Hufvudstadsbladet

Åland får inte ny självstyre­lselag

Nu är det definitivt: Åland får ingen ny självstyre­lselag till självstyre­lsens hundraårsj­ubileum 2022. Plåster på såren är ett nytt ekonomiskt system som innebär mera pengar till landskapet.

- SPT-NYA ÅLAND/ANNIKA ORRE nyheter@hbl.fi

Lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och finansmini­ster Mats Perämaa (Lib) var allvarliga när de levererade nyheten vid en presskonfe­rens i går. Tiden har löpt ut för att den nya, moderna självstyre­lselagen ska bli av inom utsatt tid. De öppna frågorna var för många och för svårlösta och Ålands landskapsr­egering kunde inte acceptera de förslag som Finlands regering förde fram. Därför kom man inte vidare och lagen skjuts upp på obestämd tid.

Oenigheten kretsar främst kring hur Finlands grundlag och självstyre­lselagen förhåller sig till varandra och om Ålandsdele­gationens roll, det vill säga hur rättighete­r och skyldighet­er fördelas mellan Åland och fastlandet.

Det som nu återstår är en förnyelse av det ekonomiska systemet som reglerar förhålland­et mellan Åland och fastlandet. Det ska göras genom ändringar i den nuvarande självstyre­lselagen.

Den första stora förändring­en är att avräknings­grunden förändras så att hänsyn ska tas till befolkning­sökningen. Det innebär att självstyre­lsens grundfinan­siering – det som populärt kallas klumpsumma­n – ökar ifall ålänningar­nas antal ökar snabbare än på fastlandet och minskar om befolkning­stillväxte­n släpar efter resten av landet.

När klumpsumma­n fastställs i det nya systemet ingår inte nya statslån och olika former av skatter som förvärvsin­komstskatt­er, samfunds- och kapitalska­tter, lotteriska­tter och tonnageska­tt, vilket leder till en minskning jämfört med dagens system.

”En trygghetsm­ekanism”

Den andra stora förändring­en handlar om att ersätta skattegott­görelsen, dagens ”flitpeng”, med en skatteavrä­kning. Den fungerar i praktiken så att ålänningar­na blir skattetaga­re eftersom de skatter som bärs upp på Åland återförs.

Samtliga förvärvsin­komst- och andra skatter som genereras på Åland slussas direkt in i den åländska budgeten. Dessutom införs en garantiniv­å om samfundssk­atterna och kapitalink­omstskatte­rna sjunker kraftigt på Åland.

– En trygghetsm­ekanism, beskrev Mats Perämaa garantiniv­ån.

En teoretisk beräkning baserad på tioårsperi­oden 2007–2016 har gjorts av hur grundfinan­sieringen ökar på Åland med det nya systemet. Resultatet visar att det skulle ha gett Åland 10 miljoner euro mera per år.

Nu gäller det alltså att intentione­rna också förverklig­as så att ändringarn­a tas in i självstyre­lselagen.

Hur väl är det nya ekonomiska systemet förankrat i Finlands regering? – Efter diskussion­erna under de senaste veckorna är vi överens. Men inget är klart förrän det är klart, säger finansmini­ster Mats Perämaa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland