Hufvudstadsbladet

Med Paul Oxley’s Unit vet man vad man får

- HENRIK JANSSON

Med Paul Oxley’s Unit vet man vad man får. Den största överraskni­ngen med sjätte albumet All The Gods Were Happy är att det kommer redan två år efter comebackpl­attan Black Gold. Musikermix­en av brittiska popnördar och finlandssv­enska Ekenäskill­ar sparkade visserlige­n under de första åren (1981–83) i snabb takt fram tre album, varav de två första dessutom var späckade med Beatlesinf­luerade hitlåtar. Men popularite­ten avtog, Oxley åkte tillbaka till England, och efter den skiva som väl var tänkt som ett avsked – The Magic (1996) – låg verksamhet­en nere i två decennier. Under de senaste åren har POU igen fungerat som ett aktivt band, och kan på skivan nu också uppvisa ett tätt samspel. Däremot kan ingen av de enskilda låtarna under de första lyssningar­na få mig att höja på ögonbrynen.

Uppdaterad 1960–80-talspop

Visst finns här många melodier som också i sin relativa förutsägba­rhet klingar stiligt, och visst utstrålar materialet en behärskad profession­a- lism – men helheten blir ändå aningen jämntjock, måhända nedtyngd av en lite för stark tro på sedan länge inkörda popmönster ur regelboken.

Albumet tar vid ungefär där Black Gold slutade, vilket innebär att popnostalg­ikerna ändå lär bli nöjda: här bjuds på traditione­ll 1960–80-talspop iklädd en uppdaterad, modernare ljudbild som skapats i Vasa med Janne Hyöty vid producents­pakarna.

Och en låt som när jag lyssnat tillräckli­gt flitigt på ett positivt sätt börjar urskilja sig är den något fränare Big Foot, med ett tyngre komp än materialet i gemen. Det låter mer live, helt enkelt, vilket här är uppfriskan­de.

 ??  ?? POP Paul Oxley’s Unit All The Gods Were Happy (Starshape)
POP Paul Oxley’s Unit All The Gods Were Happy (Starshape)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland