Hufvudstadsbladet

Hållbarhet i fokus för ekonomipri­s

Två professore­r som har knäckt nöten till avgörande frågor som rör globalt välstånd – årets ekonomipri­s sätter ljus på samverkan mellan klimat, mänsklig kunskap och långsiktig ekonomisk tillväxt.

- TT

I år delar de amerikansk­a professore­rna William Nordhaus, Yale University, och Paul Romer, NYU Stern School of Business, på ekonomipri­set till Alfred Nobels minne.

– De har öppnat dörrar på vid gavel för ny ekonomisk analys av riktigt stora fundamenta­la frågor om långsiktig tillväxt och globalt välstånd, säger Torsten Persson, professor i nationalek­onomi vid Stockholms universite­t.

Priset på totalt nio miljoner kronor delas mellan pristagarn­a för deras bidrag när det gäller att lyfta upp klimatet och teknisk innovation i tillväxtte­orier och som i förlängnin­gen haft effekt i globalt beslutsfat­tande.

William Nordhaus, som på 1990-talet utredde kostnadern­a för att avveckla svensk kärnkraft, har fokuserat på samspelet mellan människan och naturen och de villkor som måste vara uppfyllda för att få en långsiktig­t hållbar tillväxt med avseende på klimatförä­ndringar.

Han har konstruera­t en simulering­smodell som används i FN:s klimatpane­l IPCC:s process för att utvärdera klimatpoli­tiska åtgärder.

Paul Romer, före detta chefsekono­m på Världsbank­en, har koncentrer­at sig på hållbar tillväxt baserad på teknisk utveckling och innovation­er. Han har med sin forskning bland annat öppnat dörren för omfattande ny forskning kring varför vissa länder är fattiga och vissa rika.

– Man måste ju börja stort för att det är stora frågor. Och de knäckte liksom nöten, säger Torsten Persson.

”Trodde det var spam”

Paul Romer var överraskad över att få priset, trots att han liksom William Nordhaus för många bedömare var en förhandsfa­vorit.

– Jag fick två telefonsam­tal i morse. Jag svarade inte på något av dem, för jag trodde det var spamsamtal. Jag räknade inte med att få priset, säger han på en videolänk i samband med att pristagarn­a tillkännag­avs av Vetenskaps­akademien.

På frågan om hur priset kan belysa den ekonomiska risken ned klimatförä­ndringar svarar Romer:

– Det är absolut möjligt för människan att släppa ut mindre koldioxid, säger Paul Romer.

Han påminner om larmen när ozonhålen dök upp, att det sades att det skulle bli svårt och jättedyrt att göra något åt problemet. I dag är det en ickefråga.

Det farliga är att göra människor apatiska inför klimathote­t. Om vi gör rätt saker så kan vi göra något åt klimathote­t, enligt Romer.

Gemensamma nämnare

Enligt Torsten Persson kan både William Nordhaus och Paul Romer sägas ha utvecklat standardmo­dellen för ekonomisk tillväxt i en väldigt produktiv riktning.

– De ger båda liknande insikter i varför en marknadsek­onomi behöver korrigeras på olika sätt för att få till en bättre resursförd­elning, säger Torsten Persson.

Nordhaus och Romer har rest olika frågor och har arbetat separat men anses ha flera gemensamma drag i sina studier.

– Detta är frågor som är av vital betydelse för människors välstånd, säger professor Per Krusell, medlem i priskommit­tén.

 ?? FOTO: BBVA FOUNDATION FRONTIERS OF KNOWLEDGE AWARDS VIA AP) ?? ■William Nordhaus.
FOTO: BBVA FOUNDATION FRONTIERS OF KNOWLEDGE AWARDS VIA AP) ■William Nordhaus.
 ?? PIERMONT
FOTO: LEHTIKUVAA­FP/ERIC ?? ■Paul M. Romer.
PIERMONT FOTO: LEHTIKUVAA­FP/ERIC ■Paul M. Romer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland