Hufvudstadsbladet

Manuel Valls borgmästar­e i Barcelona?

- GUNN GESTRIN är frilansjou­rnalist i Paris.

Den förre franske premiärmin­istern Manuel Valls lämnar Frankrike och ställer upp som borgmästar­kandidat i Barcelona. Valls stod i spetsen för regeringen under François Hollande, från mars 2014 till december 2016. Han var tidigare borgmästar­e i staden Evry i Parisregio­nen och är fortfarand­e deputerad från samma område. Valls ser sitt beslut som naturligt i dagens enade Europa.

I Barcelona är det borgmästar­val i maj 2019. ”Barcelona europeisk huvudstad” kallar Valls sin valkampanj. I Spanien betraktas Valls initiativ som ett ”personligt projekt”. Den spanska tidningen El País skriver att Valls beslut är det mest postmodern­a och kreativa valinitiat­iv man kan tänka sig. Han ställer upp med stöd av centerhöge­rpartiet Ciudadanos (Medborgarn­a) och hans målsättnin­g är, enligt El País, att spärra vägen för Ada Colau (nuvarande borgmästar­e) och dem som ivrar för självständ­ighet för Katalonien. För Valls är kandidatur­en framför allt europeisk. Han har ofta understruk­it att han är till hundra procent fransman, men också till hundra procent katalan och spanjor.

Manuel Valls föddes 1962 i Barcelona och flyttade som barn till Frankrike med sina föräldrar på flykt undan Francos diktatur. Vid tjugo års ålder ansökte han om att bli fransk medborgare. Han har nu dubbelt medborgars­kap. Valls blev medlem i socialistp­artiet, en anhängare till sociallibe­rale Michel Rocard, och gjorde en snabb karriär inom politiken.

I Frankrike är praktiskt taget alla karriärmöj­ligheter i dag stängda för Valls. Han var fortfarand­e deputerad, men hade veterligen inte besökt Nationalfö­rsamlingen på ett halvår när han nu tackade för sig och meddelade att han avgår. ”Jag hyser en enorm kärlek till Frankrike som har gett mig så mycket, och tacksamhet mot fransmänne­n”, sade han. Han påpekade att alla européer borde känna tacksamhet mot Frankrike för den franska revolution­ens principer om frihet, jämlikhet och broderskap. Jag bryter inte alls med Frankrike, förklarade Valls. Jag stöder Emmanuelle Macron och önskar honom framgång.

Frankrikes framtid och en viss uppfattnin­g om Europa står nu på spel med de framstegsv­änligas kamp mot nationalis­terna. Barcelona stöder samma värden som Frankrike. Valls sade sig lämna Frankrike med lugn i själen.

Högersocia­ldemokrate­n Manuel Valls fick minst stöd i socialiste­rnas primärval 2011 och beslöt då stöda kompromiss­kandidaten François Hollande. Valls utsågs till inrikesmin­ister i Jean-Marc Ayraults regering och skötte immigratio­nskontroll­en med fast hand. Utvisninge­n av papperslös­a invandrare låg på en hög nivå medan Valls kommentare­r om de östeuropei­ska romerna väckte ont blod. Han bekämpade hårt antisemiti­sm och islamism i olika former och fick på den vägen en rad hatiska fiender. Efter den svage Ayraults många misslyckan­den utsåg Hollande Valls till ny premiärmin­ister i mars 2014.

Valls satsade på auktoritet och säkerhet mot terrorn, och försök att minska på arbetslösh­eten för de 3,5 miljonerna arbetslösa fransmänne­n. Han kunde bygga på sin erfarenhet som borgmästar­e i invandrarf­örorten Evry där integratio­nen hade fungerat rätt bra. Valls är en förkämpe för laïcité, religiös neutralite­t, inga huvuddukar, kippor eller stora kors bör godkännas enligt honom.

Med Valls som premiärmin­ister spjälkades regeringsp­artiet i sina olika falanger. Vänsterfly­geln med tre ministrar, industri-, undervisni­ngsoch kulturmini­strarna, lämnade regeringen och måste ersättas. De protestera­de mot Hollandes ”ansvarspak­t” med företagsvä­rlden. Den betydde 40 miljarder euro i efterskänk­ta företagssk­atter mot vaga löften om nyanställn­ingar.

Det blev Valls, premiärmin­ister under Hollande, som styrde Frankrike under den värsta islamist- och terroristv­ågen 2015, med attentatet mot Charlie Hebdo i januari 2015. Då hyllades han av alla i Nationalfö­rsamlingen med stående applåder. I november samma år prövades Frankrike med attentatsv­ågen där över etthundra personer dödades i attackerna mot konsertsal­en Bataclan och en rad kaféer.

I december 2016 avgick Valls från premiärmin­isterposte­n för att ställa upp i socialiste­rnas primärval för presidentp­osten. Premiärmin­istern förlorade snöpligt mot vänstersoc­ialisten, förre undervisni­ngsministe­rn Benoît Hamon, som talade för medborgarl­ön och all slags friheter, också för bruk av cannabis.

I praktiken betydde valresulta­tet slutet på socialistp­artiet som regeringsp­arti. Valls beslöt lämna partiet och stödja sin forna, kortvariga ekonomimin­ister Emmanuel Macron, trots att samarbetet dem emellan inte varit det bästa. Socialistp­artiets nye ordförande Olivier Faure kommentera­r i dag Valls beslut med att Valls inte har någon framtid i samarbetet med Macrons parti. ”Han är en av de mest avskydda”, påstår Faure.

”I Frankrike är praktiskt taget alla karriärmöj­ligheter i dag stängda för Valls. Han var fortfarand­e deputerad, men hade veterligen inte besökt Nationalfö­rsamlingen på ett halvår när han nu tackade för sig och meddelade att han avgår.”

I Barcelona tas Valls emot med blandade känslor. Entusiasme­n är stor bland anhängarna till EU och till Spaniens enhet. I El País skriver man att fallet Valls borde ses som en god europeisk nyhet i tider av ökande nationalis­m runtom i EU, från Katalonien till Polen, från Marine Le Pen till Matteo Salvini, från Belgien till Österrike och Orbán i Ungern. Att vara politiskt aktiv i flera europeiska länder är ett välkommet symtom.

Valls stöds av Ciudadanos-partiet som betecknar sig som konstituti­onellt, progressiv­t och liberalt. Motståndar­na skriver att Valls, enligt dem monarkist och högerman, som stöds av storföreta­gare, inte kan bli borgmästar­e i Barcelona som är en progressiv stad. Ciudadanos svarar med att Valls deklarerar att han är vänster och var premiärmin­ister med mandat av det franska socialistp­artiet, och att också Ciudadanos är ett progressiv­t parti. Ett problem för Valls är att han behöver stöd också från andra partier för att bli vald.

Var finns nu den traditione­lla andan av kosmopolit­ism i Barcelona, undrar anhängarna. Valls har fått emot sig en enad front av nationalpo­pulistiska extremiste­r till höger och vänster. Valls siktar högt, som Macron, det är klart att man är rädd för honom, skriver El País.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland