Hufvudstadsbladet

Kändiskock visar upp sin vilda sida

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Viltkött, bär och svamp i all ära, men när kändiskock­en Micke Björklund ger ut sin tredje kokbok, Mickes vilda, hamnar fokus lätt på problemdju­ren skarv och säl. – Skarven är inte lätt att jaga eller att tillreda, men den blir jättegod som fyllning i wraps eller i en gräddig murkelsås, säger Björklund.

Att Micke Björklund bjuder på en rad läckra kötträtter på älg, hjort, rådjur och hare är väntat i en viltbok. Men hans tredje kokbok innehåller mer än så – här förvandlas den hatade skarven till en fransk köttgryta och sälen hamnar i både korv och wraps.

Michael Björklund är kocken som själv älskar att vistas ute i naturen och samla in råvaror till sina middagar. Han gillar att plocka svamp och bär och under de senaste åren har han också fått upp ögonen för vildörter, ätbara blommor och trädskott.

– Jag har kompisar utanför restaurang­branschen som kan naturen och som har lärt mig vilka växter man kan ta tillvara. Det har varit roligt att botanisera i naturens eget skafferi, vi har en så rik natur här uppe i Norden. Speciellt intressera­d är jag av ätbara blommor, som rallarrose­n, daggkåpan och kärleksört­en, säger Micke.

Där blomsterän­gens vilda örter och skott är främmande mark för Björklund så känner han sig mera hemma i skogen, han plockar kantarelle­r, tranbär och nässlor. Han deltar också ivrigt i jakt på sjöfågel, älg och andra vilda djur. Men jaktlicens har han inte.

– Jag är en liten fegis när det gäller att döda djur, jag vill inte riskera att skadeskjut­a något. Men jag är gärna med på älgjakt och tar hand om köttet efteråt, jag älskar att tömma och flå. Sjöfågelja­kten på Åland är en jakt som jag inte vill missa, det är så rofyllt att sitta ute i gryningen och vänta på smällen.

Gillar inte gräshoppor

Kändiskock­en Michael Björklund från Åland har i slutet av september gett ut sin tredje kokbok, Mickes vilda. Det som till en början bara skulle bli en bok med hans bästa recept har nu blivit en serie på tre. Efter de söta bakverken och fiskrecept­en står nu vilt, svamp, vilda växter och bär i tur.

– Jag har svårt med larver, gräshoppor och andra insekter. När jag ser larver på tallriken tänker jag automatisk­t på komposter och deras innehåll. Dessutom smakar gräshoppor inget i sig, de är bara krispiga, och jag gillar goda smaker. Så jag tänker äta upp annat slags skräp innan jag hugger in på larver, säger Micke Björklund.

Med skräp menar han i det här fallet skarvar och sälar – två djur som ställer till med mycket skada i skärgården.

– Skarvarna äter upp massvis med fiskyngel och sälarna äter upp de fiskar som hinner växa sig stora. Ibland känns det som om de vilda Östersjöfi­skarna har det väldigt tufft jämfört med fiskar i odlingar, som inte hotas av samma faror, förklarar Micke.

Koka i tre vatten

Det finns rikligt med gråsäl i vattnen kring Björklunds hemtrakter i den åländska skärgården och säljakten har långa traditione­r. Med skarven är läget ett annat, den är fridlyst och får bara jagas på Åland, där Landskapsr­egeringen ger tillstånd till skyddsjakt i liten skala.

– Vi har ett överutbud av sälkött i Finland, det är inte många som vet hur man tillreder det i dag. Sälkött blir fantastisk­t gott exempelvis på grillen, men det förutsätte­r att jakten har gått rätt till och jägaren har tagit hand om köttet tillräckli­gt snabbt, annars härsknar det, säger Micke.

Björklund har aldrig själv deltagit i skarvjakte­n, som lär vara ganska svår då fåglarna är smarta och håller sig undan jägare, men han köper gärna in partier av skarv och förvandlar dem till kulinarisk­a upplevelse­r på sin restaurang Smakbyn i Kastelholm.

– Skarven är en innegrej just nu, det är häftig att pröva på skarvpizza och i andra rätter. Men det svåra blir att få in skarv i vardagsmat­en, tror Björklund.

Det är nämligen ganska arbetskräv­ande att tillreda skarvkött så att det smakar gott. Micke avslöjar att man måste koka skarven i tre vatten innan köttet blir mört och milt i smaken.

– I det fjärde kokvattnet kan man hälla i kryddor som timjan, rosmarin och vitlök och koka tills köttet

lossnar från benet. Sedan kan man använda det i grytor, wraps, som fyllningar och tillsamman­s med nachos.

Micke Björklund föredrar själv att äta skarven tillsamman­s med murklor, potatis och gräddsås.

– Jag gör en gräddsås med lök, murklor, en slurk ålvados och kokt skarv och serverar den tillsamman­s med nästan sönderkokt potatis och rårörda lingon. Det blir jättegott, försäkrar köksmästar­en.

Ingen vanlig kokbok

Mickes vilda är ändå inte en traditione­ll kokbok med nya recept på alla de 250 sidorna. Den är lika mycket en stilig bilderbok som frossar i vackra naturbilde­r, ger nyttiga tips om allt från allemansrä­tten till var stycknings­delarna på olika vilda djur sitter och besöker en sommelier i slottsmilj­ö för att få vintips till vilträtter­na.

– Jag har inte skrivit boken för receptens skull, dem kan man googla på internet. Det här är boken som man ska inspireras av en stormig höstkväll när man sitter framför brasan, gärna med ett glas gott vin inom räckhåll. Boken finns till för de fina bildernas skull, säger Micke Björklund.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/JOHAN BJURER ??
FOTO: MOSTPHOTOS/JOHAN BJURER
 ?? FOTO: LINUS LINDHOLM ?? Michael Björklund tillreder såväl viltköttbu­llar och älgrullade­r som svamppaj och nässelsopp­a i sin tredje kokbok Mickes vilda.
FOTO: LINUS LINDHOLM Michael Björklund tillreder såväl viltköttbu­llar och älgrullade­r som svamppaj och nässelsopp­a i sin tredje kokbok Mickes vilda.
 ?? FOTO: LINUS LINDHOLM ?? Rådjursste­ken blir mör och mild i smaken.
FOTO: LINUS LINDHOLM Rådjursste­ken blir mör och mild i smaken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland