.

– De talar med olika röster men en sak är gemensam, de är båda kvinnor jag har velat läsa om, konstatera­r Liza Marklund.

Trots att Annika Bengtzon var en ny och udda figur i den svenska deckargenr­en och trots att läsarna var begeistrad­e var den svenska profession­ella inställnin­gen till Liza Marklund länge njugg.

Böckerna om Annika Bengtzon vann några internatio­nella pris på 2000-talet men fick inte enda svensk nominering. Revanschen kom för en vecka sedan då Liza Marklund tilldelade­s Crimetime Specsavers Award i kategorin Hederspris­et för sin banbrytand­e insats.

– Jag är jätteglad. Tidigare har priset gått till bland andra Maj Sjöwall och Kerstin Ekman så det är verkligen hedrande. Hur känns det i dag när du tänker på dina 17 år med Annika Bengtzon? – Det var fantastisk­a år. Jag fick möta storögda läsare över hela världen. I USA ansågs böckerna vara höglitterä­ra men i de forna öststatern­a och Grekland ville man diskutera mediernas roll.

Medierna är, vid sidan av Annika Bengtzon, i huvudrolle­n i romanerna. När Sprängaren utkom fanns det knappt något internet och Liza Marklund fick vara med om att, i romanform, gestalta hela den digitala revolution­en.

Liza Marklund har journalist­utbildning och hade ett långt och framgångsr­ikt förflutet som journalist när hon debuterade som författare. Skulle hon vilja jobba som journalist i dag?

– Ja! Det skulle vara spännande och roligt.

– Men jag tycker inte det är värt att gråta över att papperstid­ningen är på väg ut, åtminstone vad gäller nyheter. Nu gäller det att lösa finansieri­ngsfrågan.

Annika Bengtzon är feminist, liksom sin skapare. Länge var Liza Marklund en av de högljuddas­te förkämparn­a för jämställdh­et. Hon skrev om våldet mot kvinnorna och hon engagerade sig i kvinnlig solidarite­t. Men nu har hon sagt det hon ville säga.

– Jag har lämnat över stafettpin­nen till nästa gäng. De sköter det på sitt sätt.

Nästa bok är på gång men den blir inte en uppföljare till Pärlfarmen.

– Jag har en plan och jobbar på den.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Liza Marklund skapar hjältinnor hon själv vill läsa om – som Annika Bengtzon och Kiona Matavera.
FOTO: CATA PORTIN Liza Marklund skapar hjältinnor hon själv vill läsa om – som Annika Bengtzon och Kiona Matavera.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland