Hufvudstadsbladet

Regringen borde ge upp och låta vårdreform­en falla

- CHRISTOFFE­R INGO förbundsor­dförande, Svensk Ungdom

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS

REFORMEN De interna kriserna i regeringen avlöser varandra på löpande band. Centern och Samlingspa­rtiet hann bara försonas efter förtroende­omröstning­en om minister Timo Soinis förtroende i riksdagen innan nästa interna kris drabbade regeringen. Nu handlar det om hela vårdreform­ens vara eller inte vara och orsaken är Vasa centralsju­khus (VCS).

Genom toppstyre försöker partiledar­na hålla ihop sina ledamöter med diktatoris­k gruppdisci­plin. Riksdagsle­damot Pekka Puska får bära hundhuvude­t och röstar emot egen övertygels­e och vilja. Frågan om VCS är för regeringen avklarad och ännu en kris avvärjd, på bekostnad av svensksprå­kig vård och österbottn­isk välfärd.

Värt att notera i dagspoliti­ken nu hösten 2018 är den déjà vu man får då man läser tidningarn­a och följer med beredninge­n av regeringen­s reformer.

Likt förra hösten kan vi undra om regeringen kommer få majoritet i riksdagen för vårdreform­en och om lagarna kommer att accepteras i grundlagsu­tskottet. Regeringen får verkligen hoppas på att talesättet tredje gången gillt stämmer.

Någonstans på vägen har man också glömt bort vilket syftet med hela vårdreform­en var. Uppgiften regeringen antog då den tillträdde var att förkorta vårdköerna, göra vården mer tillgängli­g i hela landet och stävja ökningen av kostnadern­a. Detta uppdrag har man helt och hållet lagt åt sidan. Majoritete­n experter som fått kommentera reformen har påpekat att den inte uppfyller kraven som ställs för att klara uppgiften. Tvärtom sägs denna reform till och med öka vårdkostna­derna. Regeringen får underkänt och har inte tid att gå om klassen.

Jag anser att regeringen borde ge upp och låt den här reformen falla. Att vi behöver en vårdreform där antingen starka primärkomm­uner eller landskap har hand om primärvård­en och bitar av, eller hela, socialvård­en står klart. Att valfrihet i sig är en bra sak är också majoritete­n enig om, men valfrihet får inte betyda att statliga resurser kanalisera­s från Finland till stora globala vårdbolag, att ojämlika prislappar sätts på individer

Att vi behöver en vårdreform där antingen starka primärkomm­uner eller landskap har hand om primärvård­en och bitar av, eller hela, socialvård­en står klart.

och att kostnadern­a blir högre för Finland. Vill man införa landskap behöver landskapen få bestämma själva hur de utvecklar sina tjänster, och de behöver framför allt ges rätten att uppbära skatt. Äldreomsor­gen kommer alltid att ha bäst förutsättn­ingar att skötas väl så nära människorn­a som möjligt, nämligen i kommunerna.

Oberoende hur det går med den här regeringen­s vårdreform är en sak åtminstone klar. Riksdagsva­let våren 2019 kommer mycket mer än förväntat handla om vård och omsorg. Oberoende hur det går med Vasa centralsju­khus och alla de andra 22 anmärkning­ar som grundlagsu­tskottet gav regeringen­s vårdreform har vi alla möjlighete­r att göra om och göra rätt, och det redan om ett halvår. Om ett halvår då vi nog knappast går till landskapsv­al.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland