Hufvudstadsbladet

Turkiet får granska misstänkt konsulat

- TT-REUTERS-AFP

Saudiska myndighete­r har officiellt bjudit in turkiska experter och tjänstemän att undersöka landets konsulat i Istanbul, platsen där den f örsvunne regimkriti­ske journalist­en Jamal Khashoggi sist sågs.

Samtidigt som inbjudan framfördes bad Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, Riyad att bevisa att Jamal Khashoggi verkligen lämnade konsulatsb­yggnaden efter sitt besök i förra veckan, vilket saudierna påstått.

Den saudiske dissidente­n Khashoggi försvann under mystiska omständigh­eter sedan han klivit in på konsulatet för en vecka sedan och det är oklart om han fortfarand­e är vid liv. Enligt turkiska företrädar­e har Saudiarabi­en mördat den för regimen besvärande journalist­en på konsulatet.

”Djupt chockerand­e”

Det finns ännu inga uppgifter om när en genomsökni­ng av konsulatby­ggnaden ska äga rum. Turkiets utrikesmin­ister har understruk­it att utredninge­n av den saknade journalist­en fortgår ”intensivt”.

Beskedet om undersökni­ngen kom kort efter att FN:s högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r (OHCHR) krävt att Turkiet och Saudiarabi­en utreder fallet.

– Om rapportern­a kring hans död och de märkliga omständigh­eterna kring hans försvinnan­de stämmer, så är det djupt chockerand­e, säger Ravina Shamdasani som är taleperson vid OHCHR i Genève.

EU ställde sig samtidigt bakom USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeos uppmaning till Saudiarabi­en att utreda journalist­ens försvinnan­de.

– Vi är på samma linje som USA. Vi förväntar oss en fullständi­g utredning och full tranparens från saudiska myndighete­r rörande vad som skett, sade utrikesche­f Federica Mogherini.

Frän kritiker

Storbritan­niens utrikesmin­ister Jeremy Hunt säger att han träffat Saudiarabi­ens ambassadör för att få svar om vad som skett med Khashoggi.

Om medierappo­rter om denne stämmer kommer Storbritan­nien att behandla händelsen som ”allvarlig”, säger Hunt enligt Reuters och betonar att vänskapen med Saudiarabi­en bygger på ”delade värderinga­r”.

Jamal Khashoggi har varit en särskilt frän kritiker av kungahuset, på senare tid som kolumnist i den amerikansk­a tidningen The Washington Post.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland