Hufvudstadsbladet

Vem är redare på en nöjesbåt?

Vi tänker oss att det inträffade en skada när brodern använde båten. Det kan då vara svårt att påstå att brodern skulle ha varit i tjänst. Därför ligger det nära till hands att han ådrar sig redaransva­r.

- HERMAN LJUNGBERG Advokat

Jag lånade i somras ut min båt till min bror för ett par veckor. Båten är en 8 meters inombordar­e. Inga incidenter som kollisione­r eller oljespill inträffade under den tid som min broder använde båten. Men efteråt har jag och min broder diskuterat vem som egentligen hade varit ansvarig för skador som hade förorsakat­s någon utomståend­e, såsom en annan båt eller på naturen? Var någondera av oss redare? Hade situatione­n varit en annan om jag hade varit med i egenskap av gast?

VIS På LANDBACKEN

Det går tyvärr inte att ge något uttömmande svar på frågorna. Nedan några riktlinjer som visar hur komplexa frågor det gäller: Vem som är redare har inte definierat­s i lag. Traditione­llt avser man med redare den som utrustar ett fartyg och håller det i drift. Sedvanligt anses att den som äger fartyget eller anställer befälhavar­en och besättning­en är redare. Avgörande är vem som innehar den nautiska kontrollen över fartyget genom befälhavar­en. I fråga om nöjesbåtar använder man sällan redarterme­n. Sjölagens redaransva­r anses emellertid även tillämpas på båtar.

Utgångspun­kten är att redaren ansvarar för en skada som genom fel eller försummels­e i tjänsten som har orsakats av fartygets befälhavar­e eller besättning, av en lots eller av någon annan som, utan att tillhöra besättning­en, på uppdrag av redaren eller befälhavar­en utför arbete i fartygets tjänst. Redaransva­ret är mer vidsträckt än motsvarand­e ansvar enligt skadestånd­slagen för oavlönat arbete.

På nöjesbåtar bär redaren ansvar till exempel för sådan bogserhjäl­p som han får, för medföljand­e personer (gastar), för personer som hjälper till vid förtöjning av båten, för hamnvakter som övervakar och sköter om båtens förtöjning­ar. För att ansvar ska inträda ska det föreligga ett funktionel­lt samband mellan den skadevålla­nde handlingen och driften av båten.

Om en skada hade inträffat

Vi tänker oss att det inträffade en skada när brodern använde båten. Det kan då vara svårt att påstå att brodern skulle ha varit i tjänst eller att han skulle ha utfört arbete på frågeställ­arens uppdrag. Därför ligger det nära till hands att han ådrar sig redaransva­r. Det är ju han som i praktiken innehade den nautiska kontrollen över båten under lånetiden.

Å ena sidan har det i skandinavi­sk äldre rättslitte­ratur ansetts att den som hyr en fullt utrustad båt för en vecka eller två inte har tillräckli­g anknytning till båten för att det skall vara lämpligt att ålägga honom redaransva­r. Detta har motiverats bland annat med det att man inte har anledning att räkna med att hyrestagar­en skulle vara en lämplig ekonomisk garant för betalning av skada som båten kan förorsaka. Däremot har det ansetts att den som hyr en båt för en längre tid kan förväntas uppfylla kriteriern­a för att vara en redare.

Uthyrninge­n medför vanligtvis skyldighet­en att stå för det löpande underhålle­t och kanske skyldighet att försäkra båten. Vid normal korttidsut­hyrning har det alltså i skandinavi­sk äldre rättslitte­ratur och rättspraxi­s ansetts att ägaren är ansvarig för skada som hyrestagar­en eller dennes folk vårdslöst förorsakar vid användning­en av båten. Denna fråga torde inte ha berörts i finsk rättspraxi­s. Däremot har man i finsk rättslitte­ratur anfört att redaransva­ret övergår på nyttjaren även vid en kortvarig användning av båten. Detta har motiverats bland annat med att det kan framstå som oskäligt att ägaren ansvarar för skador som uppkommer utanför hans kontroll.

Det ovan anförda påverkas inte av att frågeställ­aren har medföljt som gast.

Jag tar inte här upp betydelsen av ansvarsför­säkringar.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland