Hufvudstadsbladet

Vanda räknar på framtiden: ”Vi ska nog klara det här”

I fortsättni­ngen gäller i Vanda att bygga mera med egna än andras pengar, något som stadens ledning välkomnar.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

När Vanda offentligg­ör nya ekonomipla­nen sker det i en besvärlig situation. Goda nyheter i stadshuset i Dickursby kommer i skuggan av alla insikter i den dystra miljörappo­rt som Förenta Nationerna gjort.

Tidigare år har kanske just Vanda varit den av huvudstads­regionens städer som drabbats hårt av samtidig lågkonjunk­tur och en växande inflyttnin­g med stora utgifter i till exempel kollektivt­rafik och utbildning. I sin första ekonomipla­n och budget för nästa år fortsätter stadsdirek­tör Ritva Viljanen på en stram linje, men siffrorna tyder på ljusning. Till exempel så växer skulderna per invånare i alla fall inte, något som grannstade­n Esbo just nu tampas med, men det är också svårt att korta av på den befintliga skulden.

Pengar används för att bygga skolor och vägar men också för att öka trivseln och trygga framtiden i vissa utsatta stadsdelar.

– Jag vill inte säga vilka därför att det skulle stämpla områden. Vi tittar på utveckling­en utifrån forskning och vi följer även upp satsningar­na, säger Ritva Viljanen.

Anslagen är på flermiljon­snivån och handlar bland annat om språkunder­visning. Staden fortsätter att växa fort. – Takten ser ut att vara sådan att i nästa årsskifte har Tammerfors endast 221 fler invånare än vi.

Men riktigt så fort går det knappast, vilket också stadshuset senare bekräftar. I början av året hade Vanda 223 027 invånare medan det i augusti bodde 234 441 människor i Tammerfors. Båda städerna växer alltså men Tammerfors växer ännu fortare, enligt de senaste prognosern­a.

Om och när Vanda om 5–10 år är större än Tammerfors så skulle de tre största städerna i Finland enligt befolkning­smängd vara Helsingfor­s, Esbo och Vanda.

När invånarna frågas om utmaningar­na i Vanda, vilket stadshuset också gör, verkar vardagspro­blemen vara liknande som de i andra städer. På videofilm säger en skolelev att maten kunde vara godare i skolan. En annan Vandabo hoppas på bättre förhålland­en för dem som har det sämst och en tredje önskar mera och bättre kollektivt­rafik. Intrycket av stadshuset­s enkät är att Vanda mår bra.

– Önskemålen som framförs är sådana att vi ska klara av dem, säger Ritva Viljanen.

Det som man inte bygger är nya ishallar.

– Jag vet att det finns sådana förhoppnin­gar men svaret är nej. Vi har just börjat planeringe­n av en ny simhall i nordöstra Vanda. Det är flera som önskat det.

De svensksprå­kiga utgör fortfarand­e ungefär 2,5 procent av befolkning­en i Vanda. Antalet fortsätter att minska så att det år 2020 bor 5 600 svensktala­nde i staden mot drygt 5 700 i dag.

Arbetet för en renare miljö, säger stadsdirek­tören, syns i de mål som staden tidigare satt upp. Bland annat förväntas fler åka kollektivt och på cykel när omständigh­eterna fortsättni­ngsvis bättras.

Budgetförs­laget och ekonomipla­nen ska ännu godkännas av politikern­a i stadsfullm­äktige.

Takten ser ut att vara sådan att i nästa årsskifte har Tammerfors endast 221 fler invånare än vi. Ritva Viljanen stadsdirek­tör

 ?? FOTO: HBL/ARKIV/TOMMY POHJOLA ?? Vanda fortsätter att växa men nu i lite gladare tecken. Tiden jobbar för Vanda – om några år kan staden vara tredje störst i Finland.
FOTO: HBL/ARKIV/TOMMY POHJOLA Vanda fortsätter att växa men nu i lite gladare tecken. Tiden jobbar för Vanda – om några år kan staden vara tredje störst i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland