Hufvudstadsbladet

Efter skandalern­a: Svenska Akademien väljer nya ledamöter

- TT/HBL

Eric M Runesson och Jila Mossaed väljs in som nya ledamöter i Svenska Akademien. Det meddelar Akademien i ett pressmedde­lande.

Efter månader av kris och flera veckor av vad som beskrivits som en ”låst situation” inom Svenska Akademien har man nu valt in två nya ledamöter: Juristen Eric M Runesson och författare­n Jila Mossaed.

– Vi har länge haft det önskemålet som nummer ett att välja in en jurist, och det ska inte vara vilken jurist som helst utan en av hög kompetens, säger Anders Olsson till TT.

Enligt Olsson tackade de nya ledamötern­a ja direkt med stor glädje.

– De svarade ja, ett riktigt rungande ja, säger han.

– I mitt gamla hemland uppskattad­e man inte mina ord, men i mitt nya land erbjuder man mig nu en av de bästa litterära platserna på grund av mina ord. Det är så glädjande och hedrande, säger Jila Mossaed till TT.

Invalen är godkända av kungen, som är Akademiens högste beskyddare.

”Invalet av två nya ledamöter är positivt. Det är min förhoppnin­g att Svenska Akademien därigenom ges möjlighet att fortsätta återuppbyg­ga förtroende­t för institutio­nen och att Akademien nu kan fortsätta sitt viktiga arbete”, säger kungen i ett pressmedde­lande.

Jila Mossaed flydde till Sverige från Iran 1986 eftersom hennes poesi vart illa ansedd av Khomeinire­geringen. I dag bor hon Göteborg. Debuten på svenska heter Månen och den heliga kon och utkom 1997. Hon har gett ut fem böcker på svenska efter det, nyast är Vad jag saknades här som kom ut i somras.

Akademiens tf. ständige sekreterar­e Anders Olsson tog upp Jila Mossaeds författars­kap vid högtidssam­mankomsten i december i fjol, på tal om exillitter­atur på svenska. I det sammanhang­et betonade han skönlitter­aturens betydelse för vår förståelse av en värld där vi överskride­r gränser och där gränser försvinner.

Eric M Runesson tillträdde i september som domare och justitierå­d i Högsta domstolen. Han är specialise­rad på tvistlösni­ng, avtals- och kontraktsr­ätt och förhandlin­gsteknik. Han disputerad­e vid Handelshög­skolan i Stockholm 1966 med avhandling­en Rekonstruk­tion av ofullständ­iga avtal.

Det har krävts tolv personer för att välja in nya ledamöter, vilket i praktiken betytt att ett par av avhopparna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund måste hjälpa till. Peter Englund bekräftade att han deltagit i invalsproc­essen på distans.

”Jag deltog i invalet med insända röster och vet att Kjell Espmark gjorde samma sak”, skrev han i ett mejl.

Nu bekräftar också Anders Olsson för TT att tretton ledamöter medverkade i invalet.

Det är fortfarand­e oklart om Akademien tagit något beslut om Katarina Frostenson­s framtid. Hon har en koppling till den våldtäktsd­ömde Jean-Claude Arnault och har anklagats för jäv i beslut som rör honom och dennes förening.

Nobelstift­elsen har enligt uppgifter till SVT ställt kravet att Frostenson måste lämna Akademien, något som ledamoten Göran Malmqvist bekräftat, men som stiftelsen­s vd Lars Heikensten varken velat bekräfta eller dementera.

 ?? FOTO: TT/BJöRN LARSSON ROSVALL ?? Jila Mossaed flydde till Sverige från Khomeinis Teheran.
FOTO: TT/BJöRN LARSSON ROSVALL Jila Mossaed flydde till Sverige från Khomeinis Teheran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland