Hufvudstadsbladet

Kia Sportage blev rymlig och tyst

Kia Sportage är märkets bästsäljar­e och har nyligen uppdaterat­s med både yttre och inre förändring­ar. En av de större förbättrin­garna är en ny och tystare 1,6-liters diesel som ersatt den ljudligt knackande trotjänare­n på 1,7-liter.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

I likhet med koncernkus­inen Hyundai Tucson finns nu också en mildhybrid som är ihopkoppla­d med en tvåliters diesel på 185 hk och 400 Nm. Provkörnin­gsbilen var tyvärr inte den hybriden, men den nya mindre dieseln var också en intressant bekantskap. Utrustning­snivån var GTLine som innehåller de flesta moderna hjälpsyste­m som en bil kan ha.

Uppdaterin­g är kompromiss­er

Jag körde bilen direkt efter halvkombiv­ersionen av helt förnyade Kia Ceed. Uppdaterin­garnas akilleshäl är kompromiss­er och jag måste erkänna att i jämförelse med Ceed kändes Sportage till en början inte lika rolig att köra.

En av orsakerna var GT-Lines karakteris­tiska 19-tums specialfäl­gar med låga och breda däck i dimensione­n 245/45R19. De kände av alla ojämnheter i underlaget och gav bilen ett kantigt beteende i lägre hastighete­r. Ibland fick man greppa ratten riktigt hårt när någon knöl i marken ville vrida ratten med våld.

I högre hastighete­r var bilen spårkänsli­g och krävde aktiv styrning om inte vägen var slät och rak. Med smalare och högre däck på 16eller 17-tums fälgar kan läget vara ett annat.

Några andra märklighet­er var att JBL:s speciallju­danläggnin­g lät öppen och balanserad i Ceed men konstgjort ansträngd i Sportage, samt att den adaptiva farthållar­en bromsade häftigare och accelerera­de långsammar­e än i den mindre bi- len. Däremot fungerade det aktiva filövervak­ningssyste­met riktigt bra i Sportage.

Gott om utrymme

Sportage erbjuder goda innerutrym­men trots att den är bara knappt 4,5 meter lång. Insteget är lätt både fram och bak, och utrymme finns också uppåt trots att taket sluttar bakåt. Bagageutry­mmet hör inte till de största i klassen men är lättlastat och torde räcka för de flesta dagliga behov.

På motorvägen­s grova asfalt visade bilen att den har fått ljudisoler­ingen uppdaterad. Ljudnivån varierade inte så mycket på olika asfalttype­r. Vindljuden störde inte ens i riktigt hård vind. Sammantage­t kan man tala om en behagligt tyst bil.

Designmäss­igt har Kia skärpt sig de senaste åren, och aerodynami­skt och modernt designade Sportage är inget undantag. En del av profilhöjn­ingen beror på nydesignad­e strålkasta­re, dimljus och andra stilistisk­a detaljer.

Motorn ser närmast slö ut på papperet. I praktiken hänger bilen bra med i trafiken, delvis tack vare den idogt arbetande sjuväxlade dubbelkopp­lingsautom­aten. Den som vill ha en rivigare version kan för ungefär samma pris välja en turboladda­d bensinmoto­r på 1,6 liter, som på papperet accelerera­r från 0 till 100 km/h drygt två sekunder snabbare.

Prisspanne­t är stort och varierar från 28 000 euro (framhjulsd­rivna 1,6 ISG Urban LX) till 51 200 euro (2,0 CRDi AWD Mild-Hybrid GT-Line). Den provkörda bilens pris steg med nästan 2 000 euro i och med övergången till WLTP som grund för bilskatten. De uppmätta koldioxidu­tsläppen steg från 137 g/km enligt NEDC till 170 g/km enligt WLTP.

 ??  ?? Uppdaterad­e Kia Sportage ser harmoniskt välformad ut men sticker inte ut från mängden.■
Uppdaterad­e Kia Sportage ser harmoniskt välformad ut men sticker inte ut från mängden.■
 ??  ?? Knappmängd­en känns nästan överväldig­ande och kommer säkert att minska när nästa helt nya Sportage kommer.
Knappmängd­en känns nästan överväldig­ande och kommer säkert att minska när nästa helt nya Sportage kommer.
 ??  ?? En del av förnyelsen är i praktiken nya bakljus och strålkasta­re.
En del av förnyelsen är i praktiken nya bakljus och strålkasta­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland