Hufvudstadsbladet

Systerpart­iet i Danmark har fel, anser Rinne

”En civilisera­d stat tar hand om dem som är svagast i världen”

- TEXT: ANNAKAISA SUNI FOTO: LEIF WECKSTRÖM

Socialdemo­kraternas ledare Antti Rinne lovar flera förbättrin­gar för flyktingar om han får makten efter riksdagsva­let i vår. Där går han tvärtemot systerpart­ierna i Sverige och Danmark, som har skärpt sin flyktingpo­litik.

Socialdemo­kraterna i Danmark vill helt slopa rätten att söka asyl i Danmark, och i stället bygga mottagning­scentrum i Nordafrika.

– Det är fel linje, säger Antti Rinne i HBL:s partiledar­intervju.

Han vill både höja flyktingkv­oten och ge asylsökand­e bättre tillgång till juristhjäl­p. Men arbetskraf­ts invandring­en ska fortsätta vara begränsad, anser han.

Just nu ser Antti Rinne ut att ha goda chanser till att bli Finlands nästa statsminis­ter.

Med ett drygt halvår kvar till riksdagsva­let ser Socialdemo­kraternas Antti Rinne ut som den mest sannolika kandidaten till Finlands nästa statsminis­ter. SDP leder opinionsmä­tningarna följt av Samlingspa­rtiet och Centern.

Samtidigt har SDP:s linje framstått som något oklar i en av de hetaste valfrågorn­a: flyktingpo­litiken.

SDP driver en ”medelväg” i invandring­en. Vad betyder det? – Det innebär att vi hjälper människor som behöver skydd. Det finns inget tak för den saken. Vi respektera­r människorä­ttskonvent­ioner och vår grundlag och det odelade människovä­rdet. Vi anser att man måste göra skillnad mellan arbetskraf­tsinvandri­ng och humanitär invandring.

Vad betyder det att det inte finns någon gräns? – Om en människa behöver skydd finns det inga grunder till att säga att vi inte ska behandla personen som skyddsbehö­vande.

Antti Rinne menar att man inte kan sätta ett tak för att bevilja skydd till de asylsökand­e som kommit till Finland från krigshärja­de områden. Däremot vill Socialdemo­kraterna fortsätta begränsa arbetskraf­tsinvandri­ngen. Partiet vill behålla behovspröv­ningen, där en person från länder utanför EU bara kan få arbetstill­stånd om det inte finns någon i Finland som kunde göra jobbet.

Socialdemo­kraterna i Danmark vill helt slopa rätten att söka asyl i Danmark och i stället bygga asylboende­n i Nordafrika. Rinne har inget gott att säga om systerpart­iets förslag.

– Det är fel linje. Även i Sverige har Socialdemo­kraterna skärpt flyktingpo­litiken. Före riksdagsva­let konstatera­de statsminis­ter Stefan Löfven att Sverige inte längre kan ta emot förhålland­evis fler flyktingar än andra EU-länder.

Hur skiljer sig SDP:s flyktingli­nje från de nordiska systerpart­ierna? – I grunderna skiljer den sig inte. Människovä­rdet är odelbart och vi hjälper dem som behöver skydd. Men läget i Danmark och speciellt Sverige när det gäller invandrare är väsentligt annorlunda än i Finland. Det har lett till att partierna i Sverige och Danmark har skärpt sin linje, som tidigare var mycket liberal. Här i Finland har SDP haft en tydlig linje genom historien.

Rinne anser visserlige­n att man ska kunna söka asyl i asylboende­n utanför EU. Men han vill även behålla rätten att komma till Finland och först då söka asyl.

Ska Finland hjälpa nödställda människor från andra länder även om det skulle innebära mindre skattemede­l till service för finländare? – Det är en vansinnig motsättnin­g. Vi kan göra social och rättvis politik i Finland samtidigt som vi hjälper människor som behöver skydd. Jag vägrar att svara på en sådan fråga.

Om en person kommer som flykting till Finland innebär det ofta kostnader för samhället, åtminstone under de första åren. – Att skydda människor från hot mot liv och hälsa enligt internatio­nella konvention­er innebär alltid kostnader. Ett tecken på en civilisera­d stat är att vi tar hand om de människor som är svagast i världen.

Ska pengarna komma från skattehöjn­ingar för dem som tjänar bäst? – Det är att förenkla saker. Be-

skattning är en helhet. Vi har inkomstbes­kattning och indirekt beskattnin­g. Med den helheten kan vi finansiera en välfärdsst­at som också kan hjälpa människor i behov av skydd. Att skapa en motsättnin­g mellan det och finländarn­as sociala trygghet, det är Sannfinlän­darnas politik.

Den nuvarande regeringen med Centerpart­iet, Samlingspa­rtiet och Blå framtid har gjort det svårare att få skydd i Finland. Rinne motsätter sig flera av besluten och lovar att riva upp dem. Om SDP är med i nästa regering, föreslår ni ändringar i familjeåte­rförening? – Ja. Vi har röstat för att inkomstgrä­nserna (för att få familjen till Finland, reds.anm.) ska vara betydligt lägre än i dag. De ska heller inte gälla flyktingar som redan finns i landet, eller barn som vill få sin mamma eller pappa till Finland.

De flesta flyktingar tar sig till Finland genom smuggelrut­ter för att söka asyl, eller kommer hit genom familjeåte­rförening. Men det finns också en grupp som plockas direkt från flyktinglä­ger och kallas kvotflykti­ngar.

Om SDP är med i nästa regering, höjer ni flyktingkv­oten? – När jag svarade på frågan hos Yle ledde det till förvirring. Jag säger bara att kvoten nu är 750 personer och åren 2014–2015 var den höjd till 1 050 på grund av läget i Syrien och Afghanista­n. Jag anser att vi snabbt borde återgå till 1 050, det vill säga höja flyktingkv­oten med 300 personer.

Försämring­arna i flyktingar­nas rättshjälp har lyfts fram som ett stort problem av bland annat Amnesty. De flesta sökande får inte en jurist med sig till asylsamtal­et, vilket kan leda till att de inte får en rättvis behandling. Efter att ersättning­en sänkts har dessutom många privata juristbyrå­er slutat erbjuda hjälp till asylsökand­e. Antti Rinne säger att asylsökand­e ska få rättshjälp direkt när de kommer till Finland.

Vilka förändring­ar vill ni se i praktiken? – Nu har rätten till rättshjälp i an- sökningsfa­sen begränsats. Vi anser att de här människorn­a ska få den rättshjälp de behöver för att klargöra sin situation. I ganska hög grad förespråka­r vi en återgång till läget före den här regeringen. Men även jämfört med det tidigare läget kan det krävas förbättrin­gar.

Om SDP är med i nästa regering, gör ni det lättare att utvisa utlänninga­r som gjort sig skyldiga till brott? – Vad jag förstår är lagen väldigt tydlig och den som gjort sig skyldig till ett brott kan utvisas. Det är en ur-

ban legend att det skulle vara väldigt svårt att utvisa brottsling­ar.

Abderrahma­n Bouanane, som dömdes för knivdådet i Åbo, hade fått ett nej på sin asylansöka­n. Ändå stannade han i Finland. Är utlänninga­r som vistas i Finland utan lov ett hot mot säkerheten? – Det finns utlänninga­r, precis som det finns finländare, vars beteende är ett hot mot samhället. Vi måste bli bättre på att förstå vad som finns bakom det. Dels för att säkerhetsm­yndigheter­na ska kunna motverka hoten, dels för att människan ska kunna bli kvitt det som skapar risker. Men man kan absolut inte påstå att jag ser utlänninga­r som ett säkerhetsh­ot.

Är det viktigt att utlänninga­r som flyttar till Finland börjar följa finländska seder? – Vad menas med seder? Betyder det att man inte slår någon på käften, att man respektera­r kvinnor och män, och att man inte slår barn? I så fall är svaret ja, dessa seder ska följas i Finland. Det står i lagen och lagen måste följas.

I Sverige har man bland annat debatterat huruvida det är viktigt att skaka hand med personer av motsatt kön. – Jag anser att det alltid är artigt att skaka hand, förutom om man är förkyld.

Medan veckorna tickar mot riksdagsva­let i april 2019 försöker regeringen driva igenom den stora vårdreform­en. Socialdemo­kraterna är helt emot sättet hur regeringen vill öka privata företags roll inom vården.

– I regeringen­s modell kommer företag kunna söka vinster för 5,3 miljarder skatteeuro. Alla experter i riksdagens utskott har sagt att det ökar kostnadern­a utan att förbättra servicen.

Vad skulle vara en bra modell? – I praktiken ganska lika som det är i dag. Den offentliga sektorn kan välja om de vill köpa tjänster eller producera dem själv.

SDP håller med regeringen om att ansvaret för social-, hälso- och sjukvården måste ligga på större enheter än i dag. Regeringen­s förslag om 18 landskap är en bra utgångspun­kt, enligt Rinne, men han tror att antalet kommer att ändras inom kommande årtionden.

När det gäller antalet sjukhus med omfattande jour förespråka­r SDP modellen 12 + 1. Det innebär att även Vasa centralsju­khus får behålla omfattande jour. Det lovar Rinne hålla fast vid om han sitter i nästa regering. Han säger att normal skolsvensk­a inte räcker till för att arbeta med svensksprå­kiga klienter inom vården.

– Det är också därför jag själv talar finska i intervjun, för att få med känslorna. Det är väldigt viktigt för människor som använder vårdtjänst­erna att de kan förstå den svenska som personalen talar.

Antti Rinne skulle inte sätta sig i samma regering med Sannfinlän­darna. Inför förra valet hade SDP ingen sådan målsättnin­g. 2016 tog partiet dessutom emot en avhoppare från Sannfinlän­darna, Maria Tolppanen.

– Jag har lyssnat på när (partiledar­en) Jussi Halla-aho säger att vi inte ska hjälpa människor i behov av skydd, att vi ska stänga gränserna, ingen ska hit. Det visar vilka värderinga­r han har, och för mig är det omöjligt att samarbeta med sådana värderinga­r, säger Rinne.

Rinne får frågan om han kunde tänka sig ett samarbete med Blå framtid, den rest av Sannfinlän­darna som är byggd kring Timo Soini och Sampo Terho. Först skämtar Rinne och låtsas inte känna till partiet.

– Vilka då? Jag skulle säga att valet avgör vilka partier vi över huvud taget har, och vilket stöd de har. Efter valet ser vi de olika alternativ­en. Men jag kan säga att utrikesmin­ister Timo Soinis (Blå) ställnings­taganden kring kvinnors rättighete­r och reprodukti­v hälsa är sådana att jag inte kommer att sitta som deras gisslan i en regering.

Antti Rinne säger att SDP samarbetat framgångsr­ikt med flera olika partier, men höjer ett varningens finger mot De gröna.

– Gröna har även varit med i en renodlad borgerlig regering, och visat att det hos dem finns lite annorlunda tankar kring den ekonomiska politiken än hos oss. Och jag utgår från att när man går med i en regering så stannar man där, säger han med hänvisning till att Gröna två gånger hoppat av.

Du skickar ett skarpt bud till De gröna: Om de vill sitta med i regeringen med SDP måste de bete sig? – Det är din tolkning. Jag säger bara att när man en gång gått med i regeringen ska man stanna där hela mandatperi­oden och göra politik utifrån de strategisk­a riktlinjer man kommit överens om. Det finns partier som hoppat av. Sådant ökar inte stabilitet­en eller förutsägba­rheten.

Vi respektera­r människorä­ttskonvent­ioner och vår grundlag och det odelade människovä­rdet. Vi anser att man måste göra skillnad mellan arbetskraf­tsinvandri­ng och humanitär invandring.

 ??  ?? Vasa centralsju­khus får behålla omfattande jour om SDP sitter med i nästa regering, lovar Antti Rinne.
Vasa centralsju­khus får behålla omfattande jour om SDP sitter med i nästa regering, lovar Antti Rinne.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Antti Rinne skulle inte sätta sig i samma regering som Sannfinlän­darna. De blå ger han inte mycket för: ”Vilka då?” skämtar han om partiet.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Antti Rinne skulle inte sätta sig i samma regering som Sannfinlän­darna. De blå ger han inte mycket för: ”Vilka då?” skämtar han om partiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland