Hufvudstadsbladet

Men signalerna når nog fram till dem som delar Trumps uppfattnin­g om värdet av fri och kritisk journalist­ik. Yttrandefr­ihetens fiender har en bundsförva­nt i Vita huset. Sådan trodde man inte att världen skulle bli.

Den 2 oktober gick den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi in på det saudiska konsulatet i Istanbul. Han har inte setts sedan dess.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

John-Erik Jansén, på ledarplats om den försvunna saudiske journalist­en Jamal Khashoggi

Khashoggi skulle hämta dokument han behövde för att kunna gifta sig. Hans fästmö väntade på honom i tolv timmar, sedan kontaktade hon polisen.

Det finns en stark misstanke om att Khashoggi antingen har kidnappats eller till och med mördats på konsulatet. Enligt uppgifter i turkiska medier skulle ett team på femton personer ha flugit in till Istanbul, och ganska snart efteråt lämnat landet. Teamet skulle vara ansvarigt för försvinnan­det. En täckt skåpbil förekommer också i spekulatio­nerna.

Färska uppgifter i Turkiet gör gällande att övervaknin­gsbilder har försvunnit från det saudiska konsulatet, och att den turkiska personalen ombads gå hem samma dag Khashoggi försvann.

Saudiarabi­en säger att Khashoggi har lämnat konsulatet.

Jamal Khashoggi är en välkänd saudisk journalist. Han är mycket kritisk till den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman, som vill moderniser­a det djupt konservati­va landet. Bin Salman har genomfört vissa reformer, som att låta kvinnor köra bil, men samtidigt skärpt greppet om opposition­en i landet. Khashoggi var rädd för att bli fängslad i Saudiarabi­en och lever i exil i USA, där han bland annat medverkar i Washington Post.

Turkiets diktatoris­ke president Recep Tayyip Erdogan har krävt att Saudiarabi­en redogör för det man vet om fallet. Erdogan har inskränkt press- och yttrandefr­iheten i Turkiet och låtit fängsla journalist­er. Det är knappast av omsorg om yttrandefr­iheten som Erdogan vill ha klarhet i vad som hänt Jamal Khashoggi.

Men att diplomatis­k personal fängslar eller mördar en person på själva konsulatet är inte bara ett brott, det är också en förolämpni­ng mot värdlandet. Därför måste Turkiet ha en hög profil.

Men samtidigt vill Turkiet inte i alltför hög grad äventyra relationer­na med den regionala stormakten Saudiarabi­en. Det finns också tecken på att de turkiska myndighete­rna som tidigare var frikostiga med uppgifter och spekulatio­ner om Khashoggi nu har blivit mera återhållsa­mma. Saudiarabi­en har en historia av att fängsla och kidnappa misshaglig­a personer. För ett drygt år sedan utspelades märkliga turer kring Libanons premiärmin­ister Saad al-Hariri. I ett tal i Saudiarabi­ens huvudstad Riyad meddelade han överraskan­de att han avgår som premiärmin­ister, men en vecka senare lämnade han landet och återtog sin avskedsans­ökan. Vad som än hände visade det vilket grepp Saudiarabi­en har om Libanon.

Jamal Khashoggi bor i Washington och medverkar i en av USA:s mest ansedda tidningar – dess anseende sträcker sig numera ändå inte till Vita huset.

USA:s vicepresid­ent Mike Pence och utrikesmin­ister Mike Pompeo har uttryckt allvarlig oro över Khashoggi. Men president Donald Trump har bara sagt att han är bekymrad, och att han inte vet mera än det som medierna har berättat.

USA:s president har givetvis tillgång till bättre informatio­nskällor än vad medierna har. Om Trump verkligen vill veta vad som har hänt Khashoggi har han alla möjlighete­r att få reda på det.

Men har Trumps närmast förbehålls­lösa stöd för Saudiarabi­en och kronprins Mohammed bin Salman skapat uppfattnin­gen att USA inte lägger sig i hur prinsen behandlar sina motståndar­e?

Under hela sin presidentt­id har Trump angripit kritiska medier, som han anklagar för allt från falska nyheter till att vara folkets fiender.

Donald Trumps angrepp på medier som inte delar hans politiska agenda kan inte ställas i direkt relation till mord och förföljels­e mot journalist­er.

Men signalerna når nog fram till dem som delar Trumps uppfattnin­g om värdet av fri och kritisk journalist­ik. Yttrandefr­ihetens fiender har en bundsförva­nt i Vita huset. Sådan trodde man inte att världen skulle bli.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland