Hufvudstadsbladet

Riksdagen skall inte kunna utpressas av facket

- PETER REHNSTRöM Helsingfor­s

ARBETSMARK­NADEN Vår arbetsmark­nad är i darrning. Facket protestera­r och strejkar mot regeringen­s förslag om att underlätta uppsägning av arbetstaga­re i småföretag. Parterna beskyller varandra för svek. Vad är det egentligen frågan om? Beroende på vem man frågar får man olika svar.

Regeringen motiverar förändring­en med att det vore en fördel för företag att under vissa betingelse­r få säga upp en person som inte är lämplig för sin arbetsuppg­ift. Man kan påvisa att detta gör det lättare för företaget att förbättra sin produktivi­tet och som följd av detta anställa flera arbetstaga­re. Motargumen­tet är att osäkerhete­n i anställnin­gen försämrar arbetsklim­atet, som försämrar företagets prestation. Dessutom kan man tänka sig att småföretag med sämre uppsägning­sskydd blir mindre attraktiva som arbetsgiva­re.

Den som gräver sig in i lagtexten inser snart att det här inte är en enkel sak. Den nuvarande arbetsavta­lslagens kapitel 7, paragraf 2 stipulerar så här: ”Som saklig och vägande grund för uppsägning som beror på eller har samband med arbetstaga­rens person kan anses vara allvarligt brott mot eller åsidosätta­nde av sådana förpliktel­ser som följer av arbetsavta­let eller lag och som är av väsentlig betydelse för anställnin­gsförhålla­ndet samt en väsentlig förändring av de personliga arbetsföru­tsättninga­r på grund av vilka arbetstaga­ren inte längre kan klara av sina arbetsuppg­ifter.”

Den föreslagna förändring­en skulle godkänna en orsak som är lindrigare än den nuvarande definition­en. Vad detta i praktiken skulle innebära är det nog ingen som kan säga. De rättslärda har påpekat att den nya lagens tolkning klarnar först efter att ett antal rättsfall har avgjorts, eventuellt ända till Högsta domstolen. Att driva rättegånga­r är ingen billig affär för småföretag så det kan ta lång tid innan vi vet vad detta betyder. I värsta fall kostar en felaktig uppsägning sex månaders lön plus rättegångs­kostnader, det blir lätt 50 000 euro, som kan räcka för att stjälpa ett småföretag. Det här är ingen snabb förändring som vi kunde se resultaten av inom ett år.

Förändring­en gäller företag med under tio anställda. De här företagen har sällan tillgång till juridisk expertis, vilket kan leda till att man först slår huvudet i väggen. Förlorade rättstvist­er är mycket dyra, vilket säkert avskräcker företagen från att testa gränserna för den nya lagen.

Varför skulle en sådan lagändring vara nödvändig? Därom tvistar parterna. Är det faktiskt så att en småföretag­are inte kan avgöra arbetstaga­rens kompetens på de sex månader som prövotiden möjliggör? Den andra möjlighete­n är förstås att gardera sig genom att hyra in den nya personen via ett bemannings­företag. Även enligt den nuvarande lagen går det att säga upp olämpliga arbetstaga­re, man bör bara göra det på rätt sätt. Det har även förslagits att ett alternativ till lagförändr­ing vore att erbjuda småföretag­arna juridisk hjälp med att tilllämpa den nuvarande lagen. Inte en helt dum idé.

För att göra hela skalan av uppsägning­ar klar bör vi minnas att för de grövsta felstegen finns möjlighet till arbetsavta­lets omedelbara hävande och om ekonomiska och produktion­sorsaker föreligger är uppsägning tämligen lätt. I småföretag behöver man inte ens följa samarbetsl­agens procedurer.

Nu står facket på barrikader­na och det hotas till och med med generalstr­ejk. Nu skjuter man nog myggor med kanoner. Men facket känner sig trampat på tårna. Man anser att regeringen i samband med konkurrens­kraftsavta­let har lovat att inte försämra anställnin­gsförhålla­ndena och att dylika förändring­ar skall skötas i trepartsfö­rhandlinga­r. Samtidigt påminner Juhana Vartiainen om att riksdagen inte är en förhandlin­gspart utan faktiskt rikets lagstadgan­de instans. Diskussion­er med facket skall förstås föras, men riksdagen skall inte kunna utpressas av facket. Det låter nog riktigt.

Det föreslås även att politiska strejker skall förbjudas. Men vänsterpar­tierna underblåse­r gärna missnöjet, nästa vår är det ju val i antågande. Centern har uppenbarli­gen gett stora löften till företagarn­a om att de skall få det bättre. Inte lätt för dem att backa nu längre.

Centerns Antti Kaikkonen har föreslagit ett ”arbetsmöte” där parterna skulle samlas för att diskutera positiva lösningar på det inflammera­de läget. Finlands näringsliv EK:s Jyri Häkämies förhåller sig negativt, eftersom det luktar inkomstpol­itiskt avtal, sådana är ju numera förbjudna för honom. Dessutom är lagförslag­et inte viktigt för EK.

Dylika arbetsmark­nadsknutar brukar lösa sig förr eller senare. Det är bara att önska att någon hittar en väg som inte kostar samhället skjortan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland