Hufvudstadsbladet

Nedmonteri­ng politisk dödsfälla

-

VASA CENTRALSJU­KHUS Det var med bedrövelse jag såg och hörde professor Pekka Puska i tv-nyheterna, att han bytt åsikt efter påtrycknin­gar och kommer att rösta mot fullskalig jour vid Vasa centralsju­khus (VCS) eftersom han ändå inte trodde att det skulle få majoritet i riksdagens social- och hälsovårds­utskott.

Jag har alltid upplevt Puska som en klok karl och det måste vara ytterst frustreran­de att tvingas rösta mot sin egen övertygels­e överkörd av Finlands politiska kadaverdis­ciplin. Vi kommer bägge från Vasa, och jag har jourat rätt mycket tidigare på VCS och känner väl till behoven,

vilket säkert också Puska gör.

Problemet är att det här förslaget, som i praktiken är en politisk dödsfälla, saknar intellektu­ell belastning. Det mesta är taget ut luften eller politiska garderober.

Cheföverlä­kare Auvo Rauhala visade på många felaktighe­ter i utredninge­n i en skrivelse den 11 december 2016. Dödlighet i hjärtinfar­kt vid de två sjukhusen har citerats felaktigt, de verkliga siffrorna visar på tydliga skillnader, 19,2 procent för VCS och 33,8 procent för Seinäjoki om man också beaktar recidiv. Men det här är bara en liten detalj, det finns många faktorer som påverkar dödlighet i hjärtinfar­kt.

Men det finns fyra viktiga argument varför VCS bör fortsätta

att ha fullskalig jour: VCS ligger nära en flygplats och ett sådant kräver fullskalig jour förutom att det kan bistå med snabba transporte­r; VCS är ett sjukhus i en stad med hamn och livlig båttrafik, det är fler än en gång det har krävt tillgång till fullskalig jour; VCS betjänar en stor svensksprå­kig befolkning som aldrig skulle kunna göra sig förstådd i Seinäjoki. Det här luktar diskrimine­ring av språkgrupp, något som också presidente­n påtalat; VCS är också nav i flera viktiga forsknings­projekt och har varit pionjär inom diabetesfo­rskningen i Finland sedan närmare 30 år (exempelvis Botniaproj­ektet).

Om VCS förlorar sin omfattande jour föreslår jag ett forsknings­projekt som noggrant granskar alla akuta

dödsfall under de kommande två åren, jag kan själv hjälpa till att handleda om så behövs, men tror att Pekka Puska är bättre på den typen av forskning. Det här kan bli intressant läsning för Centerns och Samlingspa­rtiets framtida partistämm­or.

Hur mycket sparar man genom att frånta VCS fullskalig jour? Jag är rädd för att ett antal riksdagsle­damöter i framtiden kommer att få gå med sitt dåliga samvete för att de bidragit till ett befängt beslut som lett till en politisk dödsfälla.

LEIF GROOP tidigare jourläkare vid VCS, seniorprof­essor, Lunds universite­t, forsknings­direktör, Institute for Molecular Medicine Finland, Helsingfor­s universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland