Hufvudstadsbladet

Feminism som partipolit­ik

Under de senaste 13 åren har Fi visat att en feministis­k analys behövs på alla politiska områden.

- NINA NYMAN är doktorand i genusveten­skap vid Åbo Akademi.

Jag och många andra är besvikna över att valresulta­tet inte blev bättre för Feministis­kt Initiativ (Fi) i det svenska riksdagsva­let för en månad sedan. Det skulle vara spännande att se vad det kan göra med det utrymme ett riksdagspa­rti får. När partiet blev offentligt 2005 hade jag just börjat studera kvinnovete­nskap på universite­t och delade många andra feminister­s skepticism till om en så bred rörelse som feminism verkligen skulle må bra av att vara partipolit­ik. Men under de senaste 13 åren har Fi visat både att en feministis­k analys behövs på alla politiska områden och att den feministis­ka debatten mår bra av att kontinuerl­igt utmanas av realpoliti­k. De har också bidragit till att feminism blivit en del av den politiska retoriken i Sverige.

Inför årets riksdagsva­l fanns det mycket som borde gett Fi medvind. Den rikssvensk­a ungdomsbar­ometern visade i våras att den vanligaste identitete­n för unga kvinnor mellan 15–24 år är att de uppfattar sig själva som feminister, metoo hade visat att det finns ett stöd och intresse för i alla fall en stor feministis­k fråga och Fi hade upprätthål­lit sitt långa och metodiskt arbete på fältet som gett dem så bra resultat i förra valet. I flera kommuner gav deras arbete nu också resultat, men den stora vinsten uteblev.

En avgörande orsak att valresulta­tet inte blev så bra är så klart pengabrist­en och den tillhörand­e bristen på synlighet. Medierna var klart mindre intressera­de av partiet i det här valet än i det förra. Skulle Gudrun Schyman ha varit med i partiledar­debatterna skulle partiet med all säkerhet fått flera röster än de fick nu. Därtill kommer att andra partier allt mer nämner ord som feminism och jämställdh­et, vilket kan ge bilden av att behovet av ett feministis­kt parti inte är så stort.

Att feminism allt starkare tolkas som en identitet är inte nödvändigt­vis bra för den feministis­ka politiken eftersom det då kan verka som att ifall en politiker identifier­ar sig själv som feminist skulle den politik hen driver automatisk­t vara feministis­k. Det behöver den givetvis inte vara. Men det är knappast hela orsaken bakom valresulta­tet, någon förklaring måste finnas i hur feminister prioritera­r just nu.

Den ekonomiska politiken splittrar feminister sedan länge, Fi har försökt att ena dem, vilket delvis fungerar eftersom många frågor kan ena feminister utan att man (ytligt sett) behöver förhandla om fördelning­spolitik – som till exempel antirasism, mäns våld mot kvinnor och representa­tionsfrågo­r. Men det här fungerar bara till en viss gräns och Fi har tydligt positioner­at sig till vänster i ekonomiska frågor. Frågan är ändå om de varit tillräckli­gt tydliga med det. Att vänsterpar­tiet gick framåt kan vara ett tecken på att feminister ser fördelning­spolitiken som den viktigaste rättvisefr­ågan och att det här missgynnat Fi, mera på grund av en image utanför vänster–höger-skalan än på grund av den faktiska politik de driver.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland