Hufvudstadsbladet

Huber i toppform efter New York

Om Sam Hubers solodebut på ett skivbolag i New York gick överraskan­de spårlöst förbi här hemma, är satsningen på uppföljare­n mer gedigen. Det är skivan värd och frontfigur­en är, som titeln anger, i utmärkt form.

- RALF SANDELL ralf.sandell@frilansksf.fi

Som sångare och Artist (med stort A) har Sam Huber en obestridli­g medfödd talang, det vet man

I början av året kom beskedet om att Eternal Erection, en av vårt lands mest långlivade och omtyckta funkorkest­rar, lägger partyskorn­a på hyllan – åtminstone tillfällig­t – för obestämd tid. Tråkigt förvisso, men inte helt oväntat kanske, efter en något tynande tillvaro på sistone.

Om att den fenomenale frontfigur­en och sångaren Sam ”Rick Lover” Huber också haft andra järn i elden, vittnade bland annat den soloskiva som kom ut sommaren 2017. Confused spelades in i New York med ett gäng lokala proffsmusi­ker och i själva verket har Huber sedan flera år till och från vistats på andra sidan Atlanten för att söka inspiratio­n och knyta kontakter. Vilket alltså har lett till resultat, frivilligt.

Av någon anledning var det ändå märkvärdig­t tyst kring solodebute­n här hemma där det funnits en klar potential att satsa. Kanske lät man medvetet projektet komma i gång lite trevande, för att sedan slå hårdare på trumman när det redan fanns en grund att bygga på?

Bekant recept, nya kryddor

Hur som helst verkar satsningen vara mer gedigen nu när denna uppföl jare backades upp först av en fyralåtars EP i våras.

Nyligen startade dessutom en ordentlig Finlandstu­rné när det är dags för skivsläppe­t. Det är skivan värd, och som sångare och Artist (med stort A) har Sam Huber en obestridli­g medfödd talang, det vet man.

Så rösten och sångstilen är bekant, och stilen i grunden liknande funk och soulbetona­d rytmmusik som vi minns från Eternal Erection. Men en del nya kryddor finns också med i mixen på solomateri­alet.

Dels kunde man höra influenser från jamaikansk dub och dancehall på Radio Friendly Enemy som var med redan på EP:n. Fortfarand­e en höjdare ungefär halvvägs in med sitt rytmiskt lite mer utmanande anslag.

Dels finns här en medryckand­e poppigare soulkänsla i rak 4/4takt, som också är påtaglig ända från öppningssp­året Plastic Love och som går igen med en lite rivigare rockaccent på avslutande End of the World.

Två viktiga förebilder

Emellan de här väljer jag att lyfta fram åtminstone det lite mörkare ti telspåret, som funkar med ett långsamt och tungt groove. Samt All the Time in the World, en avskalad, vacker pianoballa­d, som ger mig vissa James Bondvibbar – kanske är det titeln?

Men den låt som på något sätt sammanfatt­ar helhetskän­slan och talar ett tydligt språk om en kärlek till två viktiga förebilder är för mig It’s Complicate­d. Att David Bowies död påverkade Sam Huber kraftigt under inspelning­en av det nya materialet har han talat om i en intervju i våras och här hörs det. Även Princes ande är närvarande.

 ?? ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON ??
ILLUSTRATI­ON: CAJSA HOLGERSSON
 ??  ?? SOUL/FUNKSam Huber Top of the World (True Groove Records)
SOUL/FUNKSam Huber Top of the World (True Groove Records)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland