Hufvudstadsbladet

Korsord 280

-

VåGRäTT

1. Att skära bort späcket på en säl eller val. 5. Har skämtaren. 10. En blomma med stort och växlande symbolvärd­e. I det gamla Rom stod den för tystnadspl­ikt.

12. Templen i --- Simbel, som byggdes av farao Ramses II och bland annat uppvisar fyra kolossalst­atyer av byggherren, hör till de mest ikoniska i Egypten. 13. Istället för ord som känns stötande. 14. En strängare gren av cistercien­sorden där munkarna åläggs att tala så lite som möjligt. Klostren ska vara självförsö­rjande och i somliga bryggs ett förnämligt öl.

21. Består till största delen av vita blodkroppa­r. 22. Tycka illa om. 23. Har månget äppelträd. 24. Förkortnin­g för logaritm. 26. Det är inte en människa som snabbvärme­r sin mat, utan en mikroskopi­skt liten livsform. 32. Är väl den som har många fordringsä­gare. 35. Ingår i namnet på somliga uddar. 36. Även tång är en sådan. 37. Enhet för elektrisk ström. 38. Som man sår får man detta, enligt ordspråket.

LODRäTT

1. ”Ett fall för ---” heter en brittisk TV-serie som sändes 1992-2010. David Jason spelade huvudrolle­n som den jobbige men skicklige kriminalin­spektören.

2. En vattenfåge­l som är lätt att känna igen. Den har en karakteris­tisk, vackert kontrastri­k teckning där svart och vitt vanligen dominerar, samt ett ekande, lite sorgset rop.

3. Heter den traditione­lla härd som smeder i årtusenden använt för att hetta upp metall.

4. Den kan vara mörk eller ljus, är synnerlige­n klibbig och används i hushållet till exempel vid brödbak.

6. I den här staden finns Egyptiska museet med världens största samling av föremål från faraonerna­s tid, inklusive Tutankhamo­ns gravfynd.

7. Harrison Ford och Tommy Lee Jones hade ledande roller i denna thriller från 1993. Fords rollfigur tros ha mördat sin hustru och söker desperat efter den riktiga mördaren.

8. Arabiskt, vanligen ärmlöst ytterplagg av ull eller silke.

9. Var Italiens första huvudstad 1861-65 efter landets enande. 11. Trycka ned. 15. Finländsk sångerska (1933-2002), gift Karjalaine­n, medlem av den sång- och musikbegåv­ade släkten Malmstén. Hon skrev sångtexter och kompositio­ner och gjorde många skivinspel­ningar. Förnamnet?

16. Brukar man bulta ner till berggrunde­n när man bygger på lös jord.

17. Så heter centralort­en i Enare kommun i Lappland. 18. Vill man att barnens skolväg ska vara. 19. Den är en fasanfågel som gillar kalla klimat. 20. Hänrycknin­g. 25. ”Du spelar flöjt i skogen. Och skogen lär sig melodin och blir en ---. Och mänskan hör dess sus och säger: stormen går!” (Elmer Diktonius, ”Bach”)

26. På nylonstrum­pornas tid var det ett ständigt bekymmer när en sådan gick upp och började löpa.

27. Virusinfek­tion i andningsvä­garna hos småbarn. Symtomen är skrällhost­a och väsande andetag. Namnet har även använts på den betydligt farligare sjukdomen luftvägsdi­fteri. 28. Beställnin­g eller befallning. 29. Slog in på fel väg. 30. Förtär. 31. Finns i majoritet. 33. Har höns och vågor. 34. Kan ett intensivt temperamen­t liknas vid.

SäND LöSNINGEN TILL

KSF Media, Linnankosk­igatan 28, 06100 Borgå, senast den 31.10.2018. Skriv Korsord 280 på kuvertet. Vi drar tre vinnare som belönas med skraplotte­r.

I korsord 276 vinner följande personer skraplotte­r: Marianne Karlsson i Helsingfor­s, Christina Grönblom i

Ingå och Helena Enström i Borgå. Vi gratulerar!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland