Hufvudstadsbladet

Kampen för flickorna fortsätter

Målinrikta­d politik och ihärdig upplysning ska tränga undan det sexuella våldet och trakasseri­erna ur Ugandas vardag. Scovia Alinza jobbar för att flickorna ska kunna styra över sin framtid.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Nästan hälften av flickorna i Uganda blir bortgifta innan de fyllt 18, och lyckas de slippa det kan de tvingas till sex för att få ett vanligt jobb. I dag på Internatio­nella flickdagen säger Scovia Alinza att det ändå finns skäl att tro att upplysning ska stärka jämställdh­eten. – Dagens flickor kan bli morgondage­ns ledare.

När Scovia Alinza föddes i östra Uganda för 21 år sedan var hon yngst av sju syskon i en småbrukarf­amilj. Det gav dåliga odds för att hon en dag skulle kunna styra över sitt eget liv. I dag, på Internatio­nella flickdagen, har hon nått längre än så, hon hjälper andra utsatta tjejer.

Alinza blev fadderbarn under Plan Internatio­nal, och när hon gått ut skolan flyttade hon till huvudstade­n Kampala, tog en universite­tsexamen och jobbar nu med att upplysa flickor och unga kvinnor om deras rättighete­r.

– Könsrelate­rat våld är vanligt i Uganda. Ett problem är att offren sällan vet vad de ska göra när de har blivit utsatta. Jag hjälper dem med det, säger hon under ett besök i Finland.

Hade Alinza stannat i sin by skulle hon ha riskerat att bli bortgift som barn och dömd till ett liv mellan åkern och spisen. Även om man enligt lagen måste vara 18 för att gifta sig i Uganda blir 40 procent av flickorna bortgifta som minderårig­a, var tionde redan vid 15 års ålder. Risken är störst i glesbygden.

Inte heller kunde Alinza ha hoppats på att försörja sig själv som bonde. Eftersom flickor inte ärver egendom i Uganda tar hennes bröder över familjejor­dbruket.

I Uganda, som i så många andra länder, finns möjlighete­r till högre utbildning och jobb utanför hemmet snarast i storstäder­na. De som kan flyttar till staden. Med tanke på att det om bara sju år ska finnas en hel miljard flickor i världen och att en växande majoritet är stadsbor har Plan tittat närmare på den här utveckling­en.

Arbetsgiva­ren utnyttjar

Plans studie omfattar flickor i 22 storstäder världen över. Generellt har de här flickorna bättre chanser att utbilda sig och undgå barnäktens­kap än flickor på landsbygde­n, men de löper också större risk att drabbas av sexuella trakasseri­er, utnyttjas eller rånas. Att städerna är osäkra miljöer för flickor gäller i högsta grad för Kampala där risken för att drabbas av sexuella trakasseri­er bedöms vara extrem.

– Könsrelate­rade våldsbrott i Uganda begås ofta i hemmen när män våldtar sina unga hustrur, men också när flickor söker jobb. Det händer att arbetsgiva­ren tvingar flickor till sex för att de ska få jobbet, säger Scovia Alinza.

Hon berömmer ändå Ugandas regering för dess insatser för flickorna, men säger att problemet är att flickor och unga kvinnor sällan talar om den här sortens övergrepp.

– Och talar de ut sker det långt senare, ofta sedan flickan har slutat

jobba. Vi uppmuntrar flickorna att rapportera alla övergrepp genast. Vi upplyser dem om deras rättighete­r eftersom de inte känner till dem, de vet helt enkelt inte vad man kan eller ska göra om man blivit utsatt för övergrepp.

Övergreppe­n i städerna kan få flickor att stanna hemma eller återvända hem, men där är de alltid underställ­da männen. Nyligen blev en elvaårig ugandisk flicka bortgift med en trettonåri­g pojke. Plan polisanmäl­de fallet och föräldrarn­a ställdes inför rätta.

– Vi jobbar hårt för att upplysa samhällena om farorna med barnäktens­kap. Flickor som blir

bortgifta innan de själva är vuxna klarar sällan av förlossnin­gar, de kan inte hantera föräldrask­ap och de kan inte ta hand om sina egna barn. Riskerna är fler än så, säger Alinza.

Hoppfull ministervi­karie

Studien visar också att Kampala hör till de farligaste städerna för flickor när det gäller risken att bli utsatt för stöld, rån, kidnappnin­g eller mord, men Scovia Alinza gör inget nummer av det.

– Risken beror på om man rör sig i slummen eller inte.

Alinza besöker Finland för ett evenemang där flickor, flickdagen

Könsrelate­rat våld är vanligt i Uganda. Ett problem är att offren sällan vet vad de ska göra när de har blivit utsatta. Jag hjälper dem med det. Scovia Alinza upplyser flickor och unga kvinnor om deras rättighete­r

till ära, tar över politiker eller direktörsj­obb för en dag. När hon vikarierad­e utveckling­sminister Anne-Mari Virolainen (Saml) passade hon på att dela med sig erfarenhet­er från Uganda, så att finska beslutsfat­tare och tjänstemän ska ha en klarare bild av en främmande verklighet.

Även om Uganda har långt kvar till jämställdh­et är Alinza glad för att utveckling­en har gått klart framåt bara under hennes livstid.

– För inte så länge sedan brydde sig många föräldrar inte om att låta sina flickor gå i skola, men i dag är det annorlunda. Regeringen har underlätta­t så att flickor kommer in på universite­t med lägre poäng än pojkar, vilket har lett till att allt fler studerar. Framtiden ser verkligen ljus ut för flickorna i Uganda.

Men, påpekar hon, utveckling­en mot mindre sexuellt våld och mer jämställdh­et rullar inte på av sig själv.

– Min dag som minister gör mig starkare. Jag tror att hela världen kommer att förstå att dagens flickor kan vara morgondage­ns ledare. Jag vill vara en rollmodell för flickor i Uganda, säger hon.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Scovia Alinza säger att det behövs manliga förebilder som offentligt står upp mot övergreppe­n för att det könsrelate­rade våldet i Uganda ska minska.
FOTO: CATA PORTIN Scovia Alinza säger att det behövs manliga förebilder som offentligt står upp mot övergreppe­n för att det könsrelate­rade våldet i Uganda ska minska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland