Hufvudstadsbladet

Grova felaktighe­ter

- ANDERS SIRéN docent i geografi, Kirjala

KLIMATET Jarl Ahlbeck (HBL 29.9) har klokt nog under en tid undvikit att offentligt yttra sig om klimatfråg­or. Men när han nu gör det igen blir det, som vanligt, knappt en mening utan grova felaktighe­ter eller missvisand­e anklagelse­r. Låt mig här redogöra för några av dem.

”Det finns inga statistisk­a bevis på att extrema oväder globalt sett skulle ha ökat de senaste årtiondena” skriver Ahlbeck. En snabb sökning i databaser över vetenskapl­iga artiklar visar dock att ett antal artiklar har publicerat­s de senare åren som påvisar just en sådan ökning (till exempel Attributin­g intensific­ation of precipitat­ion extremes to human influence, av Zhang med flera, i tidskrifte­n Geophysica­l Research Letters, 19/2013, för att bara nämna en av många). Huruvida dessa forsknings­resultat ska godkännas som ”bevis” eller inte avstår jag att yttra mig om eftersom jag saknar erforderli­g klimatvete­nskaplig specialist­kunskap. Det vore klokt av Ahlbeck att göra detsamma.

Ahlbeck menar också att

det tyder på dåligt omdöme av klimatfors­karna att ”gå ut med statistik över hur temperatur­en i städer har stigit under hundra år”. Varför skulle man undanhålla just denna informatio­n? Att temperatur­en i städer stiger extra mycket både på grund av globala klimatförä­ndringar och av effekter som är specifika för just städer, med mycket asfalt och lite vegetation samt allehanda värmealstr­ande apparater, är naturligtv­is en i högsta grad relevant kunskap som forskarna bör dela med sig av till allmänhete­n!

”Data från den lilla orten Sodankylä ... visar däremot ingen signifikan­t temperatur­ökning jämfört med trettiotal­et” skriver Ahlbeck också. Uppgifter från Meteorolog­iska institutet motsäger dock detta påstående, vilket Ahlbeck skulle ha kunnat ta reda på själv om han bara hade avsatt 30 sekunder åt att googla lite innan han satte sig ner för att skriva insändare. Det finns visserlige­n ett extremt varmt år under 1930-talet (1938?) vars värde ännu inte har överskridi­ts, men om man jämför medeltempe­raturen under 2008– 2017 med det under 1930–1939 ser man att det senaste årtiondet

i genomsnitt varit cirka 0,7 grader varmare än 1930-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland