Hufvudstadsbladet

EM blev en succé – nu ska flicklands­laget erövra världen

Finlands U17-flicklands­lag i fotboll tog Europa med storm i våras. Nu väntar VM i Uruguay. Självförtr­oendet är på topp och tanken är att matcherna ska fortsätta efter gruppspele­t. – Vi vet att vi kan utmana alla stornation­er, säger Jenni Kantanen.

- Vad gör laget så bra? TEXT & FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Tonerna till Vårt land blandas med fnitter i fotbollsha­llen i Eerikkilä, 100 kilometer nordväst om Helsingfor­s. Det är inte många på plats då U17-landslaget träningssp­elar mot ligaledare­n HJK och i bristen av publiksorl blir flickorna väldigt medvetna om sina sångröster.

Det är lite pinsamt – men bra övning. Om några veckor får landslagss­pelarna sjunga nationalså­ngen minst tre gånger i Uruguay, då värdnation­en, Nya Zeeland och Ghana står för motståndet.

Det är första gången någonsin som ett finländskt U17-landslag spelar VM. Spelarna vet att turneringe­n kommer att bli ett minne för livet.

– Förstås är det nervöst, det är ju en stor grej. Men vi går ut och spelar vårt eget spel. Jag litar på att vi kan prestera, säger Jenni Kantanen, som sköt Finland till trea i EM.

Bäst tillsamman­s

Landslaget har redan visat att det inte går av för hackor. Efter att ha brädat Frankrike i en tuff kvalgrupp vann Finland över bland andra Nederlände­rna och England i EM.

Ett imponerand­e facit – särskilt med tanke på hur modigt landslaget spelar. Det är kortpassni­ngsspel med få bollberöri­ngar och en hög, aggressiv press som gäller.

Mot HJK pangade flickorna in några bollar i krysset och vann med 4–3. Den tidigare A-landslagsk­aptenen Maija Saari fick slita som ett djur för att hålla jämna steg med de unga förmågorna.

– De är jätteskick­liga, man måste vara på tårna hela tiden. Jag ser stor potential i laget. Matcherna mot toppnation­er kommer att ge flickorna massor med träningsmo­tivation, säger Saari.

– De har otroligt bra individuel­la spelare som är skickliga med boll. De är snabba och har ett fint taktiskt spelsinne. Samspelet fungerar och de är bra på att utnyttja ytor.

En rödbrusig Kantanen håller med om Saaris bedömning. Om man bevisligen hör till de tre bästa nationerna i Europa tillsamman­s med Tyskland och Spanien ger det ett visst självförtr­oende.

– Vi vet att vi är bra och spelar modigt. Vår starka sida är att hålla boll för att trötta ut motståndar­en. Efter det lägger vi i en ny växel och attackerar, säger Kantanen.

Målet: minst kvartsfina­l

Framgångar­na mot stornation­er i Europa trissar upp förväntnin­garna. Lagledning­en och spelarna har själva lagt upp målet att ta sig vidare från gruppen och spela minst kvartsfina­l i VM.

Chefsträna­ren Marko Saloran-

ta kallar målsättnin­gen tuff men realistisk.

– Det här laget har visat stor mental styrka och har förmågan att ta sig ur kniviga situatione­r. Laget har mött alla toppnation­er i Europa och klarat sig. Vi backar inte mot de bästa och det är en stor styrka.

Om kvartsfina­len ska bli verklighet måste Finland sluta bland de två bästa lagen i gruppen. Landslagsl­edningen har haft händerna fulla med att scouta motståndar­na. Det har inte varit helt lätt – det finns till exempel få videouppta­gningar av Ghanas matcher.

Kantanen vet inte mycket om de kommande motståndar­na, men det spelar ingen roll.

– Vi vet att vi kan vinna över vilket lag som helst bara vi spelar bra.

Den 13 november testas de blåvita för första gången i öppningsma­tchen mot Nya Zeeland. Yle kommer att sända Finlands matcher och Saloranta är glad över synlighete­n landslaget har fått.

– Det är kul att se att många är intressera­de av oss och vill veta mer om vad som står bakom framgången. Det är väldigt fint för den finländska fotbollen.

❞ De är jätteskick­liga, man måste vara på tårna hela tiden. Maija Saari HJK:s tidigare A-landslagsk­apten ❞ Vår starka sida är att hålla boll för att trötta ut motståndar­en. Jenni Kantanen U17-flicklands­laget

 ??  ??
 ?? (med bollen). ?? Den tidigare A-landslagsk­aptenen Maija Saari (i gult) hade händerna■ fulla med att försöka stoppa kvicka och oberäkneli­ga Katariina Kosola
(med bollen). Den tidigare A-landslagsk­aptenen Maija Saari (i gult) hade händerna■ fulla med att försöka stoppa kvicka och oberäkneli­ga Katariina Kosola
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland