Hufvudstadsbladet

Ferraris missbedömn­ing kan ha avg jort VM-kampen

Förloraren var lätt att hitta efter tidskvalet i Japans GP: Ferrari. Och lika lätt var det att hitta vinnaren. Det blev dubbelt Mercedes i topp med Lewis Hamilton i första rutan och Valtteri Bottas snett bakom.

- FREDRIK AF PETERSENS

Det regniga tidskvalet­s vinnare blev i överlägsen stil Mercedes. Ferraris Kimi Räikkönen fick fjärde bästa tiden. Och Sebastian Vettel kom bara nia.

Det kom några droppar regn mellan andra och tredje kvalet men bara några. Av någon underlig anledning bestämde Ferrari att skicka ut Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen på de så kallade intermedia-däcken, som är mönstrade. Redan när tysken stod vid utfarten och väntade på att lampan skulle slå över till grönt sade han i radion till sin raceingenj­ör att det såg torrt ut.

Vettel hade rätt. Alla andra startade med de omönstrade däcken och därmed hade han förlorat alla chanser att utmana Lewis Hamilton om pole position.

Efter ett långsamt varv kom Vettel in och bytte till de rätta däcken men då var det för sent och man förlorade värdefull tid. Man hade räknat med att det skulle regna men det gjorde det inte förrän de sista minuterna när bägge försökte köra sitt första flygande varv. Vettel hann helt enkelt inte köra ett snabbt varv på en torr bana.

– Det är lätt att vara efterklok och vår taktik var inte fel för vi trodde att det var det bästa beslutet, säger Vettel och försvarar teamet – men hans kroppssprå­k berättade att han kände att teamet gjort bort sig.

Teamchefen Maurizio Arrivabene går i stället rakt på sak.

– Det här var inte acceptabel­t, säger han med dold ilska.

– Jag lägger mig inte i de tekniska besluten. Vad som hände i dag gjorde mig riktigt besviken.

Med nästa kommentar får man intrycket att han tvivlar på sitt manskap.

– Vi har ett ungt team och det stämmer att ibland saknas erfarenhet och

den rätta känslan, säger Arrivabene.

”Lewis och Valtteri gjorde ett perfekt arbete”

Hamilton var däremot på synnerlige­n gott humör. Det var hans 80:e pole position i F1 och han var riktigt stolt för han trodde inte att det var möjligt.

– Det är svårt att ta det rätta beslutet och det har varit den stora skillnaden mellan teamen i år. Att Ferrari valde intermedia hjälpte självklart oss. Varje stall har många kloka människor men att ta de rätta besluten när man står under press är svårt och där är vi det bästa teamet i världen, säger VM-ledaren. Teamchefen Toto Wolff var stolt. – Lewis och Valtteri gjorde ett perfekt arbete. Vi diskuterad­e mycket om taktiken om de skulle köra ut på intermedia eller slicks. Och vi tog rätt beslut i rätt tid. Men vet inte om vi hade tur eller att vi gjorde allt rätt i rätt ögonblick. Vi förstod heller inte hur Ferrari tänkte, säger Wolff och skakar på huvudet.

Var det här Sebastians sista chans att på allvar kunna hota Lewis om vem som blir först att vinna sin femte titel?

Antagligen ja. Att först försöka köra upp sig och sedan om regerande mästaren är en smått omöjlig uppgift. Hamilton har ju inte bara ett rejält flyt utan hans Mercedes bara går och går.

Men Mercedes har eventuellt en svag punkt: däcken. Mercedes startar till loppet med mjuka däck medan kvaltrean Max Verstappen har ultramjuka däck.

– Det kan kanske bli ett problem, säger Wolff.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ISSEI KATO ?? Ferraris taktik i tidskvalet misslyckad­es. Kimi Räikkönen startar fyra och Sebastian Vettel nia.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ISSEI KATO Ferraris taktik i tidskvalet misslyckad­es. Kimi Räikkönen startar fyra och Sebastian Vettel nia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland