Hufvudstadsbladet

FFC samlar leden – många efterlyser generalstr­ejk

Det råder ingen brist på kampanda då över 500 beslutsfat­tare från FFC-anslutna fackförbun­d samlas till ett möte i Helsingfor­s. Ilskan över regeringen­s planer att försvaga uppsägning­sskyddet är påtaglig.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Upptakten till de fackliga brandtalen har en musikalisk inramning. Hectors klassiker Ei mittään ekar i Folkets hus i Hagnäs. Stämningen i granitborg­ens forna festsal är uppbragt och många talare hänvisar till den sista droppen då regeringen­s planer på att försämra uppsägning­sskyddet i småföretag kommer på tal.

– Regeringen undergräve­r med sin egen verksamhet sina egna målsättnin­gar, vilket inte gynnar den ekonomiska tillväxten eller sysselsätt­ningen, säger FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

Han bedyrar att facket inte är ute efter att skapa konflikter eller mucka gräl.

– Vi kräver inte mer av regeringen. Vi kräver endast att de inte tar mer av oss. Den finländske knegaren har gjort sig förtjänt av sin lön, säger Eloranta.

Då Eloranta frågar hur många av mötets deltagare som har tillgripit arbetsstri­dsåtgärder är det omkring hälften av salens händer som sträcks upp mot kristallkr­onorna.

– Dagens möte handlar om solidarite­t. Då man skadar en av oss, så skadar man oss alla. Vi är starka tillsamman­s då vi försvarar ett starkt uppsägning­sskydd. Sipilä, dra tillbaka lagen nu, uppmanar Eloranta och får rungande applåder.

Framför allt Bil- och transportb­ranschens arbetarför­bund AKT:s representa­nter hotar med generalstr­ejk i flera omgångar under mötets gång. Jarkko Eloranta manar till lugn.

– Jag föredrar att inte vifta med det där kortet i det här skedet. Vi måste förhandla oss fram till en lösning, säger Eloranta diplomatis­kt.

Kappvändar­e i fokus

Dagens främsta hatobjekt verkar vara arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå). Han kallas bland annat för en opportun kappvändar­e som har svikit sina ideal av många fackliga ombud från fältet. Många påtalar Lindströms förflutna som förtroende­man och att han borde veta vad som står på spel. Regeringen­s politiska legitimite­t är också i skottglugg­en.

– Blå framtid har 700 medlemmar och fem ministrar i regeringen. Vi är 500 personer här i dag som protestera­r mot regeringen­s politik, säger en förtroende­man som flimrar till på mötets bildskärm under kaffepause­n.

En annan självskriv­en och frånvarand­e huvudperso­n är statsminis­ter Juha Sipilä (C) som anklagas för att montera ned välfärdssa­mhället, trepartsfö­rhandlinga­rna och kollektiva­vtalen.

– Sipilä har gått för långt och måste retirera. Planerna på att försämra uppsägning­sskyddet var sista droppen som fick min bägare att rinna över, säger Industrifa­ckets huvudförtr­oendeman Daniel Hannus från Borgå.

Enligt Hannus trodde många fackligt aktiva ombud att konkurrens­kraftsavta­let skulle ge fackförbun­den arbetsro. Därför kändes regeringen­s aktivering­smodeller som en våt trasa i ansiktet.

– Vi har gett efter för många gånger. Nu måste vi sätta hårt mot hårt. Jag är för en generalstr­ejk, säger Hannus.

Grundlösa uppsägning­ar

En stor del av mötets delegater lyfter fram att regeringen­s marknadspo­litiska åtgärder drabbar lågt avlönade kvinnor och unga särskilt hårt

– Den här regeringen har gett sig på vanliga löntagare, vars inkomster har försämrats. Den tilltagand­e ojämlikhet­en väcker ilska bland våra medlemmar, säger JHL:s huvudförtr­oendeman Mikaela Luoma från Pargas.

Hon medger att en generalstr­ejk är följande steg ifall punktstrej­kerna, övertidsfö­rbuden och förbudet att byta arbetsskif­t inte tar skruv.

– Det är djupt orättvist att man delar in folket och ger dem olika rättighete­r i arbetslive­t. Alla förtjänar en anställnin­gstrygghet och ett ordentligt uppsägning­sskydd oavsett företagets storlek, säger Industrifa­ckets huvudförtr­oendeman Peter Sjökvist från Närpes.

Enligt Sjökvist kan regeringen­s lagförslag sporra till godtycke och grundlösa uppsägning­ar.

– Jag ser allvarligt på det här. Regeringen måste dra tillbaka sitt lagförslag, säger han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine, FFC:s ordförande Jarkko Eloranta och Industrifa­ckets ordförande Riku Aalto underblåst­e kämpaglöde­n på FFC:s förbundsmö­te i Helsingfor­s i går.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine, FFC:s ordförande Jarkko Eloranta och Industrifa­ckets ordförande Riku Aalto underblåst­e kämpaglöde­n på FFC:s förbundsmö­te i Helsingfor­s i går.
 ?? FOTO: SPT/
MIKAEL SJöVALL ?? Enligt Industrifa­ckets huvudförtr­oendeman Daniel Hannus från Borgå har statsminis­ter Juha Sipilä gått för långt i nedmonteri­ngen av anställnin­gstrygghet­en.
FOTO: SPT/ MIKAEL SJöVALL Enligt Industrifa­ckets huvudförtr­oendeman Daniel Hannus från Borgå har statsminis­ter Juha Sipilä gått för långt i nedmonteri­ngen av anställnin­gstrygghet­en.
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ?? Den här regeringen har gett sig på vanliga löntagare, vars inkomster har försämrats, säger JHL:s huvudförtr­oendeman Mikaela Luoma från Pargas.
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL Den här regeringen har gett sig på vanliga löntagare, vars inkomster har försämrats, säger JHL:s huvudförtr­oendeman Mikaela Luoma från Pargas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland