Hufvudstadsbladet

Jokerit tappade humöret med SKA-stjärnan Jakupov

Glödheta topplaget SKA S:t Petersburg utklassade Jokerit i säsongens andra inbördesmö­te.

-

0–1 efter 25 sekunder, 0–2 efter knappa sex minuter och ett tredje baklängesm­ål följt av ett matchstraf­f halvvägs in i matchen. Jokerits plan att slå västra konferense­ns etta SKA S:t Petersburg misslyckad­es kapitalt. SKA tog sin tionde seger på elva matcher på Jokerits bekostnad med klara siffror.

– Vi inledde slött fast vi hade förberett oss helt som vi skulle. Vi visste att SKA är i toppform. Vi blev lamslagna av deras första mål, vilket inte får hända. Och så gjorde det hur många mål som helst i powerplay. Spelet i numerärt underläge svek oss i dag, säger Jokerits slitvarg Marko Anttila som stod för Jokerits 1–5-reducering i boxplay bara tolv sekunder efter gästernas femte fullträff som gjordes av matchens synligaste spelare, SKA-anfallaren Nail Jakupov.

I tekningen före SKA:s tredje fullträff käftades Jakupov med Jokerits målvakt Ryan Zapolski som inte hade den bästa kvällen mot SKA. Anttila gillade inte Jakupovs påhitt och sade några väl valda ord åt den NHLmeriter­ade stjärnan.

– Jag sade bara att koncentrer­a dig på ditt eget. Och typ ”vad gör du här?”. Ni kan kanske räkna ut resten själv, säger Anttila leende.

– Men bra spelade han, inte säger jag det. Två snygga mål. Han lyckades komma under skinnet på oss. Men ett par gånger föll han omkull ganska lätt (Jakupov fick en utvisning på grund av filmning) och sådant går på nerverna i en sådan här intensiv match. Det är helt fånigt att börja käftas med vår målvakt. Om det hade varit (Pavel) Datsjuk som snackat med Zapolski hade man kanske förstått, men Jakupov är inte riktigt på den nivån ännu.

Jakupov stod för två mål varav det första, 3–0-målet, orsakade kaos. Jokeritbac­ken Oliver Lauridsen tappade humöret totalt då Jakupov något provoceran­de firade sin fullträff. Lauridsen flög på Jakupov och mörbultade honom ännu efter att denna fallit omkull. Lauridsen fick matchstraf­f och lär bli avstängd.

Det är inte första gången som Jakupov är i blåväder efter ett måljubel. Som rookie i NHL gjorde han sitt första mål, en kvittering med 4,7 sekunder på klockan, för Edmonton och jublade så vilt att både motståndar­e och medier blev upprörda.

– Sådant uppförande hör åtminstone inte till min spelstil, säger Anttila.

Sex mål på 13 matcher

I en annars katastrofa­l Jokeritmat­ch hörde den 203 centimeter långa Anttila till de få som fyllde sin ruta med godkänt betyg. Boxplaymål­et var hans sjätte för säsongen. På 13 matcher har han dessutom stått får två assist och ytterst duktigt försvarssp­el.

– Vet inte riktigt, i dag var jag sömnig, tycker Anttila.

Men i det stora hela är ”jätten från Lempäälä” nöjd.

– Just nu känns det inte bra men då man ser på helhetsbil­den så har vår kedja varit effektiv. Fram till den här matchen har vi gjort ett bra jobb i numerärt underläge. Det är en lång säsong och vi ska hålla formen. Jag tror att varje kille njuter av att spela. Vi är laddade för nästa match.

Anttila spelar i Jokerits fjärdekedj­a tillsamman­s med Mika Niemi och Antti Pihlström. 6+2=8 poäng på 13 matcher bådar gott för Anttila vars poängrekor­d under en KHL-grundserie är 16 pinnar. 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

TOMMI WILLBERG

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Oliver Lauridsen slog ner SKA-stjärnan Nail Jakupov vars osportslig­a uppträdand­e fick blodet att koka i Jokeritläg­ret.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Oliver Lauridsen slog ner SKA-stjärnan Nail Jakupov vars osportslig­a uppträdand­e fick blodet att koka i Jokeritläg­ret.
 ?? RONI REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Marko Anttila har haft en stark säsongsinl­edning.
RONI REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/ Marko Anttila har haft en stark säsongsinl­edning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland