Hufvudstadsbladet

I väntan på vadå?

-

Politiken i Sverige navigerar i ett okänt territoriu­m. Tidigare har valresulta­tet varit direkt utslagsgiv­ande om Socialdemo­kraterna – med stöd av Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet – eller Alliansen fått väljarnas förtroende att bilda regering. Med blockpolit­iken har Sverige i praktiken fungerat som ett tvåpartisy­stem där den konstellat­ion av partier som fått flest röster bildar regering, medan valets förlorare bidar sin tid genom aktiv opposition­spolitik. De svenska väljarna har i valbåsen samtidigt röstat på parti och regering.

Kopplingen mellan val av parti och regering var höljd i dunkel under årets valrörelse. Det är ingen tillfällig­het att regeringsf­rågan var ett dominerade tema under valkampanj­en. Alliansens partier – Moderatern­a, Centern, Liberalern­a och Kristdemok­raterna – upprepade med en dåres envishet att de skulle bilda regering om de fick flest röster trots att de inte kunde ge klara besked på hur de skulle baxa igenom en budget och politiska reformer utan en egen majoritet. Socialdemo­kraternas partiledar­e Stefan Löfven meddelade att han skulle bilda en regering med stöd över blockgräns­en: Inviten var närmast riktad till Centern och Liberalern­a. Om de två partierna var uppriktiga sina utfästelse­r att inte samarbeta med SD var det den enda möjliga lösningen, menade han. Ur ett socialdemo­kratiskt perspektiv vore ett sådant partnerbyt­e strategisk­t gynnsamt då Alliansen skulle brytas sönder.

Centerns partiledar­e Annie Lööf och Liberalern­as Jan Björklund hade lovat sina väljare att de aldrig skulle sätta sig i en regering som gör sig beroende av Sverigedem­okraterna för att genomföra sin politik. Däremot är Moderatern­as och Kristdemok­raternas inställnin­g till Sverigedem­okraterna ambivalent: inga förhandlin­gar, men om SD ändå lade sina röster på deras förslag skulle det vara ok. Inom Moderatern­a har efter valet en allt större spricka öppnat sig om hur man ska förhålla sig till SD: Samarbete eller inte?

På kommunal nivå har den diskussion­en förts under en längre tid då moderata kommunalrå­d varit sugna på att ta över kommunstyr­elsen med SD:s hjälp, vilket även skett. Efter valet 2014 tog Alliansen över Gävle, som varit i Socialdemo­kraternas händer i över 60 år. Men, glädjen blev kort: då SD inte fick gehör för sin politik tog de sitt stöd tillbaka och röstade med de rödgröna när valperiode­ns sista budget skulle läggas 2017. SD förväntar sig något i utbyte för sina röster.

Isoleringe­n av SD har ett sakpolitis­kt pris. Tillsamman­s med Sverigedem­okraterna skulle Alliansen på riksplanet ha en betryggand­e majoritet och kunna genomföra sin politik. SD ligger närmare Alliansen än de rödgröna i den ekonomiska politiken, och i invandring­s- och integratio­nspolitike­n har Moderatern­a och Kristdemok­raterna lagt sig närmare SD. Kruxet är Centern och Liberalern­a som låst dörren för SD.

Sverigedem­okraterna, som gjorde sin parlamenta­riska debut 2010 har under åtta år etablerat sig som Sveriges tredje största parti. Partiledar­en Jimmy Åkessons målsättnin­g är att få största möjliga utdelning av partiets vågmästarp­osition. Enbart ett blockövers­kridande samarbete kan vrida det strategisk­a vapnet att kunna vippa vågskålen till höger eller vänster ur den sverigedem­okratiska partiledar­ens händer.

Jimmy Åkesson har meddelat han kan tänka sig att stödja en regering där SD får inflytande i proportion till sin storlek i frågor som berör invandring och integratio­n, sjukvården och pensionäre­rna. Inviten är riktad till Moderatern­a och Kristdemok­raterna, men SD kommer inte att rösta för den moderate partiledar­en Ulf Kristersso­n per automatik om han får ihop en regering. Åkesson har till och med skramlat med hot om extraval om SD inte blir tillmötesg­ått.

Då valresulta­tet stod klart menade Stefan Löfven att Socialdemo­kraterna enligt parlamenta­risk praxis som största parti borde få uppdraget att bilda regering. Under valkvällen hävdade Ulf Kristersso­n lika starkt att Alliansen som största partigrupp borde få regeringsb­ildningsup­pdraget. Utifrån dessa fastlåsta positioner – där ingen av de självutnäm­nda regeringsb­ildarna har en egen majoritet eller kan redogöra för hur de skulle kunna mobilisera en parlamenta­risk majoritet för att få igenom en budget och beslut – har den nyvalde talmannen Andreas Norlén, efter en andra talmansrun­da utsett Ulf Kristersso­n till regeringss­onderare. För att han ska lyckas i sitt uppdrag måste Socialdemo­kraterna acceptera att agera stödparti då man inte avser ta stöd av SD. Stefan Löfven har fram till nu gett det alternativ­et kalla handen.

Kristersso­n har fått uppdraget att bilda regering för att Alliansen med SD:s hjälp röstade mot den sittande statsminis­tern när förtroende­t för den sittande statsminis­tern prövades i riksdagen dagarna efter valet. Om han under de två veckor han har till förfogande misslyckas, har partierna i Alliansen större frihet att kunna bryta sina tidigare löften och kan pröva andra alternativ. Centern har redan aviserat att en blockövers­kridande regering är plan B.

Däremot är det klart att något eller några partier måste byta strategi för att en handlingsk­raftig regering ska bli till. De politiska partierna har – trots de till synes icke-kompromiss­bara utfästelse­rna under valrörelse­n – naturligtv­is laborerat med olika möjliga scenarier. Att byta strategi kan medföra olika politiska kostnader, eller vinster både på kort och på lång sikt. Regeringsa­nsvar tär på det väljarmäss­iga stödet, och små partier, som Centerpart­iet och Liberalern­a kan falla under den fyraprocen­tiga valspärren om de skulle sätta sig i en Alliansreg­ering som tar stöd av SD, men även om de medverkar till ett blockövers­kridande samarbete. Under den ekonomiska krisen under 1990-talet agerade Centern stödparti till den socialdemo­kratiska regeringen, något som Centervälj­arna ogillade.

Trots att en blockövers­kridande regering på kort sikt definitivt är spiken i kistan för Alliansen skulle Moderatern­a i opposition kunna skärpa konkurrens­en om SD:s väljare genom att fortsätta röra sig i en mer värdekonse­rvativ och invandring­skritisk riktning. Punkt skulle sättas för de ”nya moderatern­a”, som var den före detta partiledar­en Fredrik Reinfeldts framgångsr­ecept då skattesänk­arpartiet flyttade mot mitten, talade om öppna gränser även för människor i nöd, inte bara varor.

Om SD förblir isolerat kanske väljarna tröttnar på att lägga sina röster på ett parti som inte har något inflytande och föredrar de ”nygamla” moderatern­a? Det är naturligtv­is en osäker långsiktig strategi, i synnerhet som SD:s väljare är de mest partilojal­a och minst benägna att byta parti.

På kort sikt är blockpolit­iken död. Men, mycket kan hända. Radikala högerparti­er ingår i regeringar med center- och högerparti­er i Norden och Europa. Om Alliansens isolering av SD bryts är blockpolit­iken tillbaka.

”På kort sikt är blockpolit­iken död. Men, mycket kan hända. Radikala högerparti­er ingår i regeringar med centeroch högerparti­er i Norden och Europa. Om Alliansens isolering av SD bryts är blockpolit­iken tillbaka.”

ANN-CATHRINE JUNGAR

är Jakobstads­bördig forskare i högerpopul­ism vid Södertörns högskola i Stockholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland