Hufvudstadsbladet

Polisen: Bilbränder inte kopplade till varandra

De tre bilar som brann natten mot måndagen i huvudstads­regionen har inget att göra med fallet i Mattby i helgen. Kriminella gäng har heller inget att göra med bränderna, säger man på Esbopolise­n.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

– I det här skedet finns det inget som tyder på att gärningsma­nnen eller -männen skulle vara desamma i båda fallen, säger kriminalko­mmissarie Teemu Värttinen på polisen i Västra Nyland.

Natten mot måndagen klockan 2.39 gick larmet om att två bilar bredvid varandra på Musblacksv­ägen i Vandaföror­ten Håkansböle brann. Klockan 3.30 var det dags igen, den här gången på Kopplingsv­ägen i Tattarmoss­en i Helsingfor­s. I Vandafalle­t misstänks inget brott, då branden spred sig från den ena bilens motor till den andra, medan bilen i Tattarmoss­en kan ha blivit påtänd med avsikt.

Det kan, enligt Värttinen, vara så att nattens fall i Tattarmoss­en kan bero på en tillfällig­het, eller att någon ville efterapa helgens bränder. Då hade någon tänt på fyra bilar på Distbergen och Fiskargrän­den i Mattby i Esbo.

Mitt på dagen i går brann ytterligar­e en övergiven lastbil på Tomtekulla i Esbo. Det är ännu oklart om söndagens femte bilbrand har en koppling till de fyra tidigare bränderna.

Jag kan inte säga att man borde vara orolig. Det finns ingen anledning till hysteri. Teemu Värttinen kriminalko­mmissarie

Behöver bilägare i Esbo nu vara oroliga? – Jag kan inte säga att man borde vara orolig. Det finns ingen anledning till hysteri, säger Värttinen.

Han säger också att det inte finns några kopplingar mellan kriminella gäng och bränderna i Esbo. Inte heller finns det något som säger att de finska bilbränder­na kan jämföras med de som inträffade i Sverige i slutet av sommaren. En våg av bilbränder drabbade Göteborg, då över 80 bilar brann på kvällen den 13 augusti. Svensk polis misstänker tre unga män för de massiva bränderna.

På polisen i Västra Nyland anser man att motiven och typen av bränder var helt olika i Sverige och i Finland.

Den som har sett eller hört något om bränderna i Mattby kan höra av sig till polisen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? Flera bilar har brunnit under loppet av två dygn i huvudstads­regionen.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG Flera bilar har brunnit under loppet av två dygn i huvudstads­regionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland